Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Práce na počítači podporuje nedogmatický pohled na svět

06. 04. 2021
7
6
303
Autor
Danny

Přemýšlím, jak jsem kdysi v internetové kavárně (dlouho před covidem) viděl, jak se jeden muž snaží radit jinému při práci s nějakou webovou stránkou. Ten druhý pak řekl "to se nikdy nenaučím". Divil jsem se, co je tam vůbec potřeba se učit: tu stránku jsem viděl poprvé v životě a zdálo se mi, že je třeba pouze reagovat na to, co je napsáno na monitoru: a podle toho "navigovat" svůj průchod stránkou tak, aby bylo dosaženo kýženého výsledku. Čtu teď Krishnamurtiho a vzpomněl jsem si na tuto situaci: když něčemu nerozumím, potřebuju "dogmatický" návod, když rozumím a reaguji na to, co se děje. živě a bděle, není třeba návodu, ale "pouze" kritického myšlení a reakcí na danou situaci. Pokud narazím na neznámý pojem, jsou tu vyhledávače: vlastně celá práce na počítači, pokud je software dobře napsaný, je tím pádem posunem od dogmatického k žitému, od mrtvých návodů k přímé pružné reakci empirického zkoumání.


6 názorů

Rajmund
25. 04. 2021
Dát tip

I z artrózy v prstech je vlastně možno zblbnout bez účasti mozku


lastgasp
08. 04. 2021
Dát tip

Objektivně hodnocená práce s počítačem. Bez návodů a googlu bych byl ztracen. Návody přibalené k elektronice a předmětům dlouhodobé spotřeby nečtu. Známá metoda pokus - omyl mi dostačuje.


annnie
07. 04. 2021
Dát tip

Díky bohům za návody. Díky Bohu za možnost je nečíst :) Tip a.


zvedavec
07. 04. 2021
Dát tip

tip

len poznámka: aj vyhľadávače filtrujú a ponúkajú to, čo sa "tvorcom dogiem" hodí


Safián
06. 04. 2021
Dát tip

Danny, ale zdaleka ne pro všechny. Řekl bych, že většina potřebuje  "dogmatický" návod. Na počítači i ve skutečnosti.


PavelK
06. 04. 2021
Dát tip zvedavec

Ale i vyhledávání ve vyhledavačí může být dogmatickým návodem. Dřív lidé věřili tomu co jim říkal farář, dnes věří tomu co jim říká google.  Žitá je jen vlastní zkušenost, ale ta je podmíněna sociálním prostředím ve kterém se pohybujeme. Nemusíme být nutně jeho obětí, můžeme ho nepřímo ovlivňovat  výběrem knih, které čteme.  V zenovém buddhismu se věnuje spousta energie tomu, aby nevytvořil žádný návod.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru