Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Květina jménem Natálie

17. 03. 2021
9
26
846
Autor
Muamarek

https://muamarek.rajce.idnes.cz/Breznove_crtani_s_ocekavanim_jara,_2021/1479437756 

Natalia Pronina (tanečnice se zaměřením na společenské tance, 30 let), byla zastřelena dvěma ranami do hrudi 23. 12. 2020 v Moskvě (blízko stanice metra Akademičeskaja), když se vracela ze zkoušky choreografie. 

 

 Vraha si měla najmout milenka stejného nejmenovaného muže (politika, obchodníka, majitele řetězce s autodíly), s nímž oběť devět let udržovala poměr. Jenže krátce před svou smrtí se s ním měla rozejít, a začít žít s jiným mužem. Proč by tedy psycholožka, Jelena Sosnovskaja, měla na ni najímat vrahy? Nejmenovaný muž má být ženatý a mít děti. Vdaná měla být i Sosnovskaja, navíc měla mít dalšího intimního partnera, kterého požádala o najmutí vraha. Toto ale nedává smysl.

 Pronina nebyla zavražděna celé ty roky, dokud měla se svým milencem poměr. Až když se s ním rozešla.

 Ač byla střelena z bezprostřední blízkosti, zemřela až dvě hodiny po převozu do nemocnice.

 Na její vraždě se měli podílet: Arťak Ajvazjan, Chasan Tagirov a Ruslan Tagirov.  

 Oběť měla mít dluh ve výši $10,700. Nesnila o dětech a rodině, ale ráda cestovala a budovala kariéru.  

 

 

 

 Zkoušku má za sebou. Štědrý den se blíží

V hlavě si přehrává choreografii

Ruce ji zazebou. Stála na refýži

Črtá si v představách, co ji zatím míjí

 

 Někoho nechala. Po něm v sobě větrá

Začíná od nuly. S novým mužem. Krátce

Vášnivá. Nestálá. U východu z metra

Věci se pohnuly: Stojí v křižovatce

 

 Na co že vzpomíná? Na své ocenění?

Jak bývá zuřivá, když jí nevyhoví?

U bistra Pronina cítí zvláštní chvění

Někdo se ukrývá v nedalekém křoví

 

 Úspěšná, krásná je. Velmi se jí daří

Je jako kometa, která nebem letí

je zvyklá na zájem mužů všeho stáří

Právě, když rozkvétá, zemře ve třiceti

 

 Kdosi se vynoří v klobouku a kápi

Co z kapsy vyloví, není žádná hračka

Zažíval příkoří? Manželka ho trápí?

Pohled má syrový, když spoušť dvakrát mačká

 

 Střelena do hrudi žena na zem padá

Ještě dvě hodiny o život se bije

Nakonec podlehne – plná snů a mladá

Je to smrt květiny jménem Natálie…

 


26 názorů

K3
22. 03. 2021
Dát tip

Já vím, pár těch filmů jsem taky viděl. Jo, sympatickej hrdina většinou nezemře a tomu darebákovi to všichni přejí. Pokud to byli muži bez rodin, tak bych to pochopil, jenže každý asi někoho má... Nesmyslné je právě to zabíjení. Ve prospěch většiny, školy, náboženství, něco jako oběť pro slávu ostatním, kteří ale byli rádi, že to nebyli zrovna oni sami. 


Musaši
22. 03. 2021
Dát tip

K3,

rytířské turnaje skutečně mohly fungovat jako jakýsi středověký předstupeň sportu. Ve skutečnosti ale byl přece sport záležitostí starověku - dávného Řecka a návrat ke sportu v devatenáctém století byl jednoznačně návratem k antice a to včetně myšlenky olympismu.

Souboje mohly ve středověku fungovat čas od času jako záležitost"božího soudu", to znamená, že ten kdo vyhrál měl pravdu, neboť ho jako vítěze vybral Bůh.     Jinak ovšem už od starověku byly souboje záležitostí cti, v Asii pak navíc byly souboje též komerční záležitostí. V Číně spolu bojovali mistři kung-fu, aby se ukázalo, čí škola je lepší. V Japonsku spolu takovýmto způsobem bojovali mistři, kteří vedli šermířské školy. Když mistr a zabil soka, získala jeho škola tu nejlepší reklamu a žáci z bohatých rodin se jen hrnuli. ...Co je na tom nesmyslného? Z pohledu dnešního člověka je to sice drsné, ale zároveň je to naprosto pragmatické.


Musaši
22. 03. 2021
Dát tip

Marku,

děkuji za uvítání a taky jsem rád, že jsem opět mezi vámi.


Muamarek
22. 03. 2021
Dát tip

Palaven: Prolog je pouze informativního rázu a uvedením básně do kontextu. Ne každý zná souvislosti. Báseň potom stojí sama o sobě.

Musaši - díky moc za zastavení a komentář. Jsem rád, že jsi zpět.

 Hezký den oběma :-)))


palaven
21. 03. 2021
Dát tip

Bravo, ale tím prologem to celé shazuješ, Marku. Sdělení by měla nést báseň samotná. Takto se dostáváme na pomezí bulvárního tisku, kdy čtenářstvo zhltne titulek a zbytek přejde letmým pohledem.


K3
21. 03. 2021
Dát tip

Já to chápu, u nás byly rytířské souboje. Všechno je to zahalené falešnou otázkou cti, jejíž původ je v primitivismu. Zrovna tak ruská ruleta nebo souboje střelců na divokém západě. Já bych byl vždycky stejný, mám to v sobě. Ale nevzniknul právě proto, jako protiklad proti té nesmyslnosti sport?


Musaši
21. 03. 2021
Dát tip

K3,

můj historický jmenovec Mijamoto Musaši byl šermířem z povolání, část života též polním velitelem. Byl učitelem šermu, což znamenalo v praxi také to, že byl profesionálním duelantem. Všechny své souboje vyhrál tak, že zabil protivníka, respektive protivníky, protože někdy jich proti němu stálo více. Zároveň to ale byl buddhistický mnich, kaligraf, básník, malíř a spisovatel. Dodnes je v Japonsku národním hrdinou a na mnoha místech stojí jeho sochy.   Tím vším chci říct, že různé doby a různé kultury vnímají souboje zcela jinak. Ty se díváš na souboje očima dneška, ale pro aristokrata z počátku devatenáctého století, neřkuli pro renesančního samuraje, by byla naše doba z morálního hlediska neuvěřitelně úpadková a jistě by se s úlevou vrátili do hrobu.


K3
20. 03. 2021
Dát tip

Musaši, nesmyslné jsou v zásadě už podobné souboje.


Musaši
20. 03. 2021
Dát tip

K3,

dnes už se asi nedozvíme nové detaily o duelu M.J.L. s jeho spolužákem z vojenské školy, majorem Martynovem. Hypotézy jsou různé. Někdo zastává názor, že Lermontov byl zabit na politickou objednávku tak jako Puškyn, jiný tvrdí, že to bylo kvůli jeho nevhodnému chování vůči carově dceři, ale většina badatelů se kloní k názoru, že ten duel byl vlastně Lermontovovým způsobem sebevraždy. K souboji došlo v Petrohradu krátce před tím, než měl být poručík Lermontov odvelen zpět na Kavkaz, neboť byla zamítnuta jeho žádost o odchod do civilu. Martynov nabízel smír a souboji se dalo vyhnout. To Lermontov na něm striktně trval!  


Musaši
20. 03. 2021
Dát tip

Mně ta básnička nepřipomíná Lermontova, ale spíše Vysockého, který se jakožto herec pohyboval i mezi tanečnicemi a taky ke kriminálnímu prostředí měl rozhodně blíže než aristokrat z té nejvyšší společnosti. 

Ve tvé krimisérii cosi zvláštního. Tip. 


Muamarek
17. 03. 2021
Dát tip

Fialko, Black - moc děkuji oběma a přeji Vám hezký večer.


blacksabbath
17. 03. 2021
Dát tip Muamarek

zbytečná smrt květiny.......*/*****...............P.S. móóóc dobré" čtrtání"!!!!!


fialka...
17. 03. 2021
Dát tip

Pěkně napsaný smutný příběh.


Muamarek
17. 03. 2021
Dát tip

Tej: Děkuji.

 K3: Ano, to byla velmi zbytečná smrt.

Oběma poklidné dny.


Tej
17. 03. 2021
Dát tip

Je to krásná pocta Natalii...


K3
17. 03. 2021
Dát tip Muamarek

Trochu mi to připomnělo osud Lermontova, který zemřel při nesmyslném souboji rukou přítele.


Muamarek
17. 03. 2021
Dát tip

Bixley - to mě těší, díky. Pohodový den přeji.


bixley
17. 03. 2021
Dát tip

Zajímavě zpracované, nejprve žurnalistický úvod a potom verše. Oslovilo.


Jamardi
17. 03. 2021
Dát tip

Líbí se mi to. I téma je zajímavé.

Tečka na konci verše mně nevadí. Někde si říkám, že bych ji tam raději viděla, ale v poslední době si všímám, že více lidí ji tam vynechává. Asi je to nějaký trend. Mě záleží hlavně na použitých slovech. Když něčemu nerozumím, tak mně ani zvýšená plynulost bez teček nepomůže.


Muamarek
17. 03. 2021
Dát tip

Kočkodane, Jamardi - díky oběma.

Irčo - črtám si, jak mě zrovna napadne. Najednou si řeknu - tohohle bych si zkusil "zmršit" - a už s chutí kreslím...

 Pěkný den všem tu.

 


Gora
17. 03. 2021
Dát tip

Dobře, raději bych to viděla napsané než zaměstnávala mozek krom obsahu přemítáním, kde má / může být interpunkce, ale díky za vysvětlení...

Pěkné portréty v odkaze... kde "chytáš" ty modely? Nebo se adepti hlásí sami??


Kočkodan
17. 03. 2021
Dát tip Muamarek, Gora

 

Kdyby mela být zversovaná vsechna svinstva, kterých se lidi dopoustí,  byla by ohromná spousta amaterských i profesionálních básníku zamestnaná az do konce zivota.


Muamarek
17. 03. 2021
Dát tip

Irčo - to je styl mých básní, že nikdy nedávám interpunkci na konci řádků (přijde mi to u básní rušivé, současně ale odmítám vynechat interpunkci v celém textu). Jinak ji ale držím, aby čtenář věděl, kdy klesnout hlasem a kdy začíná nová myšlenka. Velká písmena na začátku nového řádku dávají tušit, že na konci řádku předchozího by byla tečka. Pokud je na začátku řádku písmeno malé, značí to, že na konci předchozího řádku by byla čárka či jde o plynulé navázání.

 Díky moc a měj se.

 


Gora
17. 03. 2021
Dát tip

Zajímavý případ, Marku, a dobře jsi téma zpracoval... trochu mne mate, že někde máš věty ukončené tečkou, a čárky,  jinde ne, to samé s velkými písmeny na začátku veršů...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru