Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SOCKA

06. 04. 2021
3
28
766
Autor
Hana007

SOCKA

V takovém neveselém velikonočním pondělí se dívám na Specialisty v televizi, a náhle zpozorním: Cože to říkal ten detektiv? Něco o tom, jak je to divné, když podnikatel jede sockou?? Tedy autobusem, pro ty tohoto dílu neznalé. 

Nejde mi to z hlavy, pořád přemýšlím o tom, jak se tím pro diváky ta opovrženíhodná kategorie "socek" rozšířila. Už to nejsou jen nezaměstnaní - a dejme tomu někteří i nezaměstnatelní - kteří sem spadají. Kdo jede "sockou" je SOCKA, jak je zcela zřejmé. Stejně jako všichni ostatní, kteří se do práce či jinam dopravují vlakem, tramvají, metrem, nebo trolejbusem. Nevezeš svůj zadek do kanceláře v autě tak  drahém, aby potvrzovalo tvůj sociálně nadřazený statut - nu, jsi socka.

A jak všichni víme, socky jsou nepříjemná přítěž naší vyspělé společnosti. Brát na jejich mínění ohled je ztráta času, neboť je to podstatná část hloupého davu a jejich hloupost je potvrzena už jen tím, že si nedokázali urvat větší díl z kdysi společného koláče.  Pro ty "lepší" a chytřejší je ale důležité, aby se jejich hloupost dále prohlubovala a předešlo se tak nepříjemným potížím. Mezi úspěšné techniky, kromě vyhledávání zástupných problémů, patří i snižování jejich sebevědomí .

Takže cestující socky, uvědomte si, že jste jen ubohé socky , a nevyskakujte si, že se vám to či ono nelíbí. Na to, jak každý ví, nemáte právo. Raději zírejte s obdivem na nás, ty úspěšné. A závidět můžete jen v duchu, ne nahlas, neboť jsme vám jasně řekli, že závidět se nemá, není to PĚKNÉ.

 

 


28 názorů

K3
12. 04. 2021
Dát tip

Hano, je to takové přiblblé prznění češtiny. Mladí to berou spíš s humorem. Mě se spousta slov, která se dnes používají mezi mladými taky nelíbí, a když je nepoužívám zase mi třeba někdo vytkne, že tak se dnešní mládež mezi sebou nebaví. No nedá se nic dělat.


zvedavec
10. 04. 2021
Dát tip

:)


StvN
09. 04. 2021
Dát tip

Dneska pořád někomu něco vadí. 


zvedavec
09. 04. 2021
Dát tip

ja som to vysielanie nevidela... ku konkrétnostiam sa vyjadriť neviem a nechcem

cestujem pracovne hodne autom a (pred koronou) pokojne podľa situácie aj "sockou"

v našej TV práve beží seriál reklám o tom, aké je to úžasné využívať hromadnú dopravu (inak,  je to vzhľadom na koronu úžasne načasované!) 

neviem, či sa zveličuje, ale ak niekomu výraz vadí, je podľa mňa namieste, ak to nedusí v sebe, ale prehovorí - a vypočuje potom aj iných


StvN
09. 04. 2021
Dát tip

V zásadě souhlasím. Ale myslím si, že se tu zveličuje použití nějakého slova. I kdyby to ten člověk myslel hanlivě, byl by to názor jednoho člověka, nikoli stanovisko celé TV. Tento konkrétní příklad nikoho neovlivnil. To si zase musíme přiznat. 


zvedavec
09. 04. 2021
Dát tip

Tá spomenutá vražda samozrejme bola zveličene pritiahnutá za vlasy,

chcela som poukázať na niečo také, že ak pred bednou sedí milión ľudí (a naozaj ich veľa tam sedí, inak by nevysielali), tak všetko to, čo tam odznie, na nich nejako vplýva. 

A aj vtedy, keď ja či Ty budeme miesto sedenia pred TV čítať knihu.  Budem žiť s ľuďmi, ktorí budú tou TV nejako ovplyvnení. 

A preto si myslím, že napísať názor na to, čo Hana počula je veľmi dobré. Jednak sa môžeme porozprávať, zamyslieť, a jednak (síce na malom fóre, ale predsa) odznie aj Hanino stanovisko k tomu, čo počula.


zvedavec
09. 04. 2021
Dát tip

StvN, ďakujem za tento komentár. Som rada, že sa počúvame. A teším sa, že si mi dal argument na zamyslenie. 


StvN
09. 04. 2021
Dát tip zvedavec

Ok, chápu tě. Je zajímavé, že člověk, který TV chápe jako nástroj k ovlivňování myšlení lidí, Hana to podle všeho chápe také tak, nepřijímá argument, že je řešením přestat TV sledovat. Hana navíc sama TV sledující obviňuje ty, kteří TV nesledují, že jsou součástí tuhého davu. Jestli to není úsměvné. Já jsem si vždycky myslel, že tupý dav sedí u TV. No nic. Pokud TV funguje jako ovlivněni myšlení, tak jediný důvod, proč bych ji měl sledovat by byl ten, pokud bych chtěl nechat své myšlení ovlivňovat. Když tohle vím, nedává smysl stěžovat si na to, že TV říká něco co se mi nelíbí, když do toho už od začátku jdu s tím, že to tak bude. A pořady si přece vybírám sám. Poukazoval jsi na vraždu. Nevím, jak jsi to myslel, ale asi se shodneme, že není úkolem TV vraždy řešit. 


zvedavec
09. 04. 2021
Dát tip

A inak STvN, ako mám správne chápať (jedine správne)  "smysl televize"? 

Mám isté (možno pomýlené) predstavy, na čo sa využíva, ale priznám sa, skôr ju vnímam ako nástroj na menenie zmýšľania ľudí niekým žiadaným smerom.

Reklama, "umiestnené produkty" vo filmoch, výberové správy, donekonečne omieľané,  názory vybraných "odborníkov", rôzne vsunuté a zmysel posúvajúce "nevinné" slovíčka ako napr. "údajný", "takzvaný" (a možno aj "socka"), žiadna on-line diskusia sledovateľov a ak, tak otázky cez e-mai, z ktorých si redakcie vyberajú, krátke ankety (anketérov vyberajú redakcie) a pod....

A potom mnohé "kvalitné a dobrorozvíjajúce filmy" a často ma udivuje, že nie sú to takmer žiadne filmy našich bližších či vzdialenejších susedov - nevidím maďarský, rakúsky, poľský, bulharský, ruský, ukrajinský film, ale ani dánsky, holandský, rumunský, lotyšský, estónsky a pod.  a pod. - filmy štátov EÚ. Aj keď filmy natočia. Možno ešte občas nemecký, taliansky či francúzsky. 

 


Hana007
09. 04. 2021
Dát tip

Do studené vody hodili žabku.

Ta si tam skotačí, kváká si kapku...

Pomalu, pomalu teplota stoupá,

žabka to nevnímá, ač není hloupá.

Tak ke slovu slůvko se nevinně řadí,

vždyť to nic není, proč ti to vadí?

Žabka je vařená, ty klopíš hlavu...

Proč? Jsi přec součást tupého davu! 


zvedavec
09. 04. 2021
Dát tip

nie 

:) málo koukám na bednu? 


StvN
09. 04. 2021
Dát tip

Zvedavec, asi nechápeš smysl televize. Btw viděl jsi film Nightcrawler s Jake Gyllenhaalem?


zvedavec
08. 04. 2021
Dát tip

:) ale, poctil si


zvedavec
08. 04. 2021
Dát tip

len si trošičku zamieňaš príčinu toho, že svet nie je až tak kľudné miesto

znovu sa spýtam, či je naozaj pokojným miestom časť sveta, kde sa udeje vražda, ak tá vražda ostane utajená? 


StvN
08. 04. 2021
Dát tip

Nedělej drama z jízdy. Je to prostředek k dopravě, také se tomu tak říká, ať už je to auto, vlak nebo autobus, není to životní styl, tak to z nej nedělejme. Spíš se zamysli nad svým hodnotovým žebříčkem. 


zvedavec
08. 04. 2021
Dát tip

"Pritom by stacilo nekoukat na bednu."  Neviem, ale ak si Hana nepozrie film, už to z toho filmu vypadne? Alebo celý film bol natočený iba pre ňu? 

Odstane sa nejaká vražda len tým, že sa o nej nedozvieš? 


zvedavec
08. 04. 2021
Dát tip

Hana, uvedom si už konečne, že je to úsmevné a že ten, kto sa vozí v aute, určite nie je  socka. Usmej sa, keď je to úsmevné!  :)

Taký šofér možno pri ceste do práce, alebo na lyžovačku na umelo zasnežovaný svah, alebo pri ceste do lesa, kde sa len chce zbaviť odpadov z domácností - najlepšie c e l k o m    s á m    v   a u t e - môže zanietene a súhlasiac počúvať, ako je dôležité už nevyrábať tyčinky do uší.  Je to neekologické.  


StvN
08. 04. 2021
Dát tip

Ano, je to úsměvné. Stejně jako vaše rozčilování. 


Hana007
07. 04. 2021
Dát tip

Úsměvné? Slova mají moc, to byste měl vědět, zvlášť když jste zde, na tomto webu. Slovo, které většinu národa  řadí mezi lúzry (další módní výraz), neboli nic víc než bláto, není úsměvné a už vůbec ne seriózní. 

Pardon, jestli jsem se vás dotkla.


StvN
06. 04. 2021
Dát tip

Termín socka jsme používali v pubertě, kdy bylo v módě mluvit jinak a divoce a nespisovně a pokud možno pobuřovat. Pobuřovat by se ale nikdo neměl nechat. Je to spíše úsměvné než seriózní, slyšet něco takového z televize. 


Hana007
06. 04. 2021
Dát tip

Nestýkám se zrovna často s lidmi, kteří mají výraz socka v oblibě, takže máte pravdu, objevila jsem to označení pro veřejnou dopravu až teď. Nadzvedlo mě to. I s tou povídkou máte pravdu, nedá se tomu říci příběh, snad jen realita dnešního života, která mě štve.

Díky všem za vaše názory.

 


Janina6
06. 04. 2021
Dát tip Zajíc Březňák

Trochu mě překvapilo, že jsi tohle označení pro veřejnou dopravu "objevila" až při sledování Specialistů :-) 

Každopádně bych u tohoto textu volila spíš kategorii fejeton nebo prozaická miniatura - povídka to není.


stromeček
06. 04. 2021
Dát tip

Majaksi máš ode mne deset tipů........:-)


Neexistuje nic, co by se smělo jen v duchu, jenom následky bývají u projeveného hlasitější.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru