Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zachraňovat to, co se zachránit dá...

23. 03. 2021
3
5
584
Autor
Báseň_roku

Soutěž v poezii - BR I./2021

 

Změna hlasování: každý má možnost připsat PĚT hlasů výše popsaným způsobem NA OZNÁMENÍ O HLASOVÁNÍ soutěže. Na tipy či hlasy přímo u díla nebude v součtu hlasů brán zřetel.

 
Úplně poslední vyšel z hořícího města Samson Medák. Byl černý od sazí, měl propálenou prošívanici a sežehlé obočí. V ruce nesl kotě - zježené, černobílé zvířátko s velkýma vyděšenýma očima.
...
"Včera večer jsem chtěl zachraňovat svět," řekl pohnutě. "Dnes ráno jsem chtěl zachraňovat lidstvo. Leč je třeba vědět, nač síly stačí. A zachraňovat to, co se zachránit dá."
 
( A. Sapkowski, Narrenturm, s.457)
-----------------------------------------------
 
I když Ti smutek na tvář sedá
a obloha je prachem šedá,
zase se vítr od hor zvedá.
 
Víš? Reynevane z Bělavy?
Rozprostři svůj plášť do trávy
a slyš, co noc Ti vypráví:
 
i když se někdy cesty pletou,
svět můžeš spasit jednou větou.
 
Utíkej za svou Nicolettou.
 
Jestlipak někdy napadlo Tě,
říct jí, že je Tvé malé kotě?

5 názorů

i když se někdy cesty pletou,
svět můžeš spasit jednou větou...za toto *

Posoutěžní podoteky Redakce poezie:

Zachraňovat to, co se zachránit dá...

Velmi dobrá práce s textem, zvládnutá forma. Ladí citátem, který ji nejspíš inspiroval, hezky na malém prostoru rozvíjí téma, neotřele a zajímavě zpracované.


atkij
31. 03. 2021
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Jedna z básní, která se profiltrovala do mého užšího výběru a nakonec získala i hlas. Přiznávám, že knihu jsem nečetla, každopádně vzbuzuje mou zvědavost. Trochu jsem zápasila s posledním veršem, který působí mírně infantilně. Na druhou stranu se v básni nejedná jen o nahodilé výkřiky, změť obrazů, jde si prostě za svým a autorovi jeho upřímnou invenci věřím. Co se týká formy, více by se mi líbila například tercina, než sdružené rýmy, ale i tak ji hodnotím jako obstojně uvládnutou. Na autora mám svůj tip. Uvidím, jestli správný:)


atkij
30. 03. 2021
Dát tip

Ještě se vrátím, prozatím tip. 


Po první sloce - šedá, sedá, zvedá - jsem si říkal, zbytek bude asi taky nic moc, ale nakonec mě to bavilo, i když nevím, kdo je Reynevane z Bělavy.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru