Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poděkování panu Trtílkovi

01. 04. 2021
8
11
506
Autor
Jamardi

Pan Josef Trtílek byl chemik a pedagog. Působil jako děkan na Pedagogické fakultě v Brně a též na Pedagogickém institutu, kde se mezi lety 1953 a 1964 vzdělávali budoucí pedagogové. Vědecky se zabýval analytickou chemií. Také se mu podařilo sestavit metodu ke stanovení množství stopového jódu, později nazvanou jako Trtílkova metoda.
https://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_osobnosti&load=12052

Pan Trtílek byl slušný člověk a pomohl oběma mým rodičům.

Můj tatínek se původně hlásil na Filozofickou fakultu v Brně a chtěl studovat jazyky. Tam byl přijat a to také díky svému třídnímu, který v jeho posudku zamlčel, že jeho matka je věřící a navštěvuje bohoslužby. To napravila její spolupracovnice a upozornila na to. Tatínek tedy dostal zprávu, že tento obor nemůže studovat, ale současně byla v dopise přiložena i přihláška na obory Pedagogického institutu, kde vzhledem ke svému prospěchu ze střední školy přijat být může. Přijali ho tam bez přijímacích zkoušek, i když se nejednalo o cizí jazyky.

Moje maminka chtěla studovat na Pedagogickém institutu, ale vybrala si špatnou aprobaci. U přijímacích zkoušek jí řekli, ať to vůbec nezkouší, že kvůli svému posudku nemůže být přijata. Současně se dozvěděla, že může být přijata na aprobaci jiného – přírodovědného zaměření. Možná, kdyby ji ten den nedoprovázel její otec, uraženě by odešla. Ale stalo se něco jiného, udělala přijímačky na jiný obor a byla tam přijata.

Nebyl však konec problémům. V průběhu semestru si ji zavolal děkan Trtílek a řekl, že na ni přišlo anonymní udání z místa bydliště, že je věřící. Dopis jí ukázal a ona podle písma poznala, kdo ho psal. Pak ho roztrhal. Doporučil jí, ať se vyhýbá kostelu, aby dotyčný nemohl poslat důkazy. Pak už žádné udání nepřišlo.

Kdyby pan Trtílek rodičům nepomohl, pravděpodobně by se neseznámili a nebyla bych ani já.

V současné době existuje v Brně Trtílkova ulice a podle mě právem.


11 názorů

Jamardi
01. 04. 2021
Dát tip blacksabbath

blacksabbath, je milé zjistit, že jsou takoví lidé :) Díky


slušný člověk!!!!..............*/****************


Jamardi
01. 04. 2021
Dát tip Gora

Goro, jsem ráda, že se ti téma líbí. Děkuju za připomínku, opravila jsem to.


Gora
01. 04. 2021
Dát tip blacksabbath

Jamardi, když máš dobré téma, a tohle je dobré, napíšeš vždy zajímavý článek. Ráda jsem četla.

........

Zde bych prohodila na uraženě by:

nedoprovázel její otec, by uraženě odešla


Jamardi
01. 04. 2021
Dát tip

bixley, děkuju. Ano, byl odvážný. 


bixley
01. 04. 2021
Dát tip blacksabbath

jamardi, tenkrát to chtělo od pana Trtílka velkou odvahu. Mohl přijít nejen o funkci a místo, ale také být zavřený. Hezká připomínka.


Jamardi
01. 04. 2021
Dát tip

Diono, děkuju


Jamardi
01. 04. 2021
Dát tip

Aru, děkuju


Jamardi
01. 04. 2021
Dát tip

Já Lucie píšu, Cadmium, děkuju.


Jarmilo, moc pěkná mini o člověku, který byl pro Tebe (Tvé rodiče) důležitý... To byla teda doba a takových, jako byl pan Trtílek určitě nebylo mnoho. Určitě by byl na Tebe pyšný :) Je super, že jsem si i já mohla počíst o zajímavém člověku. Díky...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru