Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VLASY SNAD NA VĚČNÉ ČASY - FEJETON

10. 03. 2021
14
10
414
Autor
kuča

Bývávalo před koronáčem...

 

    Začínají mi vadit lidé. Straním se jednotlivců, netečně míjím hloučky. Přemýšlím o studiu poustevnické literatury. Žena si všimla a obratem diagnostikovala samčí morousovatění. Naordinovala léčbu balíkem cestopisných výletů, vzdělávacích přednášek a společenských akcí. Kúra však přinesla plody spíše trpké. Zanevřel jsem totiž nejen na přednášky a výlety, ale vlastně i na manželku. (Zachránila se důrazným připomenutím, že bez ní přece nemohu žít.) Prý se nemám poddávat věku, no jo, no… To věk si podává mě! Já jen zkrátka neprotestuji, nevzpouzím se. Respektuji koloběh.

   Z uvedeného plyne, že mi vadí i vysedávání v holičské čekárně. Bývají tam lidé. Ženy jsou nastaveny opačně. Poklábosí, zhodnotí konkurenci, prohlédnou žurnály. S muži je to ovšem jiné, ti zarytě mlčí. Zachmuřené obličeje, ponurá nálada. Čas je krácen apatickým civěním do vzdáleného prázdna či zběsilým rejděním po displejích. Nejraději by pryč.

   Nepřekvapí tedy, že když jsem v tradičním holičství spatřil shluk pěti čekajících, otočil jsem se na podpatku a zamířil ke konkurenci. Ve vzdálenější provozovně jsem přišel pod nůžky téměř okamžitě. Opět pobavily otázky "Jak to chcete?", "Jakpak to uděláme?", a já hlesl, že provedení nechávám na umu fešné tazatelky. Vzápětí jsem se pohroužil sám do sebe. Nůžky zvonily, hřeben šustil. Pohoda byla přerušována důsledným uplatňováním holičského trendu, který radí vlasy neustále sprejovat, mokřit a gelovat. Vydržel jsem a těšil se z faktu, že venku je příjemné teplo, takže ani podmáčená hlava nastuzení nezpůsobí.

   Při placení jsem blahosklonně zanechal tuzéra a odkráčel jako páv. Po několika metrech jsem pocítil nepříjemné svědění na krku. Následovala záda. Břicho se ozvalo po chvilce. Alergie na hřeben? Zákožka svrabová? Termiti? Kdepak! To se jen stovky mokrých titěrných vlásků přichytily na mou epitelovou tkáň a odmítaly působení gravitace. Nechtěl jsem se na chodníku otřásat jako přerostlý ratlík, raději jsem trpěl. V zoufalém gestu jsem si prohrábl vlasy… Bože! Dlaň chlupatá jak pracka lidoopa!

   Doma jsem zavzpomínal na poučky z branné výchovy a provedl chemickou očistu. Svršky včetně spodků do prádelního koše, páníček pod důkladnou sprchu. Pravda, zprvu vytvořil šampón s holičským gelem na kštici vrabčí hnízdo, to však bylo druhou odlivkou zlikvidováno a třetí pak vytvarovala snesitelné hnízdo čapí.

   Zatracené vlasy! V mém věku již otravná zbytečnost! Obdivovaný panovník František Josef I. nosil na hlavě polovinu života pleš a jak mu slušela! Jó, starej kaizr, ten se vyznal, měl zkrátka pod čepicí! Proč ne já?


10 názorů

koloušek
11. 03. 2021
Dát tip

Jo, to bývaly časy, když stříhaly se vlasy. Snad se jednou vrátí, potřebuji zkrátit. Nenásilně vtipné. T


bixley
11. 03. 2021
Dát tip

Forman o tom natočil celý muzikál... Já už v době koronaviru kandiduju aspoň na statistu v podobném filmu.


blacksabbath
11. 03. 2021
Dát tip Gora, Já Lucie píšu...

stříhala jsem se sama před ....o době covidové ani nemluvě.....budu se stříhat i po ní....tedy snad.....ale vnuk už nosí čelenku...:-(.....u fejetonu jsem se smála ...ne tobě...to bych  se nedovolila..páč jsem se pobavila....:-))))......jo a .....ty titěrný vlásky jdou ze svršků opravdu těžko.....:-)))))....drží u švů i po několikerém vyprání


Mně už přerůstá ofina přes oči :) Snad nebudu nucena si ji ostříhat sama, to by nedopadlo moc dobře. 

Název top a fejeton super! Zasmála jsem se :) Nejlepší první věta: Začínají mi vadit lidé. To naprosto znám a soucítím s Tebou :) TIP!


vesuvanka
11. 03. 2021
Dát tip

Pobavilo :-))), TIP


Muhehe, zajímavé téma i zpracování. Skoro to vypadá jako výzva k diskusi, ale nemám, čím bych přispěl. Já, jako správný rocker, jsem byl u holiče naposledy v dětství.


Abakus
10. 03. 2021
Dát tip

Čo je to holič? Nemali by sa tu používať archaizmy!


Kočkodan
10. 03. 2021
Dát tip Gora

 

Tvoje dílka mi vadit nezačínají. Jé, ještě jsem zapomněl důležité slůvko – zatím. ;-) Ne, vážně, fejetonek se mi zamlouval. (a to neříkám jen jako potomek kadeřnice)

 

 

 

Já nebyl u holičky od konce srpna. Pak mi ji zavřeli. Od 1. března už zase tančí kolem šíš, tak ji letos určitě navštívím.


Evženie Brambůrková
10. 03. 2021
Dát tip Gora, blacksabbath

Jasně! K čemu nám jsou vlasy? Když jdu k holiči, už se ani neptá. Kolem uší blatníky a nahoře ježka 5 cm. I nám, starším dámám, to může slušet. :-)))


Gora
10. 03. 2021
Dát tip

To bylo dříve, před Covidem - ne? 

Hezký fejeton a hlavně název...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru