Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lyžař na kopci

02. 04. 2021
7
7
320
Autor
Prosek

Lyžař na kopci

Je to celkem nedávno, co se s námi zima rozloučila poslední dávkou sněhové pokrývky. Díval jsem se z okna, sněhové vločky dopadaly na chodník. Před očima se mi vybavilo, jak jsem před více jak rokem opět, po jisté odmlce, vstoupil na lyže.

Kdysi dávno, asi tak před stopadesáti lety, jsem lyžovat uměl. No, uměl - kopec jsem sjel, ať tak či onak. Moje manželka lyžuje ráda a dobře.
Jednoho víkendového dne mi naznačila, že tentokrát bych se mohl zapojit nikoliv jen jako řidič, ale také jako přímý účastník akce.  Prý se to nezapomíná.  
Dorazili jsme ke sjezdovce, moje choť nasadila lyže a odebrala se k šlepru. Já šel navštívit půjčovnu lyží a lyžařských bot. Říkal jsem si, že na začátek to zkusím raději s prkny kratšími. Už z této úvahy vyplývá, že moje nepřítomnost v tomto ušlechtilém sportu byla skutečně dlouhodobá.  Ukázal jsem pracovníkovi půjčovny na lyže, které se mi jevily tak akorát. 
„To jsou dětský lyže,“ pravil ten dobrý muž s neskrývaným despektem, „do těch by se ty vaše jedenáctky nevešly.“  
Poté mě vybavil dle vlastní profesionální úvahy. Už při obouvání bot jsem začínal mít podezření, že doba se posunula mílovými kroky někam jinam. Já míval lyžařské boty, ve kterých jsem mohl kotníkem jakž takž hýbat, teď jsem si připadal, jako bych měl obě nohy v gypsu. No nic, po chvíli zkoumání systému se mi podařilo zajet do vázání. Došmatlal jsem k vleku a zařadil se do fronty. 
Uchopení vlečné tyče kupodivu proběhlo bez hromadné katastrofy. Začal jsem pomalu stoupat k vrcholu kopce.  Netrvalo dlouho a dosáhl jsem cíle, abych…pohlédl do nekonečné hlubiny. Sjet dolů tu propast se mi najednou jevilo jako ne příliš moudrý záměr. Jenomže to už na mě pokřikovala moje žena pokyny, které hraničily s nactiutrháním. Odpíchl jsem se, udělal jeden, dle mého názoru, velmi elegantní oblouk a pak, jak vím z pozdějších svědectví, následovalo cosi jako výbuch granátu, který vzedmul oblaka sněhu.  
Ten můj pád zůstal sice bez zdravotních následků (nikoliv však bez následků pošramoceného sebevědomí), ale záhy jsem měl zjistit, že problém bude někde jinde. Protože jsem měl nohy uvězněny v dokonalých botách, bylo prakticky nemožné zvednout se zpět na lyže. Ať jsem se snažil sebevíc, nešlo to. Chvíli jsem se tam povaloval a předstíral, že přesně to mám v úmyslu. Ostatní sportovci najednou ztratili veškerý zájem o sjezd a pozorně sledovali, jak napůl sedící, napůl ležící lyžař, se zvolna, jako chrobák, převaluje na záda, kmitá nohama ve vzduchu a zoufale se snaží se zbavit svých prken. Myslím, že padlo i několik sázek. 
To už ale ležela na zemi i moje žena. Ovšem, na rozdíl ode mne, smíchy. Sejít dolů celou sjezdovku s lyžemi na rameni a s nohama v gypsu byl očistec. Cesta trvala dost dlouho, jiní mezitím udělali mnoho jízd nahoru a dolů. Lyže i botky jsem vrátil se slovy, že tak krásně jsem si už roky nezalyžoval a důstojně odešel do místního bufetu na kávu.

Byl jsem totiž zase jen řidič. 

Žádný lyžař!

 

 

 


7 názorů

Janina6
06. 04. 2021
Dát tip

Bavila jsem se :-) Je fajn, když se autor umí zasmát i sám sobě.


StvN
04. 04. 2021
Dát tip

Obdivuji, jak zvládneš něco tak běžného, jako je pád na lyžích, popsat - poutavě a humorně. 


K3
03. 04. 2021
Dát tip

Přiznávám, že bych dnes nejspíš dopadl podobně. Pobavilo.


Jamardi
02. 04. 2021
Dát tip

To je škoda. Stačilo by nacvičit si to vstávání. :)

 


Diona
02. 04. 2021
Dát tip

Tuze jsi mě pobavil :-) Zažil jsi svých 5 minut slávy :-))  No, a co, někdo si jede zalyžovat a někdo se prostě chce na sněhu jen tak válet. Třeba z toho bude nová sportovní disciplína - válení se na lyžích ,-) Vsadím se, že podobně bych po těch letech, co jsem nestála na prknech, dopadla i já. Hlavně, že se Ti, až na to pocuchané sebevědomí, nic nestalo.


Gora
02. 04. 2021
Dát tip

Vtipné, Proseku!


Andělka1
02. 04. 2021
Dát tip

:-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru