Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nezbedná Nova

27. 03. 2021
4
18
365
Autor
Savage Flame

Děkuji Lucii za inspiraci... ;)

Nezbedná Nova

 

Mé mračno z hvězdných par,

moje spirálo mléčná,

daruj mi sluncí pár!

Buď má dvojhvězda věčná…

 

S mlhovin náznakem, zářná, nezbedná Nova

za Oortovým oblakem, mi teď posílá znova

své polibky létavic s ohnivým vlasem,

spjatým jen nedbale Kuiperovým pásem.

 

I kdyby zmizely všechny hvězdy z nebe,

I kdyby je spolkla černá propast času,

Já stejně vždy uvidím zářit Tebe.

A třebaže oslněn z Tvého jasu,

 

…i ve tmě a slepý vždy poznám Tvou krásu.


18 názorů

annnie
09. 04. 2021
Dát tip Savage Flame

Přesto, že se přidávám k Radovanovi, líbí se mi. Tip a.


Jsem mel vcera zase oportunisticke pnuti a dneska je mi to nejak sumak :) Mazat to nebudu, jsem jakej jsem...  Si vemte, ze se sebou musim vydrzet i 24 hod denne... Nekdy fakt fuska :D A mozna jednou uverejnim jen sve super kratke komentare jako roman na pokracovani... :D S.F.


To Cadmium: Dekuji za uprimny komentar. Hm nevim, mam reagovat, nebo ne...? Ale jo... :) Linej - ano to skutecne jsem, je to zrejme nejvystiznejsi charakteristika toho, co jsem napsal... :) Mohl bych stejne demagogicky namitat, ze pismeno "a" taky uz nekdo napsal, tak ho nesmim pouzit a do konce jsem na tohle tema nekde mel basnicky s vynechanim poloviny pismen abecedy. Netusim jestli se jeste nevali nekde v rohu sklepa, ale jsem skutecne linej je hledat a na to tema vest superpolemiku... Z meho osobniho pohledu je to nesmysl a to nemyslim nijak jako invektivu vuci Vam. Napadlo me to ve vazanem versi a urcite ne dokonalem, ale predelavat se mi to nechce. Priznam i uprimne, ze se mi to takhle libi, i kdyz treba me to za cas prejde stejne, jako invence k napsani cehokoliv. Dokonce si dovolim namyslene prohlasit, ze napsat to ve vazanem versi a se zachovanim myslenky, kterou jste ale mozna nerozklicovala, to v cestine zvladne nekdo jen velmi velmi tezko. Po pravde nevim, jestli bych to tak dal ja, kdyz by me to napadlo napred jako idea a tu bych mel upravovat do rymu. Nicmene chapu, ze zdanlive klise muze az odradit od precteni, docteni, zvazeni, ci zamysleni se nad napsanym (Predpokladam, ze to bylo mysleno takhle, opravte me, prosim, mylim-li se...) a plne to respektuji. I tak me to bavilo a libi se mi to prave takhle... (jsem holt palicatej :) ;) Pisu si protoze a kdyz me to bavi a pokud si v tom nekdo neco najde, jsem rad a samozrejme i pochvala me potesi. Nicmene nejsem na chvale zavisly a to ani minimalne a i kritiku, i kdybych s ni treba uplne nesouhlasil, se snazim brat konstruktivne a hlavne ji pochopit. Sve az chvastave prohlaseni, ze to cesky tezko ve vazanem rymu pujde se zachovanim myslenky, klidne opravim a priznam svuj omyl, bude-li mi prokazan. Tedy pokud by to nekomu snad za tu snahu stalo. v pripade, ze nerozklicoval myslenku daneho, mu ji v takovem pripade i sdelim, bude-li chtit. Nebranim se ucit a necitim se neomylnym a jedinym hlasatelem pravdy, ci vkusu. Ted me napadlo, ze to by bylo pro svet dost silene, kdyby to tak melo byt, tedy ja byt neomylny estet a prorok:D... Pokud Vam to nebude vadit, budu dal cist vase radky, ktere me casto bavi a popreji nejen Vam, ale i vsem, co tuhle mou tiradu byli schopni docist az dokonce, krasny den. Dekuji... ;) S.F.


Já Lucie píšu...
28. 03. 2021
Dát tip Savage Flame

Jojo, vím :) Dokonalost je totiž sama o sobě moc dokonalá...


Diona
28. 03. 2021
Dát tip Savage Flame

Lucinko... dokonalost neexistuje :-) Stephen Hawking jednou řekl, že kdyby neexistovaly chyby, nevznikl by vesmír.


Já Lucie píšu...
28. 03. 2021
Dát tip Savage Flame

To S.F. & Diona: Děkuji moc za chválu a krásná slova o mně. Ještěže to není samochvála, protože ta by zaváněla... :D Tolik si jí snad ani nezasloužím. Úplně se červenám... Je to nádhera sama, protože vím, že mé texty nejsou zdaleka dokonalé, ale zase se můžu pořád zlepšovat :) Je skvělé vidět, že to co píši se líbí a to je pro mě nejvíc! Vidím, že to má smysl! Odezva, kterou právě čtu, je teprve fantazie! Ještě jednou moc moc moc děkuji :)

K dílu... Je boží, že Tě mé dílo Jsem jiná vesmírná, mělo možnost inspirovat :) Moc mě to těší a jsem tím velice poctěna..., děkuji! Dokázal si z Novy vytvořit něco tak krásného, milého, romantického... Moc se mi líbí záměr a myšlenka, kterou nám svou básní posíláš. Super název! 


To Kockodan: Prestoze me k tomu hlavne inspirovala Lucie svou prozou o promenach, prave Okna vesmiru dokoran s Jirim Grygarem a komiksovymi kresbami, jez popularizovaly astronomii a kosmologii se mi vybavila taky, kdyz me to tak napadlo. Netusim, co by na to rekl, ale treba by ho to i trosku pobavilo. Dekuji za zastaveni... smajlikova kosmicka vlasatice :) S.F.


Kočkodan
28. 03. 2021
Dát tip Savage Flame, Diona, Abakus

 

Po čtení mi v hlavě víří:

 

Co by jí řek Grygar Jiří?...


Dát tip Savage Flame

Nic tak zvláštního se neděje. Takové rýmy zakázány nejsou a já, konec konců taky pár takových ve svých básničkách mám. Taky nejsem Nezval. Ale kdo ví, třeba se i u mistra Nezvala něco takového najde.


To Radovan Jiří Voríšek: Neni zac a to co pisete nijak nepopiram ze to tak muze byt a vypadat i kdyz zde to nebylo prvoplanove, respektive nebylo to planovite vubec. Mozna je to tim, ze mam zazite rymovani z mych jednoduchych pisnicek. Kdo vi... Nejsem zkratka Poe, ani Nezval...  ;) S.F.


Dát tip Savage Flame

Díky za vysvětlení.

psal jsem pouze o rýmech: nebe - tebe, času - jasu - krásu a to proto, že mi přijdou lehce se nabízející a často používané.


Savage Flame
27. 03. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

Me bavi ta sire jejich nametu a to, ze i kdyz ji uz casto poznam z textu a zpusobu jeho zpracovani, neni porad stejna a zatim me vetsina tech novych poloh od ni vazne dostala a bavila. Navic nemam pocit, ze pise na efekt a to pro me treba hodne znamena. Stale  v tom citim vic snahu neco sdelit, nez se nejak predvest. Neni dokonala, ale kdo jsme a po pravde posun v tech textech vnimam opravdu velky, az ji zavidim, ze ja se takhle neposouvam a to je mi x krat vic. Na druhou stranu ji to preju a to nejen proto, ze ji me bavi cist mnohem vic nez sebe. ;) S.F.


To Radovan Jiří Voříšek: Asi dalo, ale nemelo by to pak stejny smysl... Ta slova tam nejsou jen kvuli rymu, ale maji i vyznam. Nechce se mi uplne prekladat vsechny jinotaje, ale trosku nakousnu jeden za vsechny... cerna propast casu... co to asi je, kdyz by to mohlo pohltit hvezdy i svetlo...? A je jich tam vic... hvezdne pary, mlecna spirala (ta je asi nejvic patrna a zjevna), darovat slunce, vecna dvojhvezda, naznak mlhovin atd... Vse to jsou pojmy z mytologie, zaroven ale i kosmologie a vyjadreni uzivana k popisu citu... Ne kazda romantika je ciste o srdecnich zalezitostech. Ono jiny rym by mohl byt i v Manon Lescaut od Nezvala, ale treba me by - Manon je vrana, Manon je vres, Manon je nadeje, kdyz zabehne se pes... neznelo tak malebne jako Manon je motyl, Manon je vcela, Manon je ruze vgozena do kostela... ;) Temer vzdy muzeme najit jiny rym, ale ne vzdy by jim bylo mozno vyjadrit, co mel autor v umyslu rict a nebo treba jen naznacit... Aniz bych se srovnaval s velikanem, jakym pro me osobne treba Nezval je, tady mi slo vic o vyznam, nez rym i kdyz se to prece jen rymuje a napadlo me to spontanne najednou behem minuty a jen jsem napsal, co mi inspirace natlacila do hlavy... Dokonce mi doslo, ze se to cele rymuje teprve az po tom, co jsem to z hlavy napsal a i proto jsem to sem dal i kdyz nove veci sem zatim tak casto nedavam... Nesnazim se Vas uhadat. Kdepak. Jen jsem se pokusil vysvetlit, protoze si vazim toho, ze jste si to precetl a uvazoval nad tim. Uz to je pro me poctou a dekuji... ;) S.F.  


Diona
27. 03. 2021
Dát tip Savage Flame, Já Lucie píšu..., Nami 99

Rádo se stalo, já děkuju, ráda jsem si Tě přečetla :-) 

A máš pravdu,  Lucinka píše moc krásně a ta její díla jsou plná fantazie  :-) 

 


Dát tip Savage Flame

Mám ty hvězdné básně rád. Jenom si říkám, jestli by se nedalo obejít bez rýmů: nebe - tebe, času - jasu - krásu.


Savage Flame
27. 03. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

Jsem pocten a moc dekuji. Ta TV Nova u me nehrozi, na TV se nedivam a osat o ni to uz vubec ne... Tohle me do hlavy vpravilo cteni Luciinych personifikaci, co me tak bavi. Ta holcina ma talent na rozdavani a jeste me diky jejim radkum napadadlo tohle... Ne nechci aby zpychla, ale ona vi, ze me bavi ji cist a fandim ji a ma podle me dar sebereflexe, ktery ja v jejich letech nemel ani nahodou... A kdyz uz je mou muzou, muzu ji jednou pochvalit i vic nez bezne... :) S.F. 


Diona
27. 03. 2021
Dát tip Savage Flame

...to jsem si oddechla, že to není TV Nova :-D)

Jsem oslněna, dávám Tip


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru