Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ja toho moc nezjem

05. 04. 2021
17
26
669

„Večer ti zavolám!“ významne ohlasuje mama. Má na mysli návrat z návštevy u brata.

O trištvrte na osem ma prezváňa.

„Julko mi volal, že Renáta príde pre mňa o jednej. Poznám ich, tak som povedala, že medzi jednou a pol druhou. Vieš kedy prišla?! Akurát som im išla zavolať, nech už pre mňa nechodia. Bolo za päť minút dve! Julko povedal, že som povedala medzi jednou a druhou. Nehádam sa. Možno som povedala. Ale od jednej do druhej je strašne dlho! Ale šak bolo dobre. Venovali sa mi všetci, aj záhradku mi ukázali, už majú zasadené aj zemiaky. Ale oni strašne veľa zjedia. To by si neverila. Stále si pridávajú. Tá Renátka musí toho naozaj moc navariť. Ja som sa doma naobedovala už o jedenástej, ako zvyknem. Zjedla som len polievku a dva zeleninové lievance, lebo som vedela, že aj u nich budem. Dala mi na tanier celý rezeň s majonézovým šalátom. Zjedla som pol, ten bol vynikajúci! Povedala som, nech to nevyhadzujú, že si to dojem neskôr. Babu mi dali okoštovať. Údené mäso tam boli len také kuščičky porozhadzované, že Julko to tak lúbi. Niekomu by to vadilo, my sme dávali väčšie kusy, ale mne to nevadilo. Ten majonézový šalát bol skoro jako tvoj. Šak všetko tam bolo. Ale v tom tvojom je taká zvláštna príchuť, ty by si ho mohla dať aj do nejakej súťaže. Keď sme sa vrátili zo záhradky, dojedla som to. Aj koláč bol dobrý, aj kávu som si dala, aj domov mi ešte zabalila. Oni si ani neuvedomili, len ja som ich upozornila, že už treba ísť, aby Renátka bola do ôsmej doma. Naozaj mi tam bolo dobre. Ten Filip, aj ho hreším, vychovám a on ma vždy vyobjíma, až k bránke ma odprevadil. Povedala som mu, že ty si taká opica, Filip, ale aj tak ťa mám rada. Dobre mi bolo, naozaj, ale ty si mi tam chýbala. Ja sa aj večer modlím, aby si nám tu ešte vydržala, strašne by si každému chýbala. Ty vieš tak povzbudiť, vždy povedať, čo človek potrebuje, takú dobrú energiu šíriš,“ láme sa jej hlas.

Tak ona počíta, že pôjdem skôr. Iste. Môžem dostať infarkt, môže ma zraziť auto. Ale...

Neviem ako reagovať. Chce sa mi strašne smiať, radšej mením tému.


26 názorů

Přesně tak. Já jsem zvědavá na svoje rodiče, máma se chystá umřít už dlouho a to jí je teprve šedesát čtyři. Oteckovi je dva a sedmdesát. Zatím jsou oba vlastně v pořádku, ale člověk nikdy neví. No jsem zvědavá co budoucnost přinese. Ono to nějak dopadne :)


arwen, sranda, čo? :)


:-))


annnie
07. 04. 2021
Dát tip

Ale kdepak... Tvoje vede :) To jen abys viděla, že na lodi nejsi sama :)


ti poviem, annnie, že to je síla, kam sa na ňu hrabe moje maminka :)


annnie
07. 04. 2021
Dát tip gabi tá istá

Bože, Gábi... Směju se a převádím řeč jinam: Představ si poklidný malý byt v paneláku, plný starého nábytku, obrazů po předcích... V křesle ta moje. Za pár let jí bude sedmdesát, vypráví mi o svém o čtvrt století mladším milenci... a pak mi popřeje k mým pěta- či - osmačtyřicátým narozeninám. Rozbaluju balíček... Co to je, mami? No tlakoměr... Myslela jsem, že by se ti moh hodit, v tvým věku :) :) :)

Tip a.


Benetka
06. 04. 2021
Dát tip

...no jo no... taký vyprážaný rezeň cez celý tanier...boha jeho! Ale šalát iba len bez majonézy!!! :D


áno, Janina, tento mesiac bude mať 92 a ešte stále je energická a vie si dupnúť

Benetka - ale taký rezeň so šalátikom, čo povieš? Na ten by si sa dal ukecať :)


Benetka
06. 04. 2021
Dát tip

...po dlouhé době naprosto nevím co napsat...jsem úplně na měkko... (mäkko ;)

Napokon... Ani ja už toho moc nezjem... :D


Janina6
06. 04. 2021
Dát tip

To je přesné... úplně jsem byla při tom :-) Ta máma musí být super, mám dojem, že to ona má v sobě energie na rozdávání!


pekne si to, Hanka, je to tak


8hanka
05. 04. 2021
Dát tip

stále mi vraciaš spomienky na moju mamu, vždy hovorila - modlím sa za všetkých, hlavne za Teba, dávaj na seba pozor, len Ty sa o mňa vieš postarať...

chápem tie naše mamy, boli/sme im z rodiny najbližšie... s ostatnými trávia menej času, je to pre nich sviatok, my  sme "chlieb každodenný"... to nemyslím ironicky...denné telefonáty, vypočutie ich rozprávania, nákupy, poznanie ich chutí, toho, čo potrebujú...vymenili sme si s nimi úlohy, my sme tie, čo sme oporou...


gabi tá istá
05. 04. 2021
Dát tip Gora

želám vám dobrú chuť a posielam dobrú energiu :)


K tomu snad není ani co dodat. Lepší převést řeč jinam. :-)))


i my si přejeme, abys tu s námi vydržela...takovou dobrou energii šíříš...:o)


Gora
05. 04. 2021
Dát tip

Gabi, taky jsem se podivila, jakou optikou vaše malá mama zaměřuje :-)), ale hlavně, že jej chutí!


LGarra
05. 04. 2021
Dát tip

V poslední době často měním téma :)... 


gabi tá istá
05. 04. 2021
Dát tip Gora

Luboš, ty potvora, ty si mi to už zrátal...moc mi teda nezbývá, smejem sa


Kočkodan
05. 04. 2021
Dát tip

 

Gabi, když jsi řadu let vydržela moje komentáře, tak jsi natolik zocelená, že tady budeš nejméně do pětašedesáti. (žmurk)


koľko bude mama potrebovať, ani o rok skôr, Andělka :)


Andělka1
05. 04. 2021
Dát tip

Opravdu, koukej vydržet do nejméně sta let...:-))


áno, black

by som si nedovolila, umreť jej skôr, Renátka :)


bixley
05. 04. 2021
Dát tip zvedavec

Tak koukej vydržať! :-)


blacksabbath
05. 04. 2021
Dát tip zvedavec

ale Gabiko.....toto je důležité....." Ty vieš tak povzbudiť, vždy povedať, čo človek potrebuje, takú dobrú energiu šíriš".......*/********


Jarko, vďaka, už som doplnila to podstatné - ona povedala - aby si NÁM tu vydržala, to vyznelo dosť jednoznačne...moja mama je nesmrteľná :)


revírník
05. 04. 2021
Dát tip

Dobřes udělala, žes změnila téma. Ona si v tu chvíli určitě neuvědomila, čo to tára. Anebo chtěla a jen zapoměla dodat to podstatné - až tady já nebudu. Má tě asi za takovou svoji nástupkyni v čele rodu. No ale to si domýšlím, ty ji znáš líp.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru