Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Orli bělohlaví

Výběr: Gora, bixley
26. 03. 2021
14
32
835
Autor
Jamardi

Orli bělohlaví začínají s námluvami v říjnu, páření probíhá koncem ledna nebo začátkem února a kladení vajec od poloviny do konce února. Mláďata se líhnou koncem března až začátkem dubna, létat začínají koncem června. Mladí ptáci, kteří začínají létat mají pouze tmavé peří. Bílé jim naroste až později. Samice je u orlů bělohlavých větší než samec. Jedí živé i mrtvé ryby, veverky, králíky, jiné ptáky a podobná zvířata, které mohou chytit nebo najít.

Kdo má zájem o sledování života orla bělohlavého v hnízdě, může se podívat například zde: 

https://www.youtube.com/watch?v=VlNV1L9qnrk

Toto ale není hnízdo ani ptáci, o kterých píšu níže. 

Web, z kterého jsem čerpala je tento: https://www.raptorresource.org/

 

Orly bělohlavé žijící poblíž města Decorah ve státě Iowa v USA jsem začala pozorovat v roce 2016. Náhodou jsem narazila na odkaz k online pozorování a zalíbilo se mně, jak dobře je do hnízda vidět. V té době už byla vylíhnutá dvě orlata. Hnízdo leželo na stromě nad řekou. Jak jsem později zjistila, ryb bylo v okolí dostatek.

Známými jsem byla upozorněna, že se mohu stát svědkem šikany mezi sourozenci, krutosti, úmrtí. Ať jsem připravena. Ale viděla jsem klidné chování u dospělých ptáků i mláďat. Tak jsem ve sledování hnízda pokračovala. 

Všimla jsem si, že samice převážně loví a samec má na starost hlavně hlídání hnízda a mláďat.

Na webu jsem si přečetla informace o rodičích. Samice, zvaná Mum, se narodila v roce 2003. O samci, zvaném Dad, psali, že je starší a jeho přesný věk není znám. Pár se dal dohromady v roce 2007. Zjistila jsem  také, že v roce 2016 snesla samička tři vajíčka. V článku uvažovali nad stářím samce a zda jeho věk není příčinou toho, že se z jednoho vajíčka nic nevylíhlo.

Pozorovala jsem tohoto samce, ale žádné známky stáří jsem neviděla. Viděla jsem pečlivého a rozumného vychovatele, viděla jsem jak mláďata rostou a dobře spolu vycházejí, jak se učí létat a opouští hnízdo. Bohužel, jak jsem se později dočetla, jedno z těchto mláďat se začátkem září střetlo s projíždějícím autem a zemřelo.

Příští rok jsem začala hnízdo pozorovat už od ledna. Viděla jsem ptačí pár pracovat na úpravě hnízda. Byla zima a sníh. Pak se objevilo první vajíčko a rodiče trpělivě seděli a v zahřívání vajíčka se střídali. Sledovala jsem informace na webu, protože pochopitelně nebylo v mých silách neustále sledovat, co se děje v hnízdě. A tak jsem se dočetla, že už mají i druhé a nakonec i třetí vajíčko. Byla jsem napjatá, jestli se skutečně vylíhnou tři kuřátka. Vylíhla se! 

Když byla ptáčata malá, ne vždycky byla všechna hned vidět. Byly to takové malé péřové kuličky. Rodiče je starostlivě chránili. Když byla úplně maličká, byla schovaná v důlku a přikrytá senem. V době nízkých teplot je rodiče chránili svým tělem. Chránili je ale i později, dokud jim nenarostlo ochranné peří. Měla jsem možnost vidět situaci za deště, kdy je nejdříve chránil pod svými křídly jen otec, později, protože pršelo opravdu hustě, se vrátila i matka a pak už se zakrýt tři mláďata před deštěm dobře podařilo.

Starší mláďata už není potřeba zakrývat, ale jsou zase jiné problémy. Všimla jsem si například situace, kdy děti začaly vytahovat větvičky z okraje hnízda. Když to otec uviděl, naházel jim do hnízda jiné větvičky a ony toho nechaly. Viděla jsem hnízdo za větrné bouře, kdy se celý strom houpal. Mláďata byla už velká, ale ještě neuměla létat a bála se. Otec byl v hnízdě s nimi a společně bouři přečkali. Byl s nimi i v době deště, když už jako starší opeřenci mohli zmoknout. Byl to zkušený a chytrý pták a měla jsem z něho pocit, že se o mláďata stará rád. 

Všechna ptáčata v tomto roce opustila hnízdo. Dle zveřejněných údajů na webu minimálně ještě rok a půl žila, pak jsem web přestala sledovat a nyní už tam tyto údaje nejsou nebo je neumím najít.


Sezení na vejcích.  


Večerní uložení ke spánku.


Samec chrání mláďata před deštěm.


Když jsou dva, je to lepší.


Za větrné bouře.


Po dešti.


Příprava na první let.

V roce 2018 se opět vylíhla tři orlata. 18. dubna však došlo k nečekané události. Samec se ztratil. Odletěl a nevrátil se. Samička se pak o orlata starala sama. Dlouho svého partnera vyhlížela. Ten zřejmě uhynul, jeho tělo se však nenašlo. I tento rok všechna orlata úspěšně opustila hnízdo a není mi známo, že by některé nebylo naživu. 

O opuštěnou samičku projevili zájem osamělí samci. Vybrala si třetího nápadníka, který se o ni ucházel, a od října toho roku tvoří nový pár. V letošním roce 2021 není možné tento pár sledovat jako v minulých letech, protože se přestěhovali do nového hnízda, kde nejsou kamery. 


32 názorů

Jamardi
27. 03. 2021
Dát tip

Karle, vyhledala jsem si to a je to tak. Vědci z pracoviště v Třeboni nebo Českých Budějovicích. Děkuju za doplnění. S otravami u dravců je problém i nás, někteří je tráví schválně. A také nalétávají na dráty elektrického vedení. To byl právě nejčastější důvod úhynu sledovaných mláďat z minulých let - seznam mláďat a zda žijí nebo uhynula byl uveden na webu, z kterého jsem čerpala informace. Pak tam byla asi dvakrát dopravní nehoda. Na otravu si nepamatuju. 

Děkuju za tip.


K3
26. 03. 2021
Dát tip

Jarmilo, až dnes jsem si přečetl tvoji zajímavou reportáž o těch krásných ptácích. Abych doplnil, v televizi o nich dnes proběhla rovněž krátká zpráva. O tajemství jejich úhynů. Myslím, že naši mladí vědci zjistili, že dochází k toxické otravě po požití jistého druhu sinic.


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

Tak to je zlé.


Abakus
26. 03. 2021
Dát tip

Jamardi - taký kukuč, že som rada, že tú školu už mám za sebou.Ale sú ďaleko sympatickejší a inteligentnejší, než bola moja triedna - ale za kus žvanca tiež bola ochotná obetovať kohokoľvek.


Diona
26. 03. 2021
Dát tip

Jamardi, rádo se stalo. To spíš já děkuju. Opravdu nádherné. Já ptáky miluju. Stáhla jsem si i apku na rozpoznávání hlasu ptáčků- Birdnet a chodím s ní na "lov". No, hlas orla bělohlavého mít ve sbírce nebudu :-)


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

Cadmium, děkuju za tip.


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

Diono, děkuju :)


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

per_zay, děkuju :)


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

Díky za tip :)


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

dievča z lesa, děkuju :)


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

blacksabbath, musím uznat, že fotky mohou být uložené jen na Facebooku, jinak to nefunguje. Jsem ráda, že jsi mně to vysvětlila. :)

Děkuju za tip :)


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

Muamarek, děkuju :)


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

bixley, na hnízdě v úvodu se hnízdí, ale je to jiný pár a jiné hnízdo než o jakém jsem psala. S vesuvankou jsme to hnízdění před lety sledovaly společně a ona se dívala na starý odkaz na to hnízdo, který už nefunguje. Proto jsem jí poslala odkaz na to hnízdo, kde se nehnízdí.


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

Majaksi, děkuju :)


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

Abakus, nevím jaký kukuč má tvoja triedna, snad není příliš hrozný :))


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

Goro, děkuji :)


D Ě K U J I!!!! ...ostatní už napsali kolegové.......*/***********************


Muamarek
26. 03. 2021
Dát tip blacksabbath

Stručně a přitom poutavým způsobem napsaná reportáž, jež ukazuje, jak to tento druh nemá jednoduché.

 Hned se mi přitom vybavily hrůzné momenty otrav dravých ptáků na našem území.

 Speciálně oceňuji fotografickou dokumentaci.

 Díky a pěkný víkend.


vesuvanka
26. 03. 2021
Dát tip

Jarmilo, děkuji. To je škoda, že letos tam orli nehnízdí.


bixley
26. 03. 2021
Dát tip

Ale v tom videu z odkazu v úvodu nějaký orel živě vidět je a hýbe se!


Abakus
26. 03. 2021
Dát tip

má to kukuč, ako moja triedna.


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

vesuvanko, děkuju za tip.

Ten původní odkaz nefunguje, dělali tam nějaké změny. To hnízdo je stále monitorované, ale letos tam nikdo nehnízdí.

https://www.youtube.com/watch?v=UmclL6funN8


Gora
26. 03. 2021
Dát tip

Parádní fotoreportáž, Jamardi!!

Článek je solidně napsaný, obsahuje zajímavá fakta, a fotky fantastické.


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

bixley, děkuju. Jsem ráda, že se ti fotky líbí. Byla to také otázka štěstí.


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

Nami 99, děkuju :))


vesuvanka
26. 03. 2021
Dát tip

Jarmilo, děkuji za krásnou reportáž včetně fotek z webkamery, kterou jsem také sledovala, byl to úžasný zážitek, ale bližší informace o hnízdících orlech jsem neměla. Po nějaké době se mně bohužel wekameru nepodařilo najít, TIP


bixley
26. 03. 2021
Dát tip Gora, blacksabbath

Moc hezky napsané, je z toho vidět Tvůj vztah k přírodě. Pozorovat orly takhle v přímém přenosu muselo být úchvatné. Je to patrné i z krásnách fotek a videa. Moc děkuji.


Nami 99
26. 03. 2021
Dát tip

Zajímavé čtení a krásné fotografie.


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

Křivodržko, děkuju moc :))

Ráda jsem to hnízdo pozorovala, bylo to pro mě něco nového, co jsem nikdy předtím neviděla.


Jamardi
26. 03. 2021
Dát tip

bixley, Křivodržko, omlouvám se za smazané kritiky. Dnes jsem publikovala znovu, jak jsem vám už psala do pošty. Děkuju za upozornění na neviditelné fotky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru