Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Míra vážnosti

28. 03. 2021
7
16
431
Autor
stromeček

Vzdělanci si váží

svých titulů.

Moudří lidé

svých zkušeností.


16 názorů

karkulka100
02. 04. 2021
Dát tip

Jan Barban: Vzdělanců nebo nevzdělanců je skoro jedno. Snad až na míru zodpovědnosti. Je to jak s rodiči a malými dětmi. Ti, kdo mají víc rozumu, by měli jít příkladem (protože v tomhle případě nejde vychovávat jako u dětí a rodičů). Ale tohle "nepochopení" je největší příčinou rozdělení společnosti. To, že se názor a fakt zaměňují. Začalo to bohužel soc. sítěmi. Před tím byla tištěná média a byl relativní klid. Zdá se to, jako protimluv. Svobodný internet a soukromá media. Ale kdo píše články na internet? Minimum textů je originálních. Vše je kopírováno a jen se tomu dává hlavička daných novin nebo zpravodajství. A to jsme jen u těch "seriozních" médií. Příčina je jednoduchá. Nikdo tahle média už nezaplatí. Dřív měli noviny tuny redaktorů v každém městě. Jen v ČR vycházeli tučím osmery noviny (nepočítaje regionální). A všechny měly zahraničí redakce. ve velkých evropských městech a hodně z nich i mimo Evropu. O BBC ani nemluvě. Ta po celém světě.

ČT se má 3 redaktory na celou Evropu. A to je taky obří selhání. ČT je totiž velký kolos, který na to ještě má. Mediální svět je zkrátka v troskách a těžko ho z toho někdo vyvede. To by si lidi museli začít kupovat předplatný a to fakt u většiny lidí nehrozí.


karkulka100
01. 04. 2021
Dát tip

Stromeček: Prožitek je tím základem a zkušenost si vytváříme až nadto. Samozřejmě, že pokud člověk jedná autenticky a bezprostředně, tak je zkušenost zároveň prožitkem. Jinak ovšem máme čelní lalok a to nás odlišuje jako lidi od nižších živočichů. Díky tomuhle orgánu nebo spíš jeho části se můžeme rozhodnout, jestli zážitek, hádku, rozhovor, dovolenou nebo cokoli jiného chceme prožít znova, jinak, jak často nebo co pro to udělat, aby se to už neopakovalo.

Ačkoli si nemyslím, že moudří lidé se chovají jako zamilovaní a nejednají autenticky a zbrkle se nevrhají do všeho po hlavě, občas takhle jednat zcela jistě neuškodí :).


stromeček
31. 03. 2021
Dát tip

Evženie, jak už jsem psal výše. Určitě si nemyslím, že by jedno vylučovalo druhé.


Jsou lidé se zkušenostmi i tituly. A jsou moudří. Těch bychom se mohli ptát.


stromeček
30. 03. 2021
Dát tip

StvN

Jsou lidé, kteří mají tak málo sebevědomí, že si neváží ani sami sebe. A přitom to nejsou žádní hlupáci.


stromeček
30. 03. 2021
Dát tip Radmila Marie

Jan Barban

Zrady je schopen za určitých okolností naprosto kdokoliv.


stromeček
30. 03. 2021
Dát tip

karkulka100

Trochu se v tom tvém komentáři ztrácím, protože pro mne je zkušenost prožitek, často nečekaný a těžko hledám nějaký základ. Tolerance je samozřejmě důležitá součást života a platí u ní totéž jako u svobody. Končí tam, kde začíná ta sousedova. Názory si často vytáříme právě na základě zkušeností, a proto také mají svou váhu.


StvN
30. 03. 2021
Dát tip

Každý si zkratka váží toho, co je on sám. 


Jan Barban
29. 03. 2021
Dát tip karkulka100

karkulko, to je právě to.  Zvláštní je, že mnoho zlého se děje "zradou" vzdělanců. Názor není poznání, takže je v podstatě k ničemu.


karkulka100
29. 03. 2021
Dát tip

Úžasně dokončená básnička v komentářích. A propo...i zkušenost může být leckdy k ničemu, když je postavená na špatných základech. Vezměme si jen dnešní zkušenosti některých lidí s covidem, dřív s migrací atd. Nejde to úplně paušalizovat. A napravovat "pomatence" taky ne, protože ten "pomatený" si to samé myslí o vás a chce "napravit" vás. Co s tím? Tolerovat rozdíly, ale nenchat si vzít svůj názor, protože jde jen o názor.


stromeček
29. 03. 2021
Dát tip

Ale já netvrdím, že by jedno vylučovalo druhé.


Jan Barban
29. 03. 2021
Dát tip

V době devalvace vzdělání, by to chtělo trochu upřesnit. Skuteční vzdělanci si svých zkušeností váží, vzdělání je jim  jen podnoží. Ale takové ve veřejném prostoru příliš neuvidíš.


Diona
28. 03. 2021
Dát tip karkulka100

ad. Milan ...jak hypochondři dysfunkcí  ,-)


MilanH
28. 03. 2021
Dát tip karkulka100

... a snobové svých funkcí :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru