Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Alláhska

07. 04. 2021
2
5
313
Autor
Nagihan

Bismillah

Láska je ten skvost,

A je dokonalý.

Inspirující a nečistého prost,

Lidmi zbožňovaný,

A andělům pro radost.

Hleď nosit ho v sobě,

A nedej si jej vzít,

I navzdory vší zlobě,

Lupiče nevěrné rozdrtí.

Lživé zůstane v hrobě,

A více ho nic nevzkřísí.

Lepšího skvostu není,

Láska, pravda,

A jasné předurčení,

Hlasu té lásky vyslyšení.


5 názorů

Nagihan
15. 04. 2021
Dát tip PavelK, asrar

PavelK: Záměrem bylo vyjádření La Ilaha Ill Allah, na základě mých zkušeností s Islámem, poháněno pak písní Amantu Billah. V tomto případě nevěrní lupiči, byli myšleni právě ti, co ve jménu víry (skvostu, který ukradli, a jsou nevěrní jeho podstatě) konají zlo. Mě osobně přijde nejagresivnější sloka: Lživé zůstane v hrobě, a více ho nic nevzkřísí...Když jsem ji psal, bylo mi Ježíše upřímně líto. Nejsem muslim, byť při psaní tohoto jsem se jím na chvilku cítil být. Jsem naprosto věřící bezvěrec :) Děkuji za vaše psaní. 


PavelK
15. 04. 2021
Dát tip Nagihan

Těch prvních písmen jsem na poprvé nevšiml. Nevím s jakým záměrem to bylo psáno. Moc se mi to líbí až na Lupiče nevěrné rozdrtí. Podobné formulace se dají zneužít. Ukázat na někoho, že on je ten nevěrný lupič a ospravedlnit jimi zlé činy. Podobné formulace jsou i Bibli. Podle biskupa Václava Malého má ale křesťanství období, kdy se doslovně drželo svých textů už za sebou. Věčná filozofie hledá stejné jádro všech duchovních směrů. Tak na to nahlížím.


Nagihan
14. 04. 2021
Dát tip asrar

Radovan: Nebylo jednoduché vyjádřit myšlenku, tak aby první písmena každého řádku, tou myšlenkou zůstala. Proklamace je hezké slovo, v tomto případě i vhodné. Ostrost, pokud myslíme tu stejnou, tak ta byla cílem. K těm volným veršům. Já opravdu nevím co jsou volné, vázané, smíšené, a nevím jaké verše, nevyznám se v tom. Proto to vše dávám do volných veršů, jsem jen hlupák s velkou slovní zásobou, toť vše. Děkuji za kritiku


Takové, přijde mi nesourodé, proklamační, ostré, těžko se čte, jaksi nešikovné, i když je dílo umístěno v kategorii volný verš, rýmy se vyskytují (odčasný výskyt snad nevadí), ale co vadí, když už rýmy, tak kvalitní všechny, nejen: není - předurčení, ale i zbylé 

Volný verš by měl podle mně být naditý poetikou, mít slušnou intonaci a tempo, každý verš obstát i samostatně. Tady si myslím, nepodařilo se.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru