Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Glosa o řádu

27. 03. 2021
9
17
584
Autor
zeleda

Po delší odmlce se opět navracím s aktuální glosou. Udržet v tomto věku zdraví na uzdě bývá docela problém. Chuť k literárním aktivitám byla mizivá. Přesto jsem se donutil připravit další dvě knihy k vydání. V pořadí devátou a desátou. 

Ta vlevo je celoživotní výběr básní, rozdělený do čtyř oddílů. Už toho asi moc nenapíši, proto jsem se rozhodl je vydat. Vpravo je kniha glos a literárních úvah a esejí. tady asi ještě něco napíši, ale přesto jsem se rozhodl k vydání. Obě knihy poputují především do místní knihovny a také do jednoho knihkupeckého řetězce, se kerým mám smlouvu. Tedy, až ho naše vrchnost dovolí opět otevřít. 

A nyní ona glosa.

Řád, Neřád, Pořádek, Chaos. Tyto pojmy jsou však příliš relativní a každý z nás si může představit pod nimi něco jiného. Nemohu tvrdit, že se můj život řídí jakýmsi řádem. K tomu jsem se bohudík zatím nedopracoval. A těžko to už doženu. A ani nechci. Můj život je spíš ovlivněn dlouholetou životní zkušeností, zvyky, okolnostmi, které přicházejí a zase odcházejí, i mým vnímáním světa.

V našem životě vládne přesto určitý řád. I když si to většinou nechceme přiznat. Říkáme si - jsem přece osobnost a života řád si určuji sám. Jo, houby sám. Neustále nová a nová společenská pravidla a zákony vytváří jakýsi neviditelný řád, obecně platná pravidla, která naše životy řídí. Ať chceme, či nechceme. Skvělý brazilský spisovatel Paulo Coelho v jedné své knize píše:

„Všechen ten chaos v našem světě pramení z přemíry pořádku - společnost má stále víc pravidel a zákonů na obcházení těch pravidel - a nových pravidel na obcházení těch zákonů … a lidé se pak bojí vybočit z toho neviditelného řádu, který řídí život všech.“

I anglický, dnes už nežijící spisovatel Terry Pratchett, vnímá tento stav podobně. Píše:

„Chaos vždy vítězí nad řádem, protože je lépe organizován.“

A tak s přemíry řádu vzniká paradoxně chaos. Neřád. Proto je třeba veškerý takový řád světa brát s určitou rezervou.

Někdo ovšem povýšil na svůj životní řád improvizaci. V určitých momentech života je potřebná. Nelze na ní ale stavět náš smysl života. Když přemýšlím, do jaké kategorie se mám zařadit já, jsem na pochybách. Striktní dodržování nějakého životního řádu mi totiž vůbec není vlastní. Mým životním krédem je spíš svoboda. Zejména svoboda myšlení i svoboda tvůrčí. To je zásadní zejména v dnešní době, která nám vnucuje převážně jednotný způsob myšlení a vnímání světa.

Před časem mě pobavila jedna, tzv. redaktorka poezie, na velmi frekventovaném literárním serveru, kam jsem vkládal své básně, povídky i glosy. V komentáři pod mojí vloženou básní jsem objevil její přepis i s návodem – Tak takhle by měla báseň vypadat.

Ona redaktorka mě pobavila. Ctím autorskou licenci i svobodu. Nemusí se mi to líbit, ale jen proto nepolezu autoru do hlavy a nebudu mu diktovat, jak má psát. Byla to také moje poslední aktivita na onom serveru.

Ale zpět k tématu. Na  pojmy -  řád - neřád, mají lidé obvykle různé názory. Pokud by však tyto názory byly totožné, nebylo by zase o čem psát. A proto chvála různosti. Vede nás totiž k diskusi. A já mám podobné diskuse moc rád.

I zaměstnání je pro nás určitým řádem. Nelze ho však vnímat dogmaticky, velká míra improvizace je zde nutná. Záleží ovšem na tom, jakou pozici v zaměstnání člověk zastává. Zkusil jsem si obě strany. A snad jsem uspěl v obou.

Nelze ani ztotožňovat řád a pořádek. Jsou to pojmy zcela rozdílné. Leda, že pořádek v bytě člověk zahrnuje do svého vnímání světa. Tedy do jeho řádu. Nepořádek v bytě nemám rád. To mě naučila moje matka a jsem jí za to vděčný. Ale neberu to nijak fundamentálně. Byt mám velký a tak je třeba ho občas i uklidit. I když v něm žiji sám.

Ale abych se zase tolik nevytahoval. Nedávno jsem zjistil, že mám ve svých textech, uložených na různých místech v počítači, docela binec. Řečeno ještě slušně. V momentě, kdy jsem začal ztrácet orientaci, co kde je, co je zálohované a co není, jsem se pustil do klopotné práce. Mohu čtenáře ujistit, že daleko raději si vezmu lux a uklízím, nebo vytírám, i když mne u toho bolí záda, než udržovat pořádek v počítači. Uklízení v bytě je o hodně jednodušší činnost, než uklízet texty v počítači. Uklidňuje mě ale vědomí, že v této oblasti činnosti nejsem zřejmě sám.

Byt je uklizený, počítač také. Texty jsou srovnané a zálohované a tak mohu s klidným svědomím začít dělat nový binec.

Když se ale zamyslím nad způsobem svého seniorského života, musím si přiznat, že je v něm přece jen jeden faktor, který jsem povýšil až na řád. Na řád s velkým Ř! A do toho řádu mi nyní až neurvale vlezl koronavirus a ochranná vládní nařízení. Pravidelné návštěvy mé přítelkyně byly až doposud nedílnou součástí mého vnímání jakéhosi řádu. Příjemného řádu. Opakujícím se pravidlem. Vnímání přítomnosti blízkého člověka, vzájemný dialog při sklínce střiku, výlety do přírody, plánování společných literárních akcí, to vše nám zatím osud vzal.

Přemýšlím, jestli je tento text glosou, nebo spíše osobní zpovědí? Ale asi obojím.  Vždyť osud z našeho obvyklého řádu vyrobil ten současný neřád. Tak to koukej, osude, zase pěkně vrátit zpátky. Kruci, vždyť toho zase nechci tolik!

 

 

 


17 názorů

zeleda
28. 03. 2021
Dát tip

Díky vám, přátelé. Něco je nutné v této době dělat. A já jsem moc rád za vaši náívštěvu.


zeleda
28. 03. 2021
Dát tip

Díky vám, přátelé. Něco je nutné v této době dělat. A já jsem moc rád za vaši náívštěvu.


Gora
28. 03. 2021
Dát tip

A´t tvé knížky dělají radost v neradostné době, Honzo.


K3
28. 03. 2021
Dát tip

Honzo, tvá glosa o řádu a "neřádu," mě velmi zaujala. Jediný opravdový řád je v přírodě, ten je dokonalý. Pohyb a postavení planet, měsíce, slunce. Vše ostatní je vůči tomu  podružné. Proto mi vadí věčné přehazování času i když na spáneek to u mě nemá nijaký vliv. Jenom si říkám že to je takové nepřirozené a zbytečné zasahování do toho řádu. Občanský, tedy i politický, řád je pro naši civilizaci stejně důležitý. Proto by měla být dle mne povinná docházka k volbám. Neboť výběr lidí, kteří nás zastupují a kteří upravují zákony toho řádu, se nás všech bytostně dotýká.


revírník
28. 03. 2021
Dát tip

Udržet pořádek není jen tak. Cítím, že bych na svém harddisku taky měl zapracovat.


vesuvanka
27. 03. 2021
Dát tip

Honzo, především gratuluji k vydání knížek a přeji hodně čtenářů :-))).

Pěné zamyšlení nad řádem:

V našem životě vládne přesto určitý řád. I když si to většinou nechceme přiznat. Říkáme si - jsem přece osobnost a života řád si určuji sám. Jo, houby sám. Neustále nová a nová společenská pravidla a zákony vytváří jakýsi neviditelný řád, obecně platná pravidla, která naše životy řídí. Ať chceme, či nechceme.

 

 


bixley
27. 03. 2021
Dát tip

A taky gratuluju. Vydat knihu v době ne-řádu je o to radostnější.


zeleda
27. 03. 2021
Dát tip

Renáto, i v současném neřádu je možné najít svůj řád. jen je nutné hledat. Díky za návštěvu. 


bixley
27. 03. 2021
Dát tip

Byt je uklizený, počítač také. Texty jsou srovnané a zálohované a tak mohu s klidným svědomím začít dělat nový binec.

Ano, tak to chodí. 

Současný řád je sice neřád, ale i v něm se dá najít řád, možná i napořád. :-))


zeleda
27. 03. 2021
Dát tip

Kř. - Mně je to jasný, ale mám pocit, že ti nadávám a to v žádném případě nechci.


Alegna
27. 03. 2021
Dát tip

gratuluju ke knihám a přeju hodně čtenářů


zeleda
27. 03. 2021
Dát tip

Křivodržko - /jak sis mohl vymyslet takovou přezdívku/

Vřelý díky za tvůj, zcela vyčerpávající koment.  Život je pěkný, díky tomu, že je pestrý. Nějaký rámec musí být, ale osobní svoboda jednání a hlavně myšlení, je pro mne podstatná. Ještě jednou dík. 


Andělka1
27. 03. 2021
Dát tip

***


kamiinek
27. 03. 2021
Dát tip

V tomto řádu neřádu aspoň pořádek bude :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru