Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Naučné vyprávění tatínkovo

25. 03. 2021
15
15
631
Autor
Movsar

Strážnice

Bere si na paškál řidiče dodávky. Strážnice v Revoluční. Vypisuje mu tučnou pokutu a přitom špulí zadek, aby ho náhodný kolemjdoucí zapsal do miniatury. Plácnout ji, bylo by nebezpečné, přece jen má za pasem pistoli a od prezidenta, který je takovou českou královnou, povolení zabíjet. Ale třeba se chce jenom prát, plácala svede k zemi, sice ještě chladné, a tam si s ním na jiu-jitsu způsob poradí. A jestli se bude moc mrskat, volnou rukou si uvolní košili a vrazí mu cecek do huby. To uklidní každého muže. A když ani to nepomůže, sáhne si dolů, otevře tajný zip od kalhot, obratně se přesmykne z plného mountu do half guardu, pak do north-southu a sedne plácalovi zadkem na ksicht. Jenže.. To už se kolem srotí čumilové a kdosi to natočí. A strhne se vášnivá diskuse, jedni budou hájit strážnici: Neměl roušku, tak mu pohotově zakryla dýchací cesty, druzí budou spílat: Vždyť vzrušením zemře, třeba je srdcař! Všechno pak uvidíme v přímém přenosu na síti a v repríze večer ve zprávách. A nebude polízanicím konec - strážnici si zavolá sám generál. "Cecek ještě beru, to bylo přiměřené situaci, zcela ve shodě s předpisy, ale ten zadek, to už je diskutabilní," bude upřeně sledovat zvětšený záznam ve zpomalených záběrech. "Stejně mi není jasná tahle pozice.." Vyzve strážnici k názorné ukázce, povolí kravatu, lehne si na zem, pootevře ústa a sám se postaví mimo službu...

 

Naučné vyprávění tatínkovo

"Vidíš," ukazuje tatínek chlapečkovi na Špejcharu, "tam chodí tramvajáci čurat." Chlapeček, zavěšený na tatínkově dlani, bystře kouká ke sloupu vysokého napětí. "Jednou tam jeden tramvaják čural, křesla jiskra a seškvařilo mu to štencla," pokračuje tatínek pedagogicky výstražným příběhem, "ještěževá už měl chlapečka, jako seš ty." Chlapečkovi to vžene děs do očí, rozšířeně hledí k sloupu, na nějž tatínek stále míří prstem: "Vidíš, ještě tam kus zůstal." Chlapeček nemůže ani jít, šok ho přilepil k zemi jako dávka vysokého napětí.

Když se vrátí domů k obědu, maminka se vyptává, co cestou z parku zažili. Chlapeček mlčí. Nechce se jí to líbit, ptá se manžela, ale ten jenom krčí rameny.

Teprve večer, když se chlapeček potmě rozpláče a je k neutišení, dozví se o naučném vyprávění tatínkově.

"Cos mu to vykládal? Seš normální?!" oboří se na manžela v ložnici. Ten doufal, že jeho štencl zažije vysoké napětí, namísto toho přišel další zkrat.


Tabletka čili nic

Okna už zívají půlnoc a postele milenců vržou jako housličky lučních broučků. A někde se obejdou bez vokálů a jinde křičí z plných plic. A někde z toho bude nadělení a jinde tabletka čili nic.

 

 


15 názorů

lastgasp
07. 04. 2021
Dát tip

Kladu prst na třetí. Neobvyklá spojení, že okna zívají půlnoc s vrzáním housliček lučních broučků a tabletkou jsou úžasná. Bezva.


.. :)

Druhá nejvíce


annnie
27. 03. 2021
Dát tip

Jako obvykle velmi pobavena. Velmi tip a.


Movsar
25. 03. 2021
Dát tip

Safiane a Cadmium, díky za čtení a milé vzkazy. 


Movsar
25. 03. 2021
Dát tip

Dalesi, neznal, ale díky technice jsem už, není ta bezprostřednost vlastně ohromující, nahlédl přes youtube. Jen není číslované to album.


Dales
25. 03. 2021
Dát tip

@Cadmium, @Movsar: Nechci zpochybňovat pel vaší nevinnosti, ale ani jeden z vás dvou opravdu nezná "Záviš, Slunce v Duši, 2000"? Skladba č.10,  poetika skrze takovou snůšku obscéností, že se člověk nakonec musí smát. (!Na vlastní nebezpečí.)


Safián
25. 03. 2021
Dát tip

 Objevil jsi formu, která ti sedí.  Co k tomu pořád psát, když zbývá jen chválit. Poslední miniatura je pěkná básnička.


Movsar
25. 03. 2021
Dát tip

používá se někde na valašsku. svého času to tu používal jeden autor, měrka, který pak přešel do papírových výšin. tak jsem mu to ukradl, když už to nepotřebuje. ale - není to jako vykrást hrob? 


Movsar
25. 03. 2021
Dát tip

Díky za návštěvu! 


Andělka1
25. 03. 2021
Dát tip

Moc pěkné..to je tedy fantazie, kloubouk dolů, pane.


Martyska
25. 03. 2021
Dát tip

Nápaditý


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru