Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Literatura

25. 03. 2021
5
63
1434
Autor
K3

Nemám rád poraženecké nálady a sebedestrukci, která tu občas je. Pohrdání a odmítání zdejších děl škarohlídy. Ať chtějí nebo ne, jde tu o literaturu. Sice různé úrovně, ale taková lidová tvořivost je. A nic jiného než lidová tvořivost to není. Ale z ní přece umění vzchází...


63 názorů

snake_01
17. 04. 2021
Dát tip K3, a2a2a

Safiáne, jsem rád, že to od tebe takto explicitně zaznělo. I já mám za to, že se tu objevuje (a v historii objevovala) celá řada kvalitních autorů. Také bych řekl, že se účel a očekávání měnily. Od jedné chvíle (asi tak od roku 2010-12, kdy tu bylo opravdu hodně živo) mi přišlo, že tu mnoho autorů změnilo postoj a nepublikuje jen tak na zkoušku - že svou publikaci zde myslí i umělecky vážně. Mezi redaktory i autory se objevovaly (skryty pod nicky) i významné osobnosti tištěné literatury a ty dovedly poskytovat kvalitní zpětnou vazbu (tato situace trvá, doufám, zčásti dodnes).

Navíc o "kamaráčoft" jde ve finále i v tištěných kruzích (to nemyslím ani trochu ve zlém).


K3
27. 03. 2021
Dát tip

Honzo, máš pravdu. Řekl jsem si názor a někdo s ním může souhlasit a druhý nemusí. Jsem rád, že to tak bereš.


zeleda
27. 03. 2021
Dát tip K3, lastgasp, Gora

Karle, máš pravdu. Jsou tu texty nejrůznější úrovně. Od skoro profesionálních až po laicky naivní. Já uznávám tvůrčí svobodu pro každého. A jen nerad lezu autoru do hlavy, abych mu říkal, jak má psát. Pokud ale někdo slušným způsobem upozorní na hrubou stylistickou, či gramatickou vadu, je to v pořádku. Takové stupidní reakce, které zde prezentuje Norsko, mají jen jeden cíl. Urazit a povýšit své ego. 


K3
27. 03. 2021
Dát tip

Ahoj. Samozřejmě, třeba já sám mám u mnohého svého textu pocit, že jsem ho mohl napsat líp. Ale máš pravdu, asi jsem tuhle diskusi špatně formuloval, občas mě něco popadne a napíšu to, přiznávám. Nevím koho bych zrovna teď jmenoval. Určitě jsem ten pocit měl a třeba pod kritikami to bývá. Ale, když někdo řekne, že jsme jen amatéři, tak tím myslí my všichni, tedy i sebe, nemyslíš.


K3
26. 03. 2021
Dát tip

Norsko, omílám to proto, že se mě pořád někdo ptá, já nevím proč po tom tak jedeš. Občas někdo napíše, že jsme jen amatérský server, a v tom duchu taky občas někdo něco podobného napíše o sobě. Ale, že by mi to tak vadilo, to zase ne. Jenom odpovídám a můžeš tomu klidně říkat omílání.


Norsko 1
26. 03. 2021
Dát tip

Milý K3, můžeš mi prosím vysvětlit, co myslíš tím podceňováním se autorů, které stále omíláš? Jako bys byl z jiného světa, velmi temného. Kde živočichové nepotřebují voči


K3
26. 03. 2021
Dát tip

Křivodržko, to co píšeš hned v první větě jsem nikdy nenapsal. Spíš že když někteří autoři podceňují svá díla, podceňují sami sebe a to je škoda. Jinak se ani názorově nerozcházíme. U těch kritik, vždycky jsem si spíš vážil těch opravdu kritických, pokud byly oprávněné. Pokud nesouhlasím, napíšu to. Takže mě můžeš klidně kritizovat hlava nehlava a nic ti nehrozí. Jinak pokud se kritiky názorově mezi sebou rozcházejí, není to na škodu, naopak to značí, že na tom díle je něco zajímavého. Děkuju za komentář:).


Norsko 1
26. 03. 2021
Dát tip

Křivodržko, o tom Písmák je a vždycky byl, že si nebudeme lhát do kapsy, a když jo, tak ne navždy. Drž se, kamaráde


StvN
26. 03. 2021
Dát tip

Jo, tak tyhle věci mi taky hlava nebere. Lidská psychika je složitá.


K3
26. 03. 2021
Dát tip

Janino, jsem rád, žes napsala i ty. Snad ti stačí na vysvětlenou to, co jsem napsal StvNovi. Občas jsem jenom trochu mrzutej z toho, že si tu toho  někteří neváží. Vždyť dřív nic takového nebylo a psalo se do šuplíku. Nebyly ani počítače, psalo se na stroji nebo ručně. Proto si cením tvého názoru a samozřejmě s ním souhlasím.


K3
26. 03. 2021
Dát tip

StývNe, já jsem v klidu. Jsem klidnější než kdokoliv jiný a naprosto s tebou souhlasím. Jenom mi nejde na rozum, proč někteří autoři podceňují sami sebe, svá díla. Je to jako kdybych šel soupeřit a předem utíkal z boje. A nebo když opovrhují Písmákem a přitom jsou jeho členy. To je nelogické. Vem si, kdyby takoví byli třeba sportovci. Já jsem bývalý sportovec tak mi to nedalo, ale jinak jsem v klidu. Jsem rád, že jsi napsal svůj rozumný názor a dík za něj.


K3
26. 03. 2021
Dát tip

Břízo, děkuju za návštěvu.


Janina6
26. 03. 2021
Dát tip K3, Aru

Promiň, ale po tvém úvodu by se dalo diskutovat hodně široce a o mnoha tématech. Tak třeba samotná definice, co je a není literatura... to by bylo na dlouho. Sebedestrukce jsem si u zdejších autorů skutečně nevšimla. Spíš se občas někdo zkusí pustit do destrukce... někoho jiného :-) naštěstí takových lidí tu není mnoho. A že se na Písmáku sem tam pohybovali (či ještě pohybují) i kvalitní autoři, které už dokonce uznává i ten literární "svět venku", přece víme, ne? O čem chceš vlastně diskutovat? 


StvN
26. 03. 2021
Dát tip K3, Aru, Olda

Když se podíváš s odstupem, není Písmák lepší ani horší než jaký byl. Je stejný. Už dvacet let se tu diskutují stejné támata, proč někdo dává tipy blbostem, proč někdo dostává tipy za blbosti, proč je redakce k ničemu, že Písmák upadá a tak dále. Normální deja vu. Kdyby Písmák upadl o desetinu procenta pokaždé, když tu někdo napíše o úpadku, už by Písmák neexistoval. Tak proč existuje? Zřejmě proto, že pozorávní nějakého uzavřeného systému zevnitř toho systému znemožňuje pozorovateli sbírat objektivní data a uvažovat nezávisle na tom systému.

Buď v klidu. Písmák je pořád stejný. A vždycky bude, pokud někdo nezavede změnu, která změní pravidla systému jako takového.


Bříza
25. 03. 2021
Dát tip

- je to můj dojem, nebo je to fakt, že toto výše prezentované je projevem naprostých šílenů, kteří ztratili pojem o tom, co je, či není podstatné .... ?


Norsko 1
25. 03. 2021
Dát tip

Ne K3, ale FFP3


K3
25. 03. 2021
Dát tip

Tak.

Tos mi tedy dal. Fakt skvělý příspěvek do diskuze, milý jaryne, děkuji.


Safián
25. 03. 2021
Dát tip

K3 - o nic jiného, než o tvé pobavení mi nešlo. 

 


K3
25. 03. 2021
Dát tip Gora

Irčo, však jde jen o můj názor, dík.


Gora
25. 03. 2021
Dát tip

Karle, každé umění má kořeny v lidové tvořivosti. 

To "kopání do Písmáku," jak píšeš v předchozím komentáři, snad ani není myšleno příliš vážně. Když o něco jde /výpadek a podobně/, stojí tady komunita v jednom šiku a kope - za Písmáka...

Díky za diskusi.


K3
25. 03. 2021
Dát tip

Luzz, děti obvykle svoje křehké stavby ničí. Tak jsem to myslel. Že Písmák je  poobná stavba a je škoda do ní kopat. Možná jsem to špatně napsal, dík.


K3
25. 03. 2021
Dát tip

Kdo v minulém režimu nežil, tak těžko pochopí, že krom jiného nebyly ani literární servery.


K3
25. 03. 2021
Dát tip

Safiáne, pobavils mě, tak to není.


K3
25. 03. 2021
Dát tip

Přemku, je smutné že tohle někdo napsal.


Luzz
25. 03. 2021
Dát tip

jo, jasně, brala jsem to prostě jako závěrečnou práci nějakýho studia, člověk automaticky napíše diplomka, i když je to bakalářka, a dál to moc nezkoumá. i dkyž - setkala jsem se i s označením bakalářská diplomová práce.

k textu samotnému - jsem na tom podobně jako aru, moc nechápu téma a smysl - nejdřív něco o sebedestrukci, potom o lidové tvořivosti jakožto základu... tak nevim.


Norsko 1
25. 03. 2021
Dát tip

Díky, majaksi. Větší bláboly jsem už dlouho nečetl, ale pamatuju i Petra Měrku. Šílenec


Luzz
25. 03. 2021
Dát tip

tady je ta diplomka: https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/130099357

akorát je z roku 2013 a není podle mě tak aktuální.

Lagstape, definice amatérské literatury a její zařazení mezi literaturu pokleslou tam vychází z nějakých rešerší, nemyslím, že by to byl vyloženě závěr té práce.


Safián
25. 03. 2021
Dát tip Norsko 1, Aru, a2a2a, snake_01

Nevím, co vedlo K3 k tomuto příspěvku, který tak připomíná úvod ke shromáždění kulturních pracovníků minulého režimu: "Soudruzi, jaké jsou cíle těch, kteří kalí atmosféru a haní náš časopis přinášející soudobou lidovou kulturu v celé její šíři, včetně projevů její tvořivosti, a to od zárodečných pokusů až po vyspělé projevy. Pravda, nejedná se o díla vynikající, ale o to nejde, naším úkolem je ukázat kořeny, ze kterých teprve vyrůstá vrcholné umění. " Je to ale skutečně tak, že to pravé umění se odehrává někde jinde? Že vůbec existuje?Já si myslím, že i tady na Písmáku jsou básníci, kteří se vyrovnají těm venku. Jen nejsou tak "pěkně" zabaleni. Ale pěkně zabalený šmejd dnes najdete v každičkém regálu nejen v Kauflandu.  Ale je možné, že K3 jen pléduje pro posílení komunitní stránky Písmáka. Koneckonců jako komunitní, přátelskými vazbami silně protkaný, hodnotil Písmáka už téměř před 15 léty Ondřej Neff. Návrhy na posílení literární kvality, které jsem zaznamenal, se v praxi neprojevily. Přesto si myslím, že tento potenciál Písmák stále má a jeví se mi mnohem vhodnějším prostorem pro publikování, než soudobé "literární" časopisy.

 


Norsko 1
25. 03. 2021
Dát tip

Lastgasp. Pokud ze mně jde zima, když řeknu co si myslím, pak z tebe jde mrtvolný puch. Prý, nedej se, Karle. Vy se znáte?


lastgasp
25. 03. 2021
Dát tip Bříza, a2a2a

Karle nedej se. Z Norska jde zima. Četl jsem nedávno jednu diplomku o serverech, kde je možné zveřejňovat amatérskou literaturu. Zajímavé je zařazení této literaury do kontextu literatury obecně. Jde prý o literaturu pokleslou. Zajímavý závěr. 


K3
25. 03. 2021
Dát tip

Norsko 1, když už, tak je asi ještě větší blbost je číst, nemyslíš? Jo, těm dalším větám ti teda opravdu rozumím.


K3
25. 03. 2021
Dát tip

Cadmium, sebedestrukci myslím v rámci celého Písmáku. Na všem je vždycky něco dobré i špatné. Ale má se taky mluvit o tom dobrém. 


K3
25. 03. 2021
Dát tip

Lucie, to jsou má slova, dík.


Norsko 1
25. 03. 2021
Dát tip

Psát blbosti je slabost mnohem, mnohem větší. Až tě budu chtít urazit, dám ti vědět. Mohlo by to s tebou seknout


K3
25. 03. 2021
Dát tip

Renato, tak to je, dík.


K3
25. 03. 2021
Dát tip

Urážení je slabost, Norsko 1, ale to je tvoje věc.


Já Lucie píšu...
25. 03. 2021
Dát tip K3, Diona

Je dobré řídit se zdravým rozumem a všeho s mírou. Tak, jak si myslím, že to mně/druhého může posunout. 


K3
25. 03. 2021
Dát tip

Otázka není, Aru, tu si může každý položit sám:).


Norsko 1
25. 03. 2021
Dát tip Aru, Diona

Žádná literární hodnota, žádný humor. Vyjadřování batolete. Na to holky nesbalíš, jenom zacláníš


K3
25. 03. 2021
Dát tip

Norsko 1, nebudu to mazat.


K3
25. 03. 2021
Dát tip

Majaksi, hvězdičky mě míjejí.


bixley
25. 03. 2021
Dát tip K3, Já Lucie píšu..., a2a2a

Karle, naprosto souhlasím. Je potřeba být sebekritický, ale pokud to přeháním, nikam mě to neposune.


Aru
25. 03. 2021
Dát tip

v čem že je ta otázka do diskuze?


Norsko 1
25. 03. 2021
Dát tip

Svatá lidová tvořivosti! Smaž to


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru