Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Učitelům (učitelsky) k svátku

29. 03. 2021
5
4
229
Autor
Movsar

Noční přepad

Jsou to romantici - trénují noční přepad. To není jako v létě na zahradě schroustat kedluben. Smrdí to střelným prachem a újmou, hodně nábojů padne na buben. Za pár dnů už budou v Mali, v džungli, po pás v řece s krokodýly, a jen co padne soumrak, číhat za sapany, čekat na konvoj s nepřáteli. A sotva se objeví - ohohohoho.... rozkřičí se jeden, druhý, seš mrtvej, počítej do deseti! A pak, nečekaně a zákeřně zezad, hlas mámy, že domů a večeře. Tak ahoj a zas až zítra.

 

Učitelům (učitelsky) k svátku

Patrně jste se narodili ve správné zemi. Jeho klidný výraz, knihu na prsou, dlouhý vous a solideo zná celý svět. Ale počkat. Nebyly to zdejší poměry, co ho donutilo usadit se a zemřít daleko odsud?

Ve veřejném prostoru, jehož je škola takovou předsíní, vedou se zápasy o fakta; dnes více než kdy jindy. A vedle faktů, někdy komicky tahaných až z morku kostí, žijí "fikta" (tak to nazval filosof Bělohradský), mytologické konstrukce osob a událostí, jejichž stopy známe jen zkreslené časem, anebo si je prostě chceme pamatovat jinak.

Učitel se často ocitá v těžké pozici: musí se rozhodnout, kdy je namístě hájit fikta, proti faktům příliš banálním nebo surovým, a kdy je fikta, začasto kýčovitá a grandiozní, třeba relativizovat střízlivými fakty. A pak má učitel ještě spoustu jiných těžkých úkolů, jako hlídat děti o přestávce, odrážet stále bláznivější rodiče a ustát roli objektu prvních milostných snů..

Tak ať to vše dobře zvládnete.

 

Neděle

Ona upeče koláč s rebarborou, po obědě, který ale doveze cyklista na zádech, ho tím koláčem zkrmí a on s chutí nedospělých savců pustí se na její prsa. Bude za to něco chtít: Jenom miminko, zašeptá višňovými rty lankom labsolu ruž.

Po čtyřech letech, to je tak akorát, shodly se kamarádky, v přítmí místnosti bez oken, pod plastikou státního znaku, se zbytečným advokátem po ruce, vyslechne si vážné pochybnosti o jeho schopnostech jako otce, zato pevnou důvěru v jeho nadstandardní příjmy. Zašimrá ho chuť rebarbory na patře, zhořknou višně labsolu...


4 názory

Movsar
30. 03. 2021
Dát tip

Děkuju moje milé čtenářky. 


Super....ráda jsem četla.... A pak, nečekaně a zákeřně zezad, hlas mámy, že domů a večeře...:-)))).............*/***********


Připojuji se k annnie :) Všechny super! Ráda jsem si početla.

Zdar učitelům!


annnie
29. 03. 2021
Dát tip

Tvoje věci se mi údaj čím dál tím lepší. Dnes všechny tři opravdu výborný. Tip a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru