Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Římská

29. 03. 2021
7
11
441

Březen 2021.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Marcus_Licinius_Crassus

jsem to tvé oko, které jsi neuhlídala,

ruka oddělená od těla,

jsi moje tělo, nepřátelská královno,

připoj mě jako ztracenou provincii,

 

posuň své hranice až po sám Dunaj a Rýn,

vždyť orly, které ztratil Crassus

v bitvě u Karrh i s životem,

Augustus v míru získal zpět


11 názorů

Zeledo, velice si vážím tvé návštěvy. Musím říci, že jsem se nikdy antikou nezabýval nějak soustavně či do hloubky. Učaroval mi spíše středověk. O starověkých despociích toho vím ještě méně než o antice, ale vždy se rád poučím.

Myslím, že pokud jde o profesora Halíka, těžko se shodneme. Tuším však, že jsem kdysi četl od něj nějakou úvahu, kde také přirovnával dobu pozdní antiky (čímž můžeme pro naše potřeby rozumět dobu římského císařství) s dobou dnešní. Nepíšu to zde proto, že bych ti chtěl Halíka nějak vnucovat. Spíše mě zaujala podobnost té myšlenky. Myslím, že podobné myšlenky jsou poměrně rozšířené.


zeleda
05. 04. 2021
Dát tip

Já na rozdíl od ostatních xenofobního a nenávistného Halíka nemusím. To je novodobý Koniáš. Nejde zde vůbec o jeho znalosti historické, ale o jeho vztah k dnešku. Ale tvá dílka se mi líbí. Už také proto, že jsem historii studoval a píši knihy i o antice a starověkém světě. Přes všechny negace, které antika měla, byla to civilizace na neobyčejně vysoké úrovni. Až na moc vysoké, což už byla spíš dekadence a na ni také celá říše zanikla. Ale nechala nám neobyčejný odkaz. Že by podobnost s dnešní dobou byla jen čistě náhodná? 


Diona
30. 03. 2021
Dát tip

Chápu, pokud jsi studoval historii, tak máš zřejmě trochu jiné nároky na duševní potravu :-)  Přeju Ti hezký večer


Pana Halíka si také velmi vážím. Když jsem se kdysi motal na FF UK, párkrát jsem jej zahlédl obklopeného hloučkem mladých obdivovatelů. Také jsem byl asi jednou na jeho přednášce o křesťanství, ale nepochytil jsem z toho nic, protože to na mě bylo příliš odborné.

Děkuji za informace o té knižní sérii. Nic neslibuji, protože historické beletrie jsem zatím přečetl jen velmi málo (raději čtu odborné historické práce, koneckonců jsem historii pár let studoval), ale možná je na čase si něco z tohoto žánru přečíst, zvlášť když mám sám literární nápady směřující k historické beletrii. Takže děkuji za tip, možná si to přečtu... :-)


Diona
30. 03. 2021
Dát tip

Zajíčku, děkuju Ti za zprávu. Pana Halíka mám moc ráda a vážím si ho. Už jsem si ten jeho výrok na internetu našla. No, pravda je, že na tak vzdělaného muže, to neformuloval příliš šťastně. Ale tak prý i Shakespeare si někdy zdřímnul  ,-)

Co se týká té ságy, tak je přeložená kompletně celá do češtiny. Nejsem sice žádný historik ani prvotřídní znalec historie, ale z toho, co autorka uvádí a do jakých hloubek vše popisuje, tak mám za to, že byla velmi pečlivá a celé dílo se mi jeví jako velmi dobře zazdrojované. Koneckonců to i v doslovu uvádí.

Jestli si tedy tu ságu přečteš, moc by mě zajímal Tvůj názor. 

Příběh začíná dobou Gaia Maria. 

I. díl První muž Říma

II. díl Koruna z trávy

III. díl Přízeň Fortuny

IV. díl Caesarovy Římanky

V. díl Caesar-Kostky leťte 

VI. díl Říjnový kůň

VII. díl Antonius a Kleopatra


Děkuji Ti, blacksabbath, velice si Tvé návštěvy vážím. Za odkaz nemáš zač.


Děkuji Goro, k historickému tématu viz výše odpověď na komentář od Diony.


Děkuji Diono. Před časem mě poněkud popudilo, když známý kněz Tomáš Halík, pokládal kdesi řečnickou otázku v tom smyslu, kdo prý si dnes vzpomene na císaře Augusta (v opozici k jeho mladšímu současníkovi Ježíši zvaném Kristus). Od tak vzdělaného člověka je podobná otázka spíše úlitbou nevzdělanému lidu. Jistě lze těžko porovnávat význam těchto tak odlišných historických osobností, jisté však je, že když první císař Římské říše a zakladatel Julsko-claudiovské dynastie, božský Augustus, 19. srpna roku 14 po Kr. umíral, galilejského výrostka nikdo neznal.

Pokud jde o Crassa... byl to známý boháč období zániku republiky, jeden ze tří členů prvního triumvirátu (od roku 60 př. Kr.), což jistě nemusím připomínat, ale vzpomněl jsem si včera v jedné souvislosti na úsloví či přirovnání bohatý jako Crassus...

Za tip na sedmidílnou ságu děkuji, spisovatelku jsem neznal, musel jsem si ji vyhledat na Wikipedii. Snad bych se mohl otázat, zda byla ta římská sága přeložena do češtiny, nebo jsi to četla v anglickém originále?


pochvalné hmmmm....a díky za odkaz.......*/**************


Gora
29. 03. 2021
Dát tip

Dobrá podobenství v první strofce, Zajíci, a zajímavé historické téma...


Diona
29. 03. 2021
Dát tip

Zajíčku Březnáčku, jak Ty jsi mě potěšil! Za to, že sis vzpomněl na Crassa  (prý mu parthové, za jeho vášnivou lásku k bohatství, do hrdla nalili roztavené zlato) ... a na Augusta. Bože, jak já ty starý římany obdivuju a miluju.

Auctoritas et dignitas.

Mimochodem, nesměle připojuju jeden tip na úžasnou 7. dílnou ságu (počínaje vládou Sully až po Augusta) od Colleen McCullough. Napřed jsem si říkala, Bože, to je ta, co napsala Ptáky v trní!  Ale řeknu Ti, úžasnější knihy ze starého Říma jsem snad nečetla. Je vidět, že je psala s velkou láskou a pečlivostí a já jsem tak díky jejímu vypravěčskému talentu prožila mnoho krásných knižních večerů...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru