Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tematický den: JSEM JINÁ VESMÍRNÁ

Výběr: atkij
27. 03. 2021
20
57
1272

Březnový Tematický den: Den změn!

JSEM JINÁ VESMÍRNÁ

Jako mrak jsem selhala. A tak to je. Žádný z nás nevydrží věčně. Nijak mi to nevadí, protože už konečně nejsem složená ze sloučenin vody “bílé” barvy, která se čas od času změní na úplně jiný tvar. Bylo sice pěkné, když jsem mohla pršet nebo ještě víc se mi líbilo, když jsem sněžila! Ale nesnesitelné bylo, když nade mnou letělo obrovské letadlo. Křídla mělo větší než kdejaký albatros a málem mě rozpůlila na půlky. Taky se z něho vypařovalo cosi bílého a lidé si to pletli se mnou a to byl vážně vrchol! 

Chci být něco víc, dívat se na Zem z výšky… Nechci, abych nad sebou měla ještě blankytně modré nebe. Chci ještě mnohem výš, dál nahoru. Chci se stát hvězdou vesmíru. Každý člověk prožije přece v životě nějakou velkou změnu. Někdo třeba začne chodit do školy. Nene, ta je malá. Tak třeba…, už vím! Převtělí se! Ano, a to je i můj případ. Když se přece člověk necítí být ve své kůži, tak se nechá přeoperovat, dlouhé roky nad tím přemýšlí a pracuje na tom a přesto nikdy není jisté, že se mu to podaří dotáhnout dokonce. A to je ono! To jsem já. Má proměna bude trvat zajisté mnohem déle než deset lidských životů dohromady. Ale i tak to risknu! Možná se vám zdá, že jsem trošku přechytralá a vím toho o lidech hodně, ale to bude tím, že jsem byla ten oblak. Ale to je minulost. Nechci se už prostě družit s ostatními. Vždycky se na mě nějaký druhý přilepil a čekal… A já nikdy nepochopila na co. Chci být samostatná jednotka, a přece mít ten správný nadhled. Budu hvězdička. No není to krása! Stanu se jednou pořádnou, plnohodnotnou součástí celého vesmíru. Ano, nemusíte mi to znovu opakovat... vím, že to není jen tak. Musím nabrat dostatek hustoty, aby se ze mě někdy stala ta pravá hvězda s pořádným jádrem a velkým srdcem pro všechno. 

Chápete to? Já tomu pořád nemohu uvěřit! Vždy, když si na to vzpomenu, všude kolem mě se objeví rázem motýlci. Nebylo jednoduché zařídit to u Slunce. Každému to nedovolí a zůstane oblakem třeba napořád. Ale já jsem pro celou galaxii něčím výjimečná. Ne, nejsem jitřenka ani večerka, což nejsou hvězdy, jak si mnohdy živé bytosti myslí. Jsem něco víc! Ta výjimečnost spočívá v tom, že jsem naprosto obyčejná a to je ta vzácnost. Ničím nejsem ojedinělá. Každá hvězda, planetka (i ta trpasličí) má funkci, proč právě je. Ale já ne. Mou úlohou je žít, být a to vždy není vůbec lehká záležitost, jak se může zdát. 

Už nejsem na Zemi, už pobývám tady, na své vlně Galaxie. Mám místo přesně tak, abych viděla na Zemi a měla o ní přehled. Po lidech, ale hlavně po nebi se mi už stýská teď..., ale musím se vzchopit, když chci být něčím jiným. 

Ještě vůbec nevypadám jako hvězda, ach jo. Jsem netrpělivá, i když jak už jsem zmiňovala, mně tato změna bude trvat hóóódně dlouho, ale já to dám! 

Jsem teď něco mezi oblakem a hvězdou, což je prach a pár atomů k tomu. Což není žádná sláva, ale lepší než nic. Nemohu se dočkat, až budu svítit lidem, jako ty ostatní vedle mě. To bude žůžo, to jsem slyšela, že se na Zemi říká. Mně to přijde malinko divné, ale lidi jsou zvláštní stvoření. Oproti hvězdám a planetám jsou to rození mimozemšťané. Ti samozřejmě také neexistují. Teď mi připadá, že všechno co lidé poví o našem světě, není pravda. Bude to tím, že se k nám dostali jen párkrát. Nene, to jim křivdím. Malého prince, který je také člověk (teda snad), přece viděla malá planetka Asteroid B 612. To byl vlastně jediný, který zde byl a neměl na sobě ty divné skafandry… Takže i lidé mají v něčem pravdu. 

Když nad tím tak přemýšlím, tak je to dost kuriózní záležitost, protože když jsem byla ještě mráček, tak jsem tam s nimi pobývat mohla, ale oni s námi ne, kromě ojedinělých případů jako byl Malý princ. To mi asi ještě budou muset vysvětlit... 

To není možné! Právě teď vidím výhody v tom být mrak, ale za svou radikální změnou si musím stát! Je to přece moje rozhodnutí! Ale jen tak konstatuji, že předtím jsem se mohla schovat a prostě najednou nebýt, ale teď se teprve tvořím, takže ještě moc nevím, co to obnáší. Lidé by to nazvali spontánní rozhodnutí. Tak... asi to tak je. Oni ale dělají takové věci každý den. Je pravda, že to za ně rozhoduje Země. Oproti vesmíru je tam světlo a pak zase tma. V naší řeči: den a noc. Obě se takto střídají a navazují na sebe. Oni tomu říkají východ a západ slunce. A to je také hloupost. Vždyť Slunce je pořád na stejném místě, jen jejich planeta se otáčí tak, že jim prostě zapadne.

Pak vyjdou hvězdy. Malé, krásné, roztomilé. To jsme my. A já tam budu zářit. Nechápu na co jsou dobré teda pouliční lampy, když svítíme my… Je tolik věcí, které nedávají smysl, ale i tak je tam mají. Ještěže se my staráme o tuto každodenní změnu. Nechat to na nich, tak v životě nezhasnou. Musím říct, že si to dobře zařídili. My se o to staráme a i tak tu máme tmu. To se mi začíná nelíbit. Je to tu jako v pytli. To je také výraz těch na Zemi. Jen Slunce mi malinko září na prostor beztíže, abych viděla na ostatní. Má to ale své čaro… Nevím, jestli si na toto kouzlo dokážu zvyknout, ale snad ano. Živá stvoření říkají, že se dá zvyknout na všechno. Také, že změna je trvalý stav, což je pravda, ale ne vždy se na ni dobře adaptujeme. To ale stoprocentně není můj případ. Nebo ano? Snad ne, je to přeci můj sen! Má touha je silnější než chtít spatřit černou díru. Ooo, jak už se těším! Cítím, jak mám v sobě  najednou víc a víc atomů... Už jsem pomalu ona, hvězda.


57 názorů

Karle, moc moc děkuji! Výběr mě moc potěšil a vím, že není zas taková samozřejmost... Snad Tě i nadále nezklamu :)


Black, díky! Ano, lítaly jsme v tom přece spolu :) Tobě také velká gratulace!


K3
01. 05. 2021
Dát tip Gora, blacksabbath

Gratuluju. Ať se ti i nadále daří, ale nenechej se ukolébat, že už to půjde samo. Važ si spíš toho výběru, než tipů.


Obrovská gratulace!!!!!!!!!!!!!!!.....však jsem v tom lítala s tebou:-)))))


Děkuji, to je jasné! :)


Janina6
01. 05. 2021
Dát tip

Taky gratuluju! Je to moc pěkná povídka.


Ooo, jsem na nadšená! Díky za zprávu, Goro :)


Gora
01. 05. 2021
Dát tip

Lucie, gratulka, máš 19 tipů + 1 výběr a TD 2021/březen jsi se svojí povídkou vyhrála...


Kaji, moc Ti děkuji za přečtení, tip a super objasnění o materiálu. Těší mě, že ses nad tím tak dokázal zamyslel... 

 


Kaj
07. 04. 2021
Dát tip

Milá Lucie,

     všichni jsme z materiálu, který byl dříve hvězdou a potom se proměnil při jejím výbuchu, při supernově. Myslím, že z toho materiálu jsou i oblaka, i když u těch tato historie není nutná, jako u nás. Myslím, si, že z materiálu, ze kterého jsme my i mraky, se opět nějaká hvězda jednou zase vytvoří. Akorát to potrvá. To, co je v mracích, by ještě mohlo trochu svítit, to, z čeho jsme my, už asi moc ne. 

Kaj


To děláš správně :)


Janina6
05. 04. 2021
Dát tip

S tou jitřenkou a večernicí pardon, to jsem šlápla pěkně vedle :-) - brala jsem to, jako že v tomhle vyprávění se tak jmenují... ale podle pravidel pravopisu to je, to máš pravdu! No a neomylný není nikdo, to já jen když vidím hodně dobrý text, tak mám snahu ho ještě "zdokonalit" :-)


Zdravím! Moc Ti děkuji za tip a především, že si měla zájem si mé dílo přečíst! Tvá kritika je pro mě velice hodnotná a moc mě potěšila. Určitě se mrkni i na ostatní texty, třeba taky překvapí :)

Číst dílo víckrát se vždy snažím, jen nejsem neomylná :) Proto Ti děkuji za upozornění všech překlepů atd. Večerka je taková pro zasmání :) Jinak našla jsem, že v názvech jitřenka a večerka se píše malé písmeno, ale taky jsem si myslela, že velké právě kvůli názvu...


Janina6
05. 04. 2021
Dát tip Gora, Já Lucie píšu...

Tohle se mi četlo opravdu dobře, máš pěkné nápady. Líbí se mi i způsob tvého vyprávění, to, že tvoje hrdinka jako by neustále s čtenářem rozmlouvala. Vysvětluje, vykřikuje, ptá se... zkrátka jsi způsobila, že ji nelze přeslechnout. Skoro bych řekla, že je až upovídaná :-) ale to je právě milé. Píšeš s lehkostí a s chutí. Přesto, pokud tě to neurazí, bych ti doporučovala si texty po sobě občas pomalu, soustředěně přečíst a opravit alespoň překlepy. Chápu, že třeba čárky v souvětích je těžké zvládnout přesně podle pravidel. Ale jsou tu chyby, kterých si všimne skoro každý, třeba "ne, nejsme jitřenka ani večerka" - tady patří "nejsem" a to by sis při pečlivém čtení určitě všimla. Navíc Jitřenka a Večernice (večerka je vtip, nebo další chybka?) jsou jména a ta by se měla psát s velkým písmenem.

Nebo tohle: "Oproti hvězdám a planetám jsou to rození mimozemšťané. Ty samozřejmě také neexistují." Když napíšeš "ty neexistují", myslíš tím ty hvězdy a planety? Protože pokud myslíš mimozemšťany, mělo by tam být "ti". Možná ti to připadne jako drobnost, ale jde o to, aby čtenář správně pochopil smysl věty.

Přeju ti, ať tě dál baví psát! Když budu mít chvilku, ráda si od tebe zase něco přečtu.


Podělila ses o velkou radost :)

Děkuji za upřesnění toho chybějícího písmenka, neviděla jsem ho.


atkij
04. 04. 2021
Dát tip

Lucie, není zač a jsem ráda, že jsem o trochu té radosti mohla podělit:)

V posledním odstavci máš slovo staráme dvakrát. V druhém použití chybí písmenko.- stráme


Jitko, moc moc Ti děkuji za přečtení, tip a především výběr!!! Jsem z něj nadšená! Díky, že si mi umožnila zkusit si poprvé to výběrové světlo. Teď musím říct, že oblak/hvězda nabrala dostatek hustoty být tou pravou hvězdou :) A to je boží! 

Nadostatky tu budou se mnou pořád :) Proto si ještě více výběru vážím. Děkuji za upozornění. Jen nemohu najít chybku ve slově staráme... 


atkij
03. 04. 2021
Dát tip

Malé kos(met)ické vady by se jistě našly, všehomír (i text) je věčnou otázkou i nekonečným vývojem. Přesto  Tvé dílo vnímám jako velmi povedené a z mé světové strany mohu věnovat (kromě chvály) aspoň trochu toho výběrového světla:)

 

V posledním odstavci: ... My se o to stAráme

ŽivÁ stvoření říkají...

 


Guy, moc děkuji, že jsi na mé dílo narazil! Moc si vážím i Tvého tipu. Nabírání hustoty je v tomto případě celkem na místě :) Ale máš pravdu, jako pochvala, je cynická :) Zajímalo by mě, jak ses k přečtení Jsem jiná vesmírná dostal?

Jsem ráda, že jsem Ti mohla dopomoci k vesmírné asociaci. Dílo Na poledni milování jsem si přečetla a je to krásné... Tematicky to není jako to mé, ale ta hra se slovy je boží! Moc Ti děkuji za doporučení. 


guy
03. 04. 2021
Dát tip atkij

Možná by se hodilo Ti popřát úspěšné nabírání hustoty, ale asi by to vyznělo trochu cynicky :)

Ale nedá mi to, abych Ti nesdělil, že ten název mi evokoval jednu z velmi hezkých věcí, které tady zůstaly z dob dávno minulých - je to sice tématicky trochu jinde, ale myslím si, že stojí za to se s ní seznámit  - tady je: https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=52396


Ano, už jsem slyšela, že chystáš jedenáctou. Moc Ti gratuluji! Je to vážně úžasné!

S Tvými slovy souhlasím... Jak říkáš, hlavní je tvořit to, co nás baví a všechno se postupem času vyvyjí, takže dělat to, co je pro nás důležité. A to dělat, dokud budeme moct :) A to platí bez ohledu na věk :)


zeleda
31. 03. 2021
Dát tip

Lucko, v tvorbě je nejdůležitější autorská svoboda. Piš, jak to cítíš, máš můj obdiv i ti ostatní, kteří se zde literatuře věnují. I vlastní tvorba se vyvíjí a je to tak přirozené. Byť jsem už na sklonku života, pořád chci být aktivní a psát a publikovat. Zanedlouho půjde to nakladatelství moje jedenáctá kniha. Hlavně ať máš ze psaní radost. 


Honzo, děkuji moc za milou pochvalu :) Moc mě těší, že ses k mému dílu dostal, a že si ho i přečetl! Chápu, že jsi naladěn na jinou (vesmírnou :)) vlnu. Každý nemůže být na té stejné... Jsem moc ráda za Tvůj koment!


zeleda
31. 03. 2021
Dát tip

Máš fantazii, to se ti nedá upřít. Já jsem ale naladěn trochu jinak. 


Luboši, to mě velice těší a jsem ráda, že ses nemračil :) Je skvělé, žes četl (vlastně poslouchal), díky!


Kočkodan
29. 03. 2021
Dát tip

 

Lucie, já jsem se při četbě (vlastně poslechu) tvého dílka také zrovna nemračil... Jako autorka jsi určitě nezklamala. (mrkající smajlík)


Danny, děkuji Ti moc za návštěvu, přečtení a tip! Jsem ráda, že Tě má mini vesmírná (alespoň docela :)) zaujala. To mě moc těší! Nevím, jestli je to úplně inteligentní čtení, ale hlavní je, že si to myslíš ty :) 


Danny
29. 03. 2021
Dát tip

jemné, inteligentní: docela zaujalo, dávám tip


Novota, no... :)


StvN
28. 03. 2021
Dát tip

Hvězdička, to je teda pakárna :)


Já Lucie píšu...
28. 03. 2021
Dát tip blacksabbath

Ivi, díky :) Jsem ráda, že ses k vesmírnému dílu také připojila a lítáš v tom se mnou! 


Jó to dáš....vlastně jsi to dala.....a moc hezky.....*/*****


Karle, děkuji Ti za přečtení a tip! Moc mě těší, že oceňuješ mou představivost a formu, kterou jsem použila, i když v ní opět nebyly prvky příběhu :) Myslím si, že umět přijmout kritiku a zároveň si stát za svým, je důležité! Snažím se oboje vyvažovat...

O obměňujících a tím pádem blikajících hvězdách jsem toto vážně nevěděla. Díky za novou zajímavost! 


K3
28. 03. 2021
Dát tip

Když tady na Zemi zemře člověk, rozsvítí se na nebi nová hvězda, aby duše věděla kam má jít. A když se tu narodí dítě, tak ta nejstarší hvězda zhasne. Tím pádem se obměňují a nám se zdá že blikají.                                       Lucie, oceňuji tvou představivost a její ztvárnění. A taky se mi líbí, že si za svým stojíš. Ano, kritika se musí přijmout, ale ty to musíš opravit až když budeš sama chtít. Je to na tobě, protože to je tvé.

 


Annnie, díky za návštěvu, tip a super tematickou píseň! Trsám... :) Je boží si ji pustit po ránu, teď mám chuť do celého dne! 


annnie
27. 03. 2021
Dát tip

Pěkné, Lucie. Můžeš být, čím chceš... https://youtu.be/NDq36YD1ESM

Tip a.


Našla jsem i diskuzi lidí. Je zajímavá na čtení. Jde vidět, že sto lidí je sto názorů :) Diskuze: Genderová hvězdička zaplavila Německo...

Je pravda, že to asi bude dělat neplechu v gramatice, protože ta není lehká ani tak. Ale zase mi to přijde jako dobrá možnost pro ty, kteří nejsou jen muž nebo žena... a kolik takových lidí je mezi námi. Je to věc názoru...



Štěpáne, naprosto souhlasím :) Třeba to bylo to, co ji k tomu vedlo. Díky za přečtení!

Bixley, ti to vyřešili :)


bixley
27. 03. 2021
Dát tip

No právě. Teď jsem četla článek o tom, že Němci píšou nevyjasněný gender hvězdičkou... :-)


StvN
27. 03. 2021
Dát tip

bixley - mrak má gramatický rod mužský, ale úplně klidně může mít ženský gender. Což může vysvětlovat touhu stát se hvězdou.


Ooo, já také :) Děkuji za zastavení a tip!


Čudla
27. 03. 2021
Dát tip

Miluji hvězdné nebe. /*


To nejsou... Ale je dobré se nevzdávat! Díky za tip a jsem moc ráda, že sis i na mé dílo udělala svůj písmacký časový prostor :)


Jamardi
27. 03. 2021
Dát tip

Jojo, přání nejsou jednoduchá.


Nami, děkuji za přečtení a tip! Jsem ráda, že čtení bylo příjemné.


Nami 99
27. 03. 2021
Dát tip

Hezké příjemné počtení.


Já Lucie píšu...
27. 03. 2021
Dát tip Gora, Savage Flame

Goro, to, co mi bixley ukázala je super "nevyhraněné" a moc se mi to líbí :) Ano, je to taková jiná hra se slovy...  

Když se mi/vám bude něco zdát na proškrtání, nebráním se tomu, jen to musím chtít i já. Bez toho to nejde :) 

Jsem moc ráda, že se Ti můj nápad líbil, a že si ke mně a k Vesmírné  zavítala!


Gora
27. 03. 2021
Dát tip

Lucie, bixley ti zde názorně předvedla, co vše by se s textem dalo dělat, jak využít prozatímní "nevyhraněnosti" jako hříčky s významem... pro tvůj literární rozlet. Není ostuda něco pozměnit, proškrtat, všichni tady se učíme, ať je nám kolik chce roků.

Mně se taky líbí, jak jsi téma uchopila, je to opravdu dobrý nápad. Že by se mohlo pár vět, která se významem opakují, škrtnout, je fakt, ale je to na tobě.

Za zájem o TD a pěknou úvahu o smyslu života tip.


Přesně! Ale jen ona sama ví, jak se cítí, a tak jí necháme hvězdný (možná ženský) rod :)


bixley
27. 03. 2021
Dát tip Savage Flame

Ještě vůbec nevypadám jako hvězda, ach jo. Jsem netrpělivá, i když jak už jsem zmiňovala, mně tato změna bude trvat hóóódně dlouho, ale já to dám! 

Něco jako: Ještě vůbec nevypadám jako hvězda, ach jo. Jsem netrpělivej, vlastně netrpělivá, když já nevím, co teď vlastně jsem. Ta změna bude trvat hóóódně dlouho, ale já to dám!


Renato, je super, že ses stavila! Jsem ráda, že se líbilo! Díky i za tip...

Myslím si, že jsem to celé psala v ženském rodě, kvůli tomu, že už není mrak, ale hvězda (sice jen trošku) :) A hlavně už se cítí být hvězdou a to je nejvíc!  


Pavle, díky za přečtení a tip! I Ty máš svůj způsob fantazie :)


bixley
27. 03. 2021
Dát tip Savage Flame

Moc hezká povídka, vcítění se do oblaku. Je ovšem otázka, v jakém to psát rodě. zatím je to mrak, oblak, tedy rod mužský, který chce být hvězdou, rod ženský. Možná by bylo dobré si pohrát i trochu s gramatikou. :-)


stromeček
27. 03. 2021
Dát tip

Moc se mi to líbí Lucie a tvou fantazii ti můžu jen závidět.Tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru