Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mráz

Výběr: atkij
16. 03. 2021
25
56
1331
Autor
Musaši

Travestie

 

Mráz

8. 3. 09 / 26. 2 . 21

 

Byl pozdní večer - první mráz -

večerní mráz - byl strasti čas.

Krkavcův právě dozněl hlas,

kde pod sosnami strměl sráz.

Vráz na kamenech zbělel mech,

mráz vdechl jíní na růže,

na trní šípků u strže,

krajkami z ledu vroubil břeh

jezera, které křoví stíny

obkličovaly kol a kol.

Suché rákosí - každý stvol

úplněk stříbřil.  Do krajiny

na vodu shlížel, na oblázky.

Hladké jezero, žádné vrásky,

tmělo se vprostřed běloskvoucí

pustiny do níž zvolna vešli

tři zatracenci ze tmy tmoucí,

tři postavy, jež budí soucit:

Jarmila, Vilém, Hynek sešlí.

 

 


56 názorů

Musaši
31. 08. 2021
Dát tip

Inu, magie vyžaduje velmi dlouhé a velmi pečlivé studium a nemusí to být zrovna v Bradavicích.


Bubulína
30. 08. 2021
Dát tip

Děkuji Musaši. Osobně Andersenovým thillerům neříkám pohádka - anglosasové s tou svou Punch a Judy výchovou jsou mimo mísu. Magií se "navážno" zabývat nehodlám. Asi musím uznat, že mi životem proudila, proudí a bude proudit tak nějak sama spontánně, a jestli ji instinktivně využívám, budiž, ale studovat ji opravdu nehodlám, tolik času vážně nemám.


Musaši
30. 08. 2021
Dát tip

Když už se bavíme pod mou básničkou Mráz, ještě mě napadá jeden dodatek.  - Mráz je zbraní mečů. Sněhová královna je ve skutečnosti Královna mečů - královna chladného rozumu(viz Andersenova pohádka). Chladný rozum vede zřídkakdy ke šťasným koncům a proto je třeba procházet cestou mečů vždy raději pozpátku. Moje básnička Mráz má samozřejmě i okultní podtext. Snažím se trochu ti ho osvětlit, čarodějko.


Musaši
30. 08. 2021
Dát tip

Kniha "O Tau a cestě" Tao te ťing, dílo věhlasného "Starého mistra" Lao ć je vlastně jedna velká báseň a bývá řezena spíše do poezie než do filozofie. Je to možná něco mezi tím.

Tarot je zároveň orákulum(když ho dostane do prstů ten správný člověk), nebo se může stát též magickou pomůckou. Skládá se z velkých a malých arkán - velkých a malých tajemství. Mne zajímají pouze malá arkána. Karty malých arkán zobrazují základní cesty člověka na tomto světě: cestu mečů, cestu holí, cestu mincí a cestu pohárů. S každým z těchto archetypálních energetických symbolů je spjat příslušný živel : meče - vzduch, žezla - oheň, mince - země a poháry voda. Pokud bys někdy chtěla opravdu začít s magií "navážno", tak tarot může být základem.


Bubulína
27. 08. 2021
Dát tip

Aha, už mi to dává smysl. Lidi reagují na geny duchovního taťuldy...s tím nic nenadělám, ale aspoň to už dává smysl, takže se tím už nemusí mozek trápit a dál zabývat. Okultismus mě nezajímá, možná proto mi ten Jung nešel ani číst. O tarotu vím jen to, že to má asi něco společného s kartama. Mě zajímá celostní medicína a věci s ní spojené tj. fytoterapie, homeopatie, využití mineralogie, mít to v hlavě srovnané, takže čtení například různých úryvků z náboženských knížek ale jen tak zběžně. K tomu patřilo i přečtení několika básní o tau - u těch jsem měla pocit, že jsou velice srozumitelné, ale absolutně nereproduktovatelné, prostě text kdy buď víš nebo nevíš, nic není mezi tím a nejde nikomu pomoci k pochopení. Textík, který člověk vnímá na základě svých životních zkušeností opět buď jsi to zažil nebo nezažil, není nic mezi tím. Využití přírodních prostředků a logických zákonnitostí podle mne nemá s okultismem nic společného.

Přeji pěkné počtení a pokochání. papapa


Musaši
27. 08. 2021
Dát tip

Co bude třeba v říjnu, to nevím. Možná ti doporučím i nějakého Junga. Zabýval se totiž intenzivně okultismem, hlavně knihou I ťing a tarotem. Zatím se ale chystám na odchod z Písmáku(dočasný?) a dnešek a podnělí chci věnovat Hrubínovi a Hraběti.


Bubulína
26. 08. 2021
Dát tip

Junga už mi doporučilo tolik lidí, že jsem se poctivě zkusila nějakými jeho textíky prokousat, ale nějak se míjíme či co. Jednak se to nedá číst, chybí tomu dostatek humoru, a druhak bych asi potřebovala komentář ke každý větě, protože jsem schopná se ztratit v jednom odstavci. Kdyžtak si o něm popovídáme za dlouhých zimních večerů - napíšeš mi, kterej textík se Ti líbí, já vznesu dotazy, a Ty mi vysvětlíš, co tím chtěl autor vlastně říci.


Musaši
26. 08. 2021
Dát tip

Takže mi říkáš: budu Bubu... S fredovým duchem jsem čas od času v kontaktu, ale více mne baví duch C.G. Junga.


Bubulína
23. 08. 2021
Dát tip

Souhlas. Jinak se ohrazuji proti komolení jména - ježibaby dělají bubu čili proto Bubulína. Budulína evokuje Budulínka a liščinu hlášku: Budulínku, dej mi hrášku, povozím tě na ocásku. Pěkně prosím, Bubulína zájem o povození na ocásku opravdu nemá, takže pokud to měla být snaha o manipulaci, bylo to hodně slabé. A pokud to bylo nevědomé, mohlo by to svědčit o něčem, co by lépe nežli já vysvětlil Freudův duch, že ano. Pokud tedy věříš na duchy, obrať se na něj.


Musaši
23. 08. 2021
Dát tip

Budulíno,

optimismus a pesimismus v umění vedle sebe budou existovat vždy, tak jako vedle sebe existují v životě. Že i Mácha byl spíše pesimista jako jeho současník E.A.Poe, dokládá přece závěr Máje, z něhož jako by přímo čišelo ono pověstné "nevermore".


Bubulína
20. 08. 2021
Dát tip

Zdařile.


Musaši
20. 08. 2021
Dát tip

Mácha byl velmi složitou osobností. Ačkoli to byl největší český romantik, v dílčích segmentech jeho díla jsou však již obsaženy i zárodky dekadence. Já jsem se pokusil ve zkratce přeměnit Máj v dekadentní báseň.


Bubulína
19. 08. 2021
Dát tip

K.H.Mácha : Přišel jsem, viděl jsem, omdlel jsem.


Musaši
12. 08. 2021
Dát tip

zirkonie,

nevím vlastně, proč tě moje máchovská travestie tak zaujala, ale jako fanynku takovýchto a podobných útvarů tě chci upozornit na své dílko Mráz II, které jsem umístil do kritik pod svůj příspěvek "Libuši" jako důkaz, že ne všichni básníci ze Slavína jsou zapomenuti.


Musaši
06. 08. 2021
Dát tip

zirkonie,

tohle vůbec není parodie zesměšňující Máchu. Vždyť já jsem přece klasik a Máchu miluji. Já jsem jen udělal z romantické básně báseň dekadentní. Dekadnt nevěří v lásku, kterou zde zosobňují Vilém, Jarmila a Hynek. Dekadent nevěří v Budoucnost a vyjadřuje svými básněmi naprostou bezvýchodnost existence.


Je nesmysl polemizovat o tom, jestli se ti tři zatracenci mohli sejít nebo ne, to je naprosto mimo mísu. Je to krásná parodie, nezesměšňující Máchu, pouze oslava jeho neopakovatelného rytmu a zpěvnosti s trochou nadhledu. Já jsem nadšena.


Musaši
20. 03. 2021
Dát tip

Ti tři, Minervo, se sešli jako duchové, jako symboly nešťastného osudu. Tahle travestie žádné pokračování mít nemůže. Je to zobrazení konce, je to konec sám. Ale mohou vzniknout jiné travestie, které si třeba mohou pohrávat s alternativním dějem balady. Fantazie nemá žádné hranice a svět možností je nekonečný. 

Tahle travestie pouze vyjadřuje můj vlastní převládající životní pocit. Někdo jiný může mít z čatby Máje a z vlastního života zcela jiné pocity a třeba si může vypůjčit Máchu naprosto protikladným způsobem.


Tvá forma, ale svým způsobem jsem nyní v rozpacích. Nejsem si jistá, jestli bych měla odvahu jakoby "sáhnout" na klasické dílo někoho takového jako byl K.H.Mácha. Asi bych tu odvahu neměla. Navíc vzhledem ke konci původního díla ani všichni tři vejít sešlí nemohli, že ano. Nicméně i tak je tvá báseň zajímavá a dobře zpracovaná... Byť cosi v mém já prostě vnímá odpor k takovému pokračování. I tak dávám tip. Samozřejmě. :)


Diona
19. 03. 2021
Dát tip

Musaši, děkuju...všechno, co je tady uvedné jsou pro mě zajímavé poznatky


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

Okamžiku,

díky. Každá správná tragedie končí jevištěm plným mrtvých. O tom kromě antických tragédů něco věděl i W.S., který je mým dalším velkým vzorem. Důležité ale je, že dobře napsaní mrtví nakonec žijí věčně.


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

Milane,

díky za zájem a za típek.


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

per_zay,

dlouho jsem tu nebyl a tak mi to tvé hmmm...T už velmi chybělo.


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

vesuvanko,

díky za zájem a za tip.


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

Leraku,

tvé "čelem vzad" je velmi dobrý postřeh. ...Ano - jako bych se jakožto autor travestie ohlížel za baladou, kterou má čtenář Máje teprve před sebou.


Tej
19. 03. 2021
Dát tip

Také jsem četla, že měl Mácha prudší povahu:). Ale i tak si myslím, že by byl poctěn, že je jeho dílo stále živé a stává se inspirací pro jiné:).


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

Dagmaram,

vyměnil jsem jen máj za listopad a pak už se to napsalo samo. Můj nápad tedy spočíval hlavně ve změně ročního období.


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

aleši,

četl jsem jsem už více máchovských travestií, ale tu v brněnském hantecu si jako bývalý brňák určitě časem najdu.


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

atkij,

moc děkuji za výběr. Milana Šedivého znám díky rozsáhlé vzájemné mailové korespondenci velmi dobře.


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

Diano, Kedare,

máte pravdu v tom, že travestie znamená zpravidla parodii. Já jsem svou variaci ale nezamýšlel jako parodii. Pokusil jsem se udělat ze začátku konec, tam, kde je u Máchy před čtenářem teprve celý děj rozsáhlé balady a symboly spojené s jarní přírodou tomu odpovídají, tam já počítám s tím, že dnešní čtenář už od dětství ví, že děj dopadne špatně a že K.H.M. je dnes mimo jiné také nejoblíbenějším funerálním básníkem. ( Dalekáť cesta má!  Marné volání!!). Má travestie je vlastně spíše dekadentní travestií. Možná je to taková "tragigroteska". 


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

Tej,

já nevím, jestli by se Mácha cítil poctěn. Dost jsem si toho o něm přečetl a tak vím, že to byl zuřivec a násilník. Já taky nejsem žádný milius a tak by to třeba skončilo pěstním soubojem.

Mácha by byl ale určitě poctěn tím, jaké místo zaujímá Máj v české poezii a v české kultuře obecně. Napsat něco, co bude živé ještě za bezmála dvě století?  Co si přát víc?


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

Jamardi,

moc děkuji za tip i za připomínku. Tu čárku jsem tam doplnil.


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

Lucie,

zda by byl K.H.M. spokojen s mou travestií, to opravdu nevím. Byl to člověk velmi prchlivý a možná by mě shodil se schodů, jak to dělal s některými  odpůrci v rámci své advokátské praxe.


Tej
19. 03. 2021
Dát tip

Mácha by byl poctěn! Krásné čtení


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

Diono,

jsem především romantickým básníkem a jako romantický klasik mám tři vzory: Máchu, Lermontova a Poea. Vlatním jeden dopis K.H.M., ve kterém je i úryvek z Máje, nikoli z jeho začátku, ale z jeho konce:

Byl opět wečer - prni mág -

Wečerní mág - byl lásky čas,

Hrdliččin zwal ku lásce hlas,

Kde borowý zawáněl hág.

 

Nebudu to přepisovat z pradávného zahnědlého dopisu  celé, ale takto je to v originálním rukopise napsáno....   Já jsem si ten konec přepsal po svém.  Mácha ve 4.kapitole Máje napsal jakousi variaci na sebe samotného a tato variace se od počátku Máje v mnohém liší. Já jsem se přidržel verze úvodní a kromě 1. a 4. verše jsem zachoval všechny původní Máchovy rýmy. Asi hlavně tím se ta má travestie odlišuje od travestií jiných autorů.

 

 


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

Fialko,

dík za uvítání a už se těším, že si zase přečtu nějakou tvou básničku pro děti.


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

Nami,

díky za uvítání. Myslím, že se časem zase potkáme v kritikách pod nějakou veselou básničkou. Zatím to tady poslední dobou moc vesele nevypadá, ale aspoň že už nejsme němí a kritiky zase začaly existovat. Bez nich by Písmák opravdu ztratil smysl. 


Musaši
19. 03. 2021
Dát tip

Aleši,

díky za típek i za chválu.


MilanH
18. 03. 2021
Dát tip

:-)


per_zay
18. 03. 2021
Dát tip

hmmm ... T


vesuvanka
17. 03. 2021
Dát tip

Moc hezké, nápadité :-))), TIP


Lerak12
17. 03. 2021
Dát tip

Pěkné "čelem vzad." Čteš se stále krásně*


Dagmaram
16. 03. 2021
Dát tip

dobrý nápad :-)


když už jsme v tom epigonství, dovoluji si doporučit Máj v brněnském hantecu od Petra Moučky... 


atkij
16. 03. 2021
Dát tip

A co takhle Karel Hynek Brácha:Bác! od M. Šedivého? Taky dost dobré.


R. Kedar
16. 03. 2021
Dát tip

Supr!  Takovéto parodie mě baví, jednak číst, ale také vytvářet.  Člověk se v tom tak nějak vyřádí:))


R. Kedar
16. 03. 2021
Dát tip

Supr!  Takovéto parodie mě baví, jednak číst, ale také vytvářet.  Člověk se v tom tak nějak vyřádí:))


Diana
16. 03. 2021
Dát tip

Velmi zdařilá parodie!


Jamardi
16. 03. 2021
Dát tip

Pěkné. 

Za tmy tmoucí bych napsala čárku.


Mácha by byl určitě spokojen! Také smekám...


Diona
16. 03. 2021
Dát tip Já Lucie píšu..., Alegna

Závistí Mácha by lkal hlasem

proč jen toto nenapsal sem ?!


fialka...
16. 03. 2021
Dát tip

Pěkné, vítej :-)


Nami 99
16. 03. 2021
Dát tip

Moc hezký.

Vítej zpátky.


hmm!!! smekám...:o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru