Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kameny

27. 03. 2021
11
17
493
Autor
Tej

Asi to není ani haiku, ani senrjú, neumím to zařadit, snad zkušenější poradí, vynořil se mi jen takový momentální obraz:).

Rachtání v pračce

z bund se sype kamení

procházka s dětmi.


17 názorů

Tej
06. 04. 2021
Dát tip

Díky ti Snake za rozbor. Tuhle formu nemám zažitou, musím teprve pilovat a teprve jsem si načetla pár rad a tipů ohledně psaní haiku a senrjú. Ale ta forma je mi stále bližší a bližší....třeba příště už to bude lepší!!! Děkuji ti.


snake_01
06. 04. 2021
Dát tip Tej

Líbí se mi námět, jen bych měl malou připomínku k provedení. Jsou tam dva zlomy (kireji) - po prvním i po druhém verši. U senrjú to asi tolik nevadí, ale malinko to ovlivňuje plynulost textu a čtení. Tip.


Musaši
02. 04. 2021
Dát tip

Dnes a denně vidím v TV reklamy na vodotěsné mobily. Vodníci a potápěči jsou určitě nadšení. Nevím ale, jak by takový vodovzdorný mobil reagoval na vyprání v pračce.  Možná by to ale vydržel, protože lidstvo jde mílovými kroky kupředu a Pokrok nelze zastavit.


Tej
01. 04. 2021
Dát tip

Musaši: děkuji za tvůj komentář! Dnes už vytahuju z pračky spíš čipy:):) blbý je, že ony vodu dost nerady, zlatý klíče!!!


Musaši
01. 04. 2021
Dát tip Tej, kalip

Jak autentické!   Posílám tip a variaci:

 

Jako před lety!

Ze zapnuté pračky zní

cinkání klíčů


To Tej: Taky moc rad ctu haiku a vubec japonskou poezii i kdyz vzhledem k mym mizivym znalostem japonstiny, vesmes formou cteni prekladu. Diky historii jsem byl vlastne driv, nez jsem se s haiku setkal konfrontovan s umenim skladani v nekolika osobach (renga), z jejiz jedne casti vlastne haiku vychazi. Bavi me i tanka, ale to je uz trochu volnejsi forma a drive byla casto prokladana prozou, coz ji v nekterych ohledech priblizuje i korejske a potazmo de facto i urcite faze cinske poezii... Kazdopadne renga me fascinuje nejvic, ale na to nemam ani nahodou, kdyz nedokazu ani trefit haiku. Predstava dvou samuraju, kteri sedi a vymenuji si verse a prozivaji je vic, nez souboj na mece, mi prijde strasne zvlastni a pritazliva... :) Japonska kultura a vubec vychodni smery filozofii, literatury atd. me prekvapily, kdyz jsem se zacal kdysi davno venovat bojovym umenim a bavi me stale i kdyz uz se nevenuji bushido apod jinak, nez jako pozorovatel... ;) S.F.


Tej
28. 03. 2021
Dát tip

To Pavel: díky za odkaz, zajímavé rozbory a kritiky, to si musím uložit....konečně je mi ta firma trochu jasnější


Tej
28. 03. 2021
Dát tip

Milane...díky ti za komentář, to víš, že užili! To oni vždycky:)


Tej
28. 03. 2021
Dát tip Savage Flame

Děkuji vám za rozbor, já tyhle kategorie nikdy nepsala, ale hrozně ráda je čtu:). Ale pořád v tom mám dost hokej, co je co:) díky, že jste tu byli a udělili mi prospěšné rady!!! Fakt si toho vážím


PavelK
28. 03. 2021
Dát tip

Námět je ideální na senrjú. Máš tam stejnou chybu jako já nedávno. Působí to dojmem tří samostatných veršů.

 

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=518657&from=ula


To Tej: ...ale zas tam pak, v tom co uvadim, neni sloveso, tak to je pak nejspis ode me blbe... Kazdopadne se mi to fakt libilo a pobavilo me to. Dekuji. ;) S.F.


To Tej: Ted si zahraju na odporne zbehleho... ehm totiz odp...dbornika... ackoliv nejsem... ;) Napadlo me, ze technicky to bude senrju, protoze tam chybi kigo...

Asi by se to dalo oznacit i za Haiku, pokud by to bylo napriklad -

Rachtání v pračce

kámen ze zimni bundy

procházka s dětmi.

 


Kazdopadne je to pekne, zabavne a blizke tim, ze to ctu od nekoho jineho a mam prakticky pocit, ze to vidim i slysim a jeste zive si to stale pamatuji... Kategorie podle Diony to pak vystihuji uplne perfektne... :) S.F.


MilanH
28. 03. 2021
Dát tip

Tak si tu procházku krásně

užili :-)


Tej
28. 03. 2021
Dát tip

Děkuji vám oběma!


Kočkodan
28. 03. 2021
Dát tip Tej, MilanH, Savage Flame, Diona

 

Hlavně že je to hezké. (pro mě tedy určitě)

 

 

 

Rachtání v pračce

 

máma myslí na syna -

 

tak jsi měl mobil...


Diona
27. 03. 2021
Dát tip Kočkodan, Savage Flame

Tej, pěkná procházka, ještě, že dětičky nepřestěhovaly celý kamenolom   :-))

 

hmm, to bude kamenaiku nebo šutrjú ,-)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru