Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lockdown

28. 03. 2021
22
13
831
Autor
Zbora

 

 

Houpačka v lese

datel vyťukává

pouťovou melodii

 

 

 

 

 


13 názorů

teď jsem si vzpomněl na klasika - kapradí dravě ... i japonština rozlišuje dravost u zvířat, ale kapradí (rostliny) ji nemají, neboť neloví. Takže metafora ...  v haiku se nachází, mrcha

dělá nám drze v teoriích paseku


Já tam metaforu nevidím, co kdyby to ťukání připomnělo pouťovou melodii. Takovej valčík by se tam dal slyšet. Pro mě haiku. Dělám si trochu srandu. Mezi námi, kdyby to metafora byla, jako že je, tak metafora se v klasických japonských haiku najít dá. Později, kdy se začaly sepisovat parametry haiku, někteří sepisovatelé ony parametry vykastrovali. Myslím si, že v českých haiku, která jsou z důvodu - aby to vůbec šlo napsat - by měl bý tento "zákaz" vypuštěn. Zvláště když už se kašle na počty slabik atd. Pro mě je rozdíl senrjů v tom, že s. je vtipný, sarkasticky atd. Haiku by mělo být jako obraz, ten přeci metaforu v interpretaci svého působení vyvolat může.


Hezké


Rajmund
21. 04. 2021
Dát tip

Jako bych tam byl...


Magdalene
29. 03. 2021
Dát tip

Přátelé tipující. Podepsali jste se pod dílo, které není haiku. Pokud umí datel vytukat poutovou melodii, tak já napíšu haiku o kočce , která plete svetr. A běda jak mi nedáte aspon 15 Tipů....Mějte se krásně a nepodléhejte známým jménům i mistr tesař se někdy utne. Zboro, nic proti Tobě, ale sama zvaž , jestli je to haiku nebo senrjú. Hezké senrjú......


Komorní!


vypuštěný rybník

volavka po kotníky

do západu slunce

hladoví

 

:-P


Philogyny
28. 03. 2021
Dát tip

Když zafouká vítr

propíchne ji protější větev

je jedno, kdo na ni sedí...


a2a2a
28. 03. 2021
Dát tip

Vnímám to jako lyrickou miniaturu, které neschází potřebné haikovské asociace a dobře rezonuje s názevem a asi s námi všemi.


Gora
28. 03. 2021
Dát tip

Datel prostě ví:-), má asi hudební sluch.

Dobré, free.


PavelK
28. 03. 2021
Dát tip Gora

Jakoby se Ti zastesko po sedlecké pouti, která patří k velikonocím.


Norsko 1
28. 03. 2021
Dát tip Magdalene

Datel, který umí anglicky. Vzdělanec


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru