Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jeremiáš Muhembo

13. 03. 2021
6
7
255
Autor
Puškyn

 

Jeremiáš Muhembo byl rodák z Nairobi. Narodil se kousek za městem na širých keňských planinách křováckému otci a keňské matce. Jeho otec Xu pocházel z oblasti poblíž močálu Oumé a do Nairobi se dostal v podstatě omylem. Tak dlouho pronásledoval jednu zmatenou gazelu, až se najednou ocitl uprostřed Nairobi a už tam zůstal. Pocházel z kmene Džalala, který mluvil jazykem Umbundu Kimbundu, kterému v Keni nikdo nerozuměl, kromě jedné keňské krasavice jménem Lalá Muhembo. Nakonec společně v křoví, kousek od Nairobi, zplodili miminko, které dostalo příjmení po mamince, jelikož Xu se nedokázal podepsat. Na matrice v Nairobi si pak úředníci z miminka navíc trošku vystřelili, když mu k rodnému příjmení Muhembo přidělili (po spatření otce) křestní jméno Jeremiáš, což znamená Bohem vystřelený.

Malý Jeremiáš Muhembo chodil do školy jen dva dny a z toho důvodu uměl počítat pouze do dvou. V Keni je sice povinná desetidenní školní docházka, ale z důvodu nepochopení termínu „desítková soustava“ tam probírají každý den jedno číslo. Jenomže Jeremiáš po dvou dnech onemocněl Ebolou a desetidenní studia nedokončil. Ebola si v Keni často vyžádá i dvoutýdenní karanténu na rohoži, odvar z gazelího penisu a zákaz cestování mezi slumy. Díky tomuto intelektuálnímu deficitu (který ovšem nezavinil), byl keňskou vládou doporučen k výměnnému studiu, aby se doučil ostatní číslice. Nakonec byl na základě hodně podivně formulované žádosti přijat na Vysokou školu bánskou v Ostravě a začal se učit základům češtiny.

„Kolik máš roků, kamaráde?“ ptal se ho vtipný úředník na studijním, když po půlroce Jeremiáš dorazil do severomoravské metropole.

„Hodně,“ opáčil Jeremiáš, protože věděl, že je mu víc než dva, ale nevěděl přesně kolik. „Já být Muhembo a chtít tady studovat.“

„Tak to půjdeš rovnou na Hornickou fakultu,“ pokračoval úředník. „Je to výborná a moderní fakulta s velikou budoucností.“

„Hurá,“ vykřikl nadšeně Jeremiáš, protože neměl ani ponětí, co znamenají slova: „Půjdeš rovnou na Hornickou fakultu!“ Tyto slova znamenají, že v podstatě celé studium strávíte v osamění. Jelikož se v Ostravě přestalo uhlí těžit už před třiceti lety, na tuto fakultu se nikdo nehlásí a musejí získávat studenty ze zahraničí za pomocí podvodu. Nalákají v Africe mladé lidi bez znalosti jazyka a v Ostravě je pak vydávají za hornické studenty.

Jeremiáš Muhembo dokončil studia s vyznamenáním a získal titul hornického inženýra. Díky nesmírné snaze se doučil všechny ostatní číslice od trojky až do desítky a zbytek vždycky nějak odhadnul. Po návratu do Keni úspěšně kandidoval na prezidenta a dodnes s láskou vzpomíná na dvouměsíční ostravské studium. Vzpomínky jsou skvělé, samozřejmě pouze v případě, pokud vás nenaloží do rakety a nevystřelí ke hvězdám, což se ovšem většině lidí nestává.

 

pokračování příště...

 

 


7 názorů

Dales
14. 03. 2021
Dát tip

No jo, až k té poslední větě jsem to nedočetl. Trochu nerad, ale odpouštím ti :-).


Puškyn
14. 03. 2021
Dát tip

Dales: Ahoj - Hypokratův slib četl každý - neboj, to je první díl, v pokračování se vše vysvětlí:)))


Prosecký
14. 03. 2021
Dát tip

Máš veliké štěstí, žes tam nezamontoval naši Slezskou univerzitu!


Dales
14. 03. 2021
Dát tip

Rád tě čtu, ale tohle se ti moc nepovedlo.

No budiž. Ale použitím toho jména se ti povedlo to posrat úplně, cugrunt.  Na jedné planetce, Křovák se svou genetickou výbavou, návštěvník Stahovač,  ... nic? A když něco, pak proč?


annnie
13. 03. 2021
Dát tip

Tip jako obvykle a.


Bystroočko
13. 03. 2021
Dát tip

Fajné! :-))


Já Lucie píšu...
13. 03. 2021
Dát tip Prosecký

Sláva Jeremiášovi! Tady jde vidět, že nemusíš umět všechno a také můžeš dokázat v životě velké věci :)

Jinak... vtipně a čtivě napsáno, jako samozřejmě všechno od Tebe :) TIP!

P.S. Můj děda navštěvoval zmiňovanou fakultu :D a prezidentem se (bohužel) nestal...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru