Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Veselý konec Krále silnic

27. 03. 2021
11
29
720
Autor
K3

TD - tematický den.

Od Velikého vrchu se vyřítil automobil.

Byl to stařičký Jeep Willys MB.

Muž za volantem patrně pozbyl smyslů, neboť ačkoliv byla vozovka po dešti mokrá a kluzká, hnal vůz bláznivou rychlostí. Několik chodců a cyklistů na vedlejší cyklostezce se zatajeným dechem čekalo, až ten šílenec projede.

Neprojel. Poděšeně vykřikli, když se Jeep v zákrutě smekl a elegantním obloučkem se ocitnul v příkopě na střeše.

Všichni potom spěchali k místu nehody.

Jedna žena začala hystericky vykřikovat, že se jistě zabil, zatímco rozumnější pán pohotově vymačkával na mobilu příslušná čísla, aby zavolal pomoc.

Ostatní stáli u vraku a nehnutě přihlíželi dramatu, kterak se šofér snaží dostat z „kokpitu“ svého vozidla ven. Konečně se mu to podařilo. Chvíli nehnutě ležel a obličejem, celým krvavým a zpitvořeným nevěřícím šklebem, mířil přímo do nebe. Jeden z okolostojících si dodal odvahy a jako sup zkoušející prvním klovnutím opravdový skon své oběti s ním opatrně pohnul.

Otevřel oči, aby dokázal, že žije. Úšklebek v jeho tváři povolil a místo něho se objevil milý, hřejivý úsměv.

Překvapeně na něho hleděli.

On se směje,“ konstatovalo mladé děvče a rozveselilo se s ním.

Opravdu je veselý,“ řekl muž ve strakaté čepici a rovněž se usmíval.

Ten měl ale štěstí,“ prohodil další.

Otřeli mu z obličeje krev a zraněná tvář se o to víc rozjasnila.

Mezitím přijel policista.

Jste v pořádku?“ vyptával se ho. „Můžete mluvit?“

Jo, nejspíš jsem...,“ opatrně se pokoušel pohybovat končetinami a sykl u toho bolestí. „Jenom tahle noha je asi zlomená, nemohu s ní hýbat. Ale co to je proti tomu, co všechno se mi mohlo stát...“

Chvilku se na policistu zamyšleně díval.

Poslyšte, nešetřte mě,“ řekl pomalu. „Klidně si vezměte řidičák. Já ho už potřebovat nebudu.“

Co, prosím?“

Slyšel jste dobře, nedělám si legraci. Nešetřte mě. Nemusíte mi věřit, ale tohle je můj sváteční den, a to za to stojí. Já jsem totiž právě zahájil nový život.“

Dorazila sanita a dva záchranáři přinesli nosítka.

Nemusíte spěchat,“ zklidnil je, aniž by pozdravil, a otočil se zpátky k policistovi. „Abych to uvedl na pravou míru, já nemám radost z toho, že jsem tu nehodu přežil, ale že jsem ji prožil.“

Zase se dal do smíchu a opět jím nakazil ostatní. Smál se muž ve strakaté čepici i dívka, která si první všimla jeho úsměvu. Smál se kluk s koloběžkou i policista s plácačkou a teď už i oba záchranáři. Smáli se zkrátka všichni přítomní.

Pak se usmívat přestal a přestali i oni.

Víte, tenhle starej krám jsem koupil od jednoho kamaráda za pár babek. Jiný vůz jsem nikdy neměl. Přestože jsem po něm odmalička toužil, litoval jsem peníze. Ale vášeň mě nakonec překonala a rozhodl jsem se. Manželka o tom nechtěla ani slyšet. Nesnáší motorismus, poněvadž je turistka a klidně by se obešla i bez vlaků a autobusů. Já na ni ale nedal a koupil jsem ho.

Svezla se se mnou jen jednou, jedinkrát a naposled. Byla to pro ni jízda hrůzy. Proč, to vám hned povím...

Byl jsem jízdou posedlý. Stroj jsem doslova fanaticky začal žrát a vůbec jsem si nepřipouštěl, že by to mohl být zrovna on, kdo ve skutečnosti ovládá a požírá mě.

A to se bohužel stalo. Od té doby jsem se choval jinak než ostatní. Čím déle jsem ho vlastnil, tím to bylo horší a horší. Nejdřív se mi zdálo, že je pomalý. Když jsem sešlápl pedál plynu, málem jsem puknul zlostí, že nejede rychleji. Tak jsem upravil motor. Nacpal jsem do něj snad celou koňskou stáj a stal se ze mě nekorunovaný král silnic. Skončil jsem s dopravními předpisy. Nepotřeboval jsem je. Byly to pouhé nudné texty smutečních řečníků.

Čáry, zebry, všechno mi bylo fuk. Vynikal jsem v jízdě v protisměru. Na nejvyšší obrátky. Dnešní piráti silnic jsou podle mě žabaři. Do jednoho bych je uštval. Dát někomu přednost bylo nepředstavitelné, styděl bych se použít brzdu. Červená se stala zelenou a všechny jízdní pruhy jsem si zabral pro sebe. Obce neobce, musel jsem frčet na plný pecky. Nezastavily mě ani padající šraňky. Kde nebyly, jezdil jsem těsně před vlakem. Dělalo mi radost nastavovat smrti tvář. Na přechodech jsem najížděl do chodců a bavil se, jak uskakují. Co vám budu povídat, zažil jsem na silnicích zábavy k popukání.

Až časem jsem si uvědomil, že moje milované auto naopak kousek po kousku užírá mě. S manželkou jsme předtím chodili často na procházky, ale s tím byl konec. Dál jsem pečoval už jenom o svůj báječný vůz. Věnoval jsem mu veškerý volný čas. Žil jsem především pro něj. Můj život se začal odehrávat v jeho kabině, a tím pádem jsem zapomínal na své manželské povinnosti. Později to došlo tak daleko, že jsem v něm i jedl a spal, načež na něj má drahá začala žárlit. Dala mi nůž na krk a pohrozila rozvodem. Nakonec mě přinutila uzavřít dohodu, že po sebemenší nehodě ho prodám a basta.

Jenže se mi nedařilo. Nejsem si jistý, zda to bylo víc mými schopnostmi, nebo neschopností policie, ale v tomhle šíleném rytmu jsem najel milión kilometrů bez nehod a nikdy se mi nic nestalo. Přitom jsem vážně chtěl, strašně moc jsem chtěl, ale nešlo to. Vaši kolegové na mě pořádali hony a stejně jsem ze všeho vyvázl neponížen jedinou pokutou. Jako kdyby nade mnou držel ochrannou ruku sám bůh silnic.“

Blaženě se zasnil.

Až teď se na mě usmálo štěstí. Akorát nevím, jestli mám jet s vámi, nebo se sanitou...“


29 názorů

K3
10. 04. 2021
Dát tip

Přemku, dík za čtení.


lastgasp
10. 04. 2021
Dát tip

Úsměvně šťastný konec objektofilie


K3
29. 03. 2021
Dát tip

annnie, dík za čtení a komentář.


annnie
29. 03. 2021
Dát tip

No dobře, ne že by to nesneslo krácení druhý části, ale pořád dobrý. Prostě anekdota. S didaktickým záměrem. Tip a.


K3
27. 03. 2021
Dát tip

V pořádku. S tím posluchačstvem to mohlo být zábavnější, to je fakt. Dík.


bixley
27. 03. 2021
Dát tip

To, že zosobňuje všechny řidiče, jsem pochopila. Ale potom by asi muselo být i to posluchačstvo pojato nějak satiricky nebo bizarně. Třeba vznášet na něj dotazy a tak. Ale to neznamená, že se mi povídka nelíbila. :-))


K3
27. 03. 2021
Dát tip

Nevadí, Renato, ale stejně mám dojem že mi nikdo nerozumí. To je vymyšlená, neskutečná, bizarní postava, nic ze života, jen o tom, asi tak jako někdo zosobňuje zlo všeobecně, tak nenhle zosobňuje všechny řidiče na které denně nadáváme. On ani v nemocnici být nemohl. Ale nedá se nic dělat, je to jen moje představa a nejspíš špatně podaná.


bixley
27. 03. 2021
Dát tip Gora

Jasně, chápu. Kdyby to vykládal potom v nemocnici, tak by se dalo předpokládat, že ho lidi budou poslouchat. Ale když vyleze z rozbitýho auta, přijedou saniťáci a jsou kolem lidi, co ho chtěli zachraňovat, si nedovedu představit, že by ho tak dlouho všichni vydrželi poslouchat.  Jinak mi to nevadí.


K3
27. 03. 2021
Dát tip

Renato, dík. Jako miniaturu jsem to dal už před hodinou. Je to satira a tak to asi nikdo nechápe, a to zase nechápu já. Jasně že žádnej takovej řidič není, ani nemůže být, ale spojil jsem všechny ty bláznivý řidiče do jednoho. O to mi šlo. Ale chápu, že asi ne moc přesvědčivě. Už mě znáš a víš, že si většinou vymýšlím postavy, které neexistují, alegorie a tak. To jen na vysvětlenou, jinak o nic nejde. Dík za čtení a za komentář. Jsem rád, když lidi napíší svůj názor.


bixley
27. 03. 2021
Dát tip

Začátek je opravdu parádní. Ten monolog by se dal sestručnit asi do deseti vět... "Hrál jsem si na piráta silnic, jezdil jak blázen, porušoval přepisy... A teď jsem se konečně vyboural! Sláva!" A zařadila bych to do miniatur.  Ale jako námět k tématu Den změn super!


K3
27. 03. 2021
Dát tip

Honzo, dík. Měla to být satira, která obsahuje veškeré nešvary na silnici. A taky to mělo zrychlovat. Jenže satira tu nemá místo. Ale neměl jsem to dávat zase do kategorie povídek, to je fakt chyba. To můžu změnit.  Jinak záměrně nepíši o jaký jde žánr, nechávám to na čtenáři. Děkuju za názor a komentář.


zeleda
27. 03. 2021
Dát tip

Karle, příběh je zajímavý, ale trochu nepravděpodobně bizarní. Ten monolog je zbytečně dlouhý a je na úkor děje. Nejpravděpodobnější umístění onoho řidiče by měl být spíš blázinec. 


K3
27. 03. 2021
Dát tip

Magdaléno, dík za čtení. A máš pravdu, mohla tam být lepší pointa.


K3
27. 03. 2021
Dát tip

Ireno, asi máš pravdu, ani já jsem si s tím nebyl jistý a bál jsem se, že to tak vyzní. Takže souhlasím s námitkami. Beru to ale spíš jako oddychovku. 


K3
27. 03. 2021
Dát tip

Jarmilo, já jsem ve skutečnosti umírněný jezdec. Dík za čtení.


K3
27. 03. 2021
Dát tip

Jardo, děkuju moc za čtení.


Magdalene
27. 03. 2021
Dát tip

Základní myšlenka povídky, že i zlo se může v dobro obrátit, kdy se člověk může zamyslet nad sebou, svým životem, nahradil slabší pointu. Umívala jsem a délka dialogu mi vyhovovala.  Tip.:-)


Gora
27. 03. 2021
Dát tip

Karle, absurdnost situace Krále silnic je dobře zobrazená, k TD se téma dobře hodí. Dlouhý dialog podle mne celou mini shazuje, je to škoda.

Ani si dost dobře neumím představit ty posluchače a člověka po havárce, jak tohle ze sebe "dostane".

Za začátek a nápad tip a poděkování za účast v TD.


Jamardi
27. 03. 2021
Dát tip

Mně se toto těžko posuzuje, protože se do takových lidí nedokážu vcítit. Ale jsem ráda, že to tak dopadlo :) Havárií s nešťastným koncem je dost.


revírník
27. 03. 2021
Dát tip

Zajímavý pohled.


Asi mohl, ale mohu Ti potvrdit, že ke konci to určitě gradovalo :) 


K3
27. 03. 2021
Dát tip

Lucko, já vím, mohl tam mezi tím být ještě nějaký dialog, chtěl jsem aby to gradovalo k tomu konci. Námět jsem měl již před čtyřiceti lety, jenom jsem to přepsal, že se to hodí do toho tematického dne. Dík že jsi četla.


K3
27. 03. 2021
Dát tip

Andělko, dík za návštěvu a čtení.


K3
27. 03. 2021
Dát tip

Majaksi, i tak děkuju, nevadí.


Navnadil mě název, ten je super! Pěkně napsané. Byl to dobrý nápad, dát tuto příhodu/nehodu "na papír". Musím říct, že jsem i tak čekala více i v monologu. Možná, že bude zajímavější..., já vlastně sama nevím, ale možná to bude jen mnou :) Byla tam hezky vidět ta rázná změna, která se mu stala. Bavilo mě, jak byl Král silnic pořád tak vysmátý :) To jsem se pak tak přitrouble usmívala i já :)


Andělka1
27. 03. 2021
Dát tip

Bezva ukázka závislosti - i co s tím...:-))


K3
27. 03. 2021
Dát tip

Škoda, je to krátké, úmyslně postavené na hlavu. Ale přesto dík za čtení.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru