Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pověz mi...

19. 05. 2002
15
0
2205
Autor
Whelp

Pověz mi země,

proč jednou tak tvrdá,

před ničím neuhýbáš

a jindy ehoučká,

jak skořápka praskáš?

 

Pověz mi větře,

proč jednou tak silný,

domům střechy bereš

a jindy ztracený,

ani lístkem nehneš?

 

Pověz mi ohni,

proč jednou tak hřejivý,

teplo dáváš

a jindy utrpení a zkázu

kolem rozdáváš?

 

Pověz mi vodo,

proč jednou tak klidná,

až tají se dech

a jindy rozbouřená,

bereš sebou břeh?

 

Pověz mi lásko,

proč jednou jsi andělská,

srdce spojuješ

a jindy jak ďábel sám

neštěstí miluješ?


Sakurka
21. 02. 2004
Dát tip
krásná myšlenka a já tipíkuji:-)

Aexian
20. 04. 2003
Dát tip
Děláš si srandu, ty jsi holka? A já tě pokaždé měl za kluka. Buďto jsem slepý nebo starý a senilní. Hrůza!

Prokletí
20. 04. 2003
Dát tip
Moje pohlavnost pořád inklinuje tam či tam... co já vím ;o) Ahoj m.

Prokletí
17. 04. 2003
Dát tip
Aexiane: starý popel a už studený ;o))) Měj se krásně ;o) A děkuju, ale vlastně jsem bočklibá a zlá ;o)))) m.

Aexian
16. 04. 2003
Dát tip
Snaha předdat myšlenku či úvahu tu byla, ale zpracování tak pokulhává.... Mimochodem, nechci se plést, ale pevně věřím, či spíše doufám, že nejsi taková, jaký dojem děláš na Prokletí. Párkrát jsem četl jeho kritiky. Je upřímný a snaží se být nestranný. Pokud stojíš o mou radu, dej na ty jeho....

Whelp
03. 11. 2002
Dát tip
Přesně proto.:o) Dík.

Narvah
01. 11. 2002
Dát tip
Mozna proto, ze....*

MdF
04. 09. 2002
Dát tip
whelp: jojo, jen aby jim to došlo ;o)

MdF
03. 09. 2002
Dát tip
whelp: čekal jsem, kdy přijde ta poslední sloka, zpracování se mi líbí :) carodej: to cos napsal by se mělo dát na úvodní stránku, je to super vyjádřený! Já osobně z hodně kritik na písmákovi cítím, že to ten dotyčný pochválil jen proto, aby pochválil a přitom z toho měl jiný pocit než napsal. Pro mne je cennější, když mi někdo napíše co a proč se mu líbí nebo ne, než aby mi napsal "dobrý" a myslel si, jaxem něco takovýho mohl napsat. Howgh

Whelp
03. 09. 2002
Dát tip
Díky, máš stejnej názor jako já, proto se také tady tak často hádám s těma rádoby kritikama. :o))

Muawijhe
24. 06. 2002
Dát tip
Povez mi hádko, Proč jednou tichá jen v srdcích bojuješ a jindy uřvaná krví vše pomaluješ?

Prokletí
19. 06. 2002
Dát tip
Čaroději, díky ;o) m.

Carodej
18. 06. 2002
Dát tip
Albireo to řekl nejlépe. Písmák je plný, doslova přeplněný autory. Vyskytuje se tu i hodně lidí, kteří básním rozumí. Pokud je báseň klasicky rýmovaná a snaží se viditelně držet formu, je skutečně každé vybočení z těch nejklasičtějších pravidel poněkud rušivé. Písmák je občas zahlcen grafomany nebo lidmi, snažícími se vyjádřit své pociti za pomoci poezie či něčeho, co oni sami jako poezii vidí. Školený jazykovědec by tu asi vysypal definici básně či definici jiného literárního útvaru - nicméně - ... ... pokud si dáš tu práci a budeš denně číst nějakých x básní, začneš velmi brzo oddělovat zrno od plev. Pokud někdo zveřejní své dílo na Písmákovi, nese logicky kůži na trh. Pokud má alespoň jiskru talentu, měl by být VELMI vděčný za objektivní a upřímnou kritiku, pokud má zájem o sebezdokonalení. Věř mi, milá Willi, že každá báseń vypadá o mnoho lépe, pokud má například pravidelný rytmus a sedící slabiky, pokud z ní netrčí rohy, pokud se jazyk nezasekne jako na vykotlaném zubu a pokud neoplývá profláklými klišé - a to jak co se formy týče (zprofanované rýmy), tak obsahu. Nikdo ti zároveň nebere právo na vlastní emocionální zhodnocení pocitů z básně, jestli se ti líbí a nelíbí. Ovšem - pokud budeš číst Písmáka déle a častěji, sama seznáš, že se tvůj vlastní vkus vytříbí, a že tě hned tak něco neuspokojí. Není ale dobré házet kamení na ty, co to myslí s autory dobře. Nyní k básni. Principiální myšlenka je celkem solidní, ale pokud se probereš tvorbou Písmáka, zjistíš, že finální sloka, odkazující na srovnání s láskou v poměru ke čtyřem základním živlům zase tak objevná není,nicméně se z toho dá ještě dost vytěžit. Lyrická rýmovaná báseň se nemusí nutně rýmovat ve všech verších, nicméně - pokud je zde už pravidelný rým v každém třetím a pátem verši, měl by sedět v počtu slabik a přízvuku, aby při přednesu hladce plynul a navazoval. Některá slova rýmů pak na sebe jdou jen velmi těžce nebo se podobají absolutnímu rýmu - dáváš - rozdáváš, což je tak trochu berlička - navíc nesedí rytmicky. Suma sumárum - pokud to Whelp myslí s básněmi vážně, měl by si udělat na Písmákovi výběr rýmované lyriky a číst a číst a číst, studovat stavbu básní, sledovat slovní zásobu v nich, přemýšlet nad originalitou, sledovat poselství oněch básní - poučit se o chybách ostatních a velmi otevřeně posuzovat vlastní. Nikdo učený z nebe nespadl. Valná část těch, kdo jsou dnes ostřílenými a uznávanými Písmáky kdysi začínala na jednoduchých veršovánkách s rýmem láska/páska, buší/v duši. Je ovšem na každém z nás, jak se dokážeme s kritikou a radami zkušenějších poprat. Upřímně zdraví čaroděj.

Whelp
18. 06. 2002
Dát tip
Díky, moc si vážím právě Tvého názoru. Díky.

Carodej
18. 06. 2002
Dát tip
Děkuji, že jsi to takto přijal. Ještě rada - při pravidelném verši se dále cení, pokud rýmující se slova nejsou stejného druhu - tedy pokud se rýmuje podstatné jméno se slovesem nebo přídavným jménem nebo jakýmkoliv jiným, než zase podstatným jménem, je to vzácnější rým, než káva/kráva/tráva. Tolik nalejvárna:o´)))) Dobrou noc:o)

Albireo
01. 06. 2002
Dát tip
Willi, psát básně a neumět stvořit pořádný rým, to je jako chtít být dřevorubcem a neumět nabrousit pilu. Každá "profese" něco od člověka žádá - ať se jí věnuje profesionálně nebo jako amatér. A mělo by to platit obecně, i pro básníka, jehož doménou je volný verš. Picasso také proslul jako malíř, který má daleko k realismu, ale po galeriích jsou roztroušeny i jeho perfektní čistě realistické obrazy, protože on prostě malovat uměl. Pravdu máš ovšem v tom, že dokonalá forma nedělá dobrou báseň, je nutné také, aby za tou formou byla myšlenka. A na druhé straně, špatná forma dovede zabít sebelepší myšlenku.

Bulvena
01. 06. 2002
Dát tip
Přečetla jsem si několik tvých básní a tato se mi z nich líbila nejvíc. Dávám Tip*** Víc se k tomu vyjadřovat mám strach, protože vzhledem k tomu, jaká vypukla krvavá bitva v kritice tohoto díla se bojím o své chatrné zdraví. Toleranci zdar!

Prokletí
01. 06. 2002
Dát tip
Willi, tohle je mé poslední slovo, myslím, že my dva se nedohodneme, dával jsem do našich kontaktů , co jsem mohl (Uzavírali jsme onehdá mír, nevzpomínáš si?) Takže: Nevím, proč se Ti osobně nelíbím. V životě jsi se mnou nemluvila, nic o mě nevíš, je to jen Tvůj dojem a je mi tě líto, že zavíráš nad někým knihu, když ho jednou vidíš. Chm. Z toho, co mi píšeš bych si směl myslet jen jedno, že jsi zakomplexované stvoření, které veškerou negativní kritiku kolem sebe nedokáže brát jako nic jiného než osobní útok. Ale já Tě neznám, neříkám, jaká jsi, neznám Tě. Jen mi tak připadáš. Nejde mi o Tebe, jde mi o Tvé psaní. Nedokážu napsat kritiku jinak, než jak si ji myslím. Onehdá jsi mě prosila o kompletní kritiku, když jsem se do ní pustil, začala jsi prskat, protože nebyla nejkladnější. Víš vlastně sama, co chceš? Tímto ukončuji naši vzájemnou komunikaci na Písmáku, chceš-li si promluvit osobně, jsem Ti k dispozici na červnovém Šuplíku, najdeš-li odvahu, já tam půjdu s bílým štítem, v životě jsem o Tobě neřekl nic, za čím bych si nestál s čistým svědomím. Albi, děkuji Ti, žes mě sem odeslal. Dabi, děkuji. Sbohem! m.

Kukačka
31. 05. 2002
Dát tip
Nádherné ***

Albireo
31. 05. 2002
Dát tip
Líbí se mi. Ť Dík Kukačce - přes její kritiky jsem si tohle našel. Willi, Proklí má k dokonalosti dost blízko! Na něj většina z nás nemá. A co se kritik týká, tak jsou tady mnohem přísnější posuzovatelé. Počkej, jestli si Tě někdy vezme do parády třeba Merle!

Prokletí
31. 05. 2002
Dát tip
Willi: mrzíš mě, moc :(((( Albi, nepřeháněj (děkuju, xixi) ;o))))))))) m.

Willi
31. 05. 2002
Dát tip
Milej Albi mně dost vadí ti co si o sobě myslej něco co nejsou a hledaj jak ti sedne rým a tak dále a tak dále !

Prokletí
31. 05. 2002
Dát tip
Willi: Víš Ty co? Teď užs mě teda fakt nakrkla, nechtěl jsem nic říkat, ale řeknu: Blééééééééééé 1. Kydat na mě pod cizím dílem bez upozornění je všivárna, jo. 2. Jestli chceš,aby Tě někdo jen plácal po ramenou, jdi JINAM! 3. Nic o mě nevíš, nesuď. Vlastně koho z Písmáka znáš osobně a dobře? E? Možná Whelpa, dle toho, jak se držíte jeden druhýho a nedáte na sebe dopustit, ale to je mi zcela buřtné ;o) 4. Jestli nechceš, aby se Ti lidi hrabali v sednutí rýmu, jdi JINAM! Hauk ;o)))))))))))))))))))))))))))) m.

Dabi
31. 05. 2002
Dát tip
Milá Willi! Myslela jsem, že jednou vysvětlit stačí! Nenapadej prosím Proklíka, ano? Někteří ,,básníci"tady, všetně mě jsou jenom prach na jeho sandálech...a klidně to ber osobně! Nazdar!

Willi
31. 05. 2002
Dát tip
My s Whelpem nejsme jediný kdo si tu tak trochu kreje záda že ano a těch tak zvanejch klepačů mám i já kolem sebe dost a koho znám nebo neznám osobně ti může bejt docela fuk . Jo a milá Dabi mně ososbně se Proklík nelíbí a nikdy to mi věř nebudu zastávat názor jistých , že on se jednou dostane do čítanek . Hele vážně na co si tu hrajete ? Na pseudointelektuály ?

Dabi
31. 05. 2002
Dát tip
Když se Ti nelíbí, mohla jsi mu to třeba říct na Šuplíku. Do očí, čestně a netrapasit tady, ju? Domluvila jsem

Whelp
31. 05. 2002
Dát tip
Vy jste vážně jako děti. :o(((

Nessuno
31. 05. 2002
Dát tip
Máš to dobře napsané, chlape.;o) Chiaro * Jen ta Willi Ti to tady trochu špiní...

Willi
31. 05. 2002
Dát tip
Jestli máš pocit , že tady trapasím tak dobře je to tvůj pocit , ale já opravdu nesnáším , když někdo ve všem hledá dokonalost a zase jenom dokonalost ! Mně se básnička buď líbí nebo nelíbí a abych hledala rýmy , metafory a tak dále tak na to se mohu píp toho jsem si na střední užila až až . . .

Willi
31. 05. 2002
Dát tip
Jen jsem chtěla říci svůj názor a tak jsem ho řekla ! No nic omlouvém se hlavně Whelpíkovi !

Whelp
31. 05. 2002
Dát tip
Lidi ale teď vážně. Zakopejte válečnou sekeru. Nebo si dejte sraza na náměstí a roztrhejte si občanky. :o))))

Neither
29. 05. 2002
Dát tip
Za tohle máš tip a můj obdiv...*

Willi
27. 05. 2002
Dát tip
Víš Prokletí taky zdupe každej verš a myslí si jak je dokonalej či tak něco !

_iris
21. 05. 2002
Dát tip
tanganika mi to vzala priamo z ust!!! nadherne! t*

Bernadeta
21. 05. 2002
Dát tip
***

Pepo
20. 05. 2002
Dát tip
viď Calavera

oldsares
20. 05. 2002
Dát tip
Whelp: Mně ano, ale je to jen můj názor... Willi: Něpanimaju

Hauský
20. 05. 2002
Dát tip
No pro zmenu je to krásné jako vždy.moc*

tanganika
20. 05. 2002
Dát tip
super, laska zaradena medzi 4 zivly! napad dobry! t*

Calavera
19. 05. 2002
Dát tip
... aneb nedělní soireé na téma "páty element", hezké i když trochu ohrané

Sabrina
19. 05. 2002
Dát tip
Pověz mi Whelpe, proč umíš tak krásně psát...?:o)) Další Tip..

Norek
19. 05. 2002
Dát tip
nádhera *

Willi
19. 05. 2002
Dát tip
Whelp je plný citu , proto tak krásně píše !

Whelp
19. 05. 2002
Dát tip
Celý se červenám. ;o)

oldsares
19. 05. 2002
Dát tip
Promiň, ale skutečně je to dost ohrané. Nic nového, nic překvapivého, závěr se dá vytušit již od první sloky.

Whelp
19. 05. 2002
Dát tip
No a to vadí???

Willi
19. 05. 2002
Dát tip
Jdi se vycpat , jsi taky jeden z těch jako Prokletí ?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru