Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

(U)ZAVŘENÁ . . .

08. 04. 2021
28
69
1747
Autor
blacksabbath

Koukám, že jsem dala prostor k obšírné diskuzi. Klidně zde upusťte páru. Ale slušně... jinak hned mažu! Diskuzi sleduju!....No....a třeba tady najdou redakce i něco konstruktivního.....

Jsem součástí veliké rodiny, která se jmenuje Písmák. Tato rodina mi pomáhá v době, kdy jsem celé dny sama, bez možnosti návštěv a plkání s kýmkoliv z vnějšího světa o všem možném.

 

Mně tahle rodina pomáhá! Tady mám spoustu přátel. Ať virtuálních či reálných. Těm virtuálním mohu napsat zprávu, vyjádřit se básní, číst pocity ostatních. Mohu zde požádat o pomoc, nikdy má žádost nezůstane nevyslyšena. Výhoda veliké rodiny! Zase i já jsem na oplátku připravena pomoc poskytnout. A že v dnešní těžké době třeba zpráva nebo telefonát dovedou náramně potěšit!

 

V každé rodině se určitě najde někdo, komu se něco nebo někdo nelíbí. Je jasné, že má nárok na svůj názor. Ale sdělit by ho měl důstojnou formou. Už proto, že naše rodina je literární server. Amatérský literární server.

 

Jsou tady díla různé úrovně.

 

Ano – někdo publikuje dílka, která jsou jen pro pobavení. Nebo s tvorbou teprve začíná a právem zde očekává radu, názor. Jiní jsou hodně vpředu a jejich tvorba je na profesionální úrovni.

 

Ale jako v každé rodině… učíme se od sebe navzájem. Každý, kdo je na Písmáku delší čas a píše, čte a komunikuje s dalšími autory, jistě zaznamenává ve své tvorbě určitý pokrok k lepšímu, a to je důvod k radosti.

 

Proto mě moc mrzí výpady proti těm, kteří se snaží právě takhle pomoci. Kteří dělají víc, než že jen publikují svá díla a čekají, co pro ně kdo udělá.

 

Nic přece nebrání těm ctižádostivějším a kritickým stát se redaktory a mít možnost udílet podle svého pocitu, znalostí třeba právě ty výběry! Nehodnotit jen úroveň výběrů, ale zamyslet se i nad úrovní tvorby. Je tady přímá souvislost. Nebo připravovat soutěže. Věnovat svůj čas, dobrou vůli a schopnosti i dalším uživatelům. Ovlivnit chod a úroveň litwebu. Prostě se zapojit jinak než posměchem a znevažováním činnosti ostatních.

 

A ruku na srdce… kdo z nás chce smysluplně věnovat svůj čas pouze s nárokem na kritiku této práce? Ti, kdo si myslí, že na to mají, nechť se zapojí!

 

Prosím!!!!!! Buďme k sobě slušní.

 


69 názorů

Děkuji!!!!!!!


lastgasp
14. 04. 2021
Dát tip

Mravnost nade vše! Jak říkal Hugo a k tomu slušnost. Souhlasím. Jsem tu už pár let a samozřejmě se s některými znám blíže a ve vzájemném oslovení je to také znát. Nevyznám se ve všech možnostech, které Písmák dává, ale jsem spokojen s tím, co dokážu zvládnout. Výběry, tipy a hvězdičky mě zajímají až jako poslední za věcnou kritikou a komentářem k tomu co napíšu. Pochvala potěší a povzbudí, samozřejmě. Důležité je, že když čtu některé své texty ze začátku svého psaní, vidím značný rozdíl. Díky čemu? Díky Písmáku a Písmákům. Jsem vděčný za trpělivost, rady,  opravy a práci, kterou si se mnou dali a pomohli mi dostat se na lepší úroveň. Přečetl jsem si všechny příspěvky, názory a návrhy a jsem rád, že se jedná o konstruktivní dialog, který má svůj účel a výsledek vzájemného porozumnění. Přimlouval bych se fifnanční příspěvky a vydávání almanachů ze soutěží. Protože jsem zpracoval několikrát výsledky soutěží v Excel tabulkách, vidím, že nominace, účast na hlasování je vzhledem k počtu evidovaných členů velmi slabá. Nemám recept jak toto zlepšit. Přeji všem Písmákům úspěch a dobré zdraví.


Norsko 1
09. 04. 2021
Dát tip

Větší bláboly jsem už dlouho nečetl. A jak si všichni rozumí.. Až na čestné výjimky, stopující stopy mé, velmi mdlé, až urážející prostředí


K3
08. 04. 2021
Dát tip

Protože někdo to má zkrátka v sobě, a jiný se může tvářit moudrým jak chce, a stejně moudrý není.


Evženie Brambůrková
08. 04. 2021
Dát tip Lerak12

A to ti nakukal kdo, K3? 


K3
08. 04. 2021
Dát tip

Evženie, s moudrostí se člověk rodí.


Gora
08. 04. 2021
Dát tip

Blackie debatu ukončila, tak jindy anebo jinde... respektuji.


Safián
08. 04. 2021
Dát tip

Goro, já se přece neurážím. Naopak. Těm, které jsem případně urazil, jsem se sám omluvil. Vím, že se to mohlo stát. Vím také, že někteří diskutéři jsou jako veš v kožichu a dovedou naštvat.  Ale jakmile se připustí něco jako mazání (skrývání) kritik nebo, hůře, zákaz hodnocení ze strany čtenářů a podobné věci, nevidím to dobře. Také redakce by měla mít svůj postup. Buď na invektivy neodpovídat nebo agresorovi předsedou nebo pověřeným členem stručně sdělit, že dotyčný redaktor má z titulu redaktora (pokud jsou jeho práva někde kodofikována, citovat ) právo udělovat tipy a výběry podle vlastního uvážení. Bude -li dále brblat ,mlčet nebo mu do nekonečna opakovat to samé. Nic víc, žádné zásluhy, kvalifikace, morální kredit atd.  Pro mě je zásadní svobodná podoba Písmáka. Almanachy a pod. jsou podružná věc.


emhá
08. 04. 2021
Dát tip Aru

Děkuji za tento text. Naprosto souhlásím. 

Právě jsem se do této rodiny přidala a bude mi ctí s vámi sdílet myšlenky.


Věk prý s sebou nese moudrost. Nejsem si tím jista, asi to proletělo kolem.

Ráda dělám to, co mě baví a pokud při tom natazím na lidi podobně zaměřené, je to ještě lepší. Myslím si, že všichni pořebujeme klid a pohodu, dokonce i pochválit. A když se to nepovede, pomoci radou.

Ale jednu věc vím jistě - nikdy jsem si nezískala přátele tím, že bych je bezdůvodně urážela.

P.S. Klidně mi říkejte Evžénie. 


Aru
08. 04. 2021
Dát tip

byla to skvělá diskuze, dokonce lepší, než ta poslední na hlavní stránce ;)


blacksabbath
08. 04. 2021
Dát tip bixley, Gora, Diona, Já Lucie píšu..., Aru, PavelK, Nami 99, a2a2a, gabi tá istá, K3

Uděláme za dnešní diskuzí tečku! Moje úvaha... tak si dovolím ještě pár slov........I když po slovu hrubšího zrna také občas sáhnu....stojím si za tím, že sem urážky nepatři....co se týče tipů....souhlasím s tím, že rušit tipy by byla škoda.....je to způsob jak celkem rychle vyjádřit, zda mě dílo oslovilo. Někdo holt nemá dar, schopnosti, um...na konstruktivní kritiku. Ale je to náš server...takže.............Važme si toho.že máme kde publikovat, že naše díla někdo čte, že jsou i tací, kteří nám svým názorem na ně pomáhají posunovat se dál....byť je to někdy jen malými krůčky!!!!! Buďme k sobě tolerantní a slušní!


Gora
08. 04. 2021
Dát tip

Safiáne, není proč se urážet, tipy jsou jen podružná záležitost, navíc v podobě pouhé zmínky, ke které jsem se svobodně vyjádřila -  v diskusi byly zásadnější podněty. Např. ten na vydávání almanachů a podobně.

 


Safián
08. 04. 2021
Dát tip snake_01, egil

I když chápu, proč byl článek napsán, jeho ušlechtilá snaha mě znepokojila a některé příspěvky téměř vyděsily. Nejvíc ten Gořin přitakávající návrhu na zrušení tipů. Což o to, má-li být smyslem ještě posílit už tak dost přebujelou komunitní stranku serveru  a udělat z něj dámskou kavárnu s kafíčkem a šlehačkou, je to dobrý nápad.  I když pomíjí fakt, že tipy, ať už jsou udělovány jakkoliv, přece jen dost přesně ukazují na kvalitu příspěvků a pomáhají čtenářům v orientaci. A mluvím-li o kvalitě, nemám na mysli ani tak kvalitu literární.  Musíme totiž vzít v úvahu, že redakce tu nespravuje literární časopis, ale zábavní magazín. Je tedy s podivem, že ve jménu ustupku několika grafomanům, kteří v tipech spatřují zásadní problém, má být zničeno něco, co dobře funguje.  Já vidím prostor Písmáka jako vzácně svobodný mediální prostor a jeho budoucnost bych viděl v něčem docela jiném.  Ale jak se říká: hlas lidu, hlas Boží. Všem, které jsem kdy urazil, se omlouvám.


Díky Goro! Tak aspoň malá záplata :) 


Gora
08. 04. 2021
Dát tip

Theo, náhodně jsem objevila část komentářů od včerejšího "Cinkání" na horní liště v Kritikách...


Aru
08. 04. 2021
Dát tip

bixley, to je pravda, občas se snažím kouknout na něco z prózy, ale já prostě neudržím pozornost, čímž říkám, že chyba je na mojí straně, ale je to škoda


bixley
08. 04. 2021
Dát tip Gora, Aru, Já Lucie píšu..., K3

Vřele souhlasím. Všichni jsme předpokládám vzdělaní a sečtělí lidé, jinak bychom se literární činnosti nevěnovali. A ve skupině lidí s těmito zájmy se slušné jednání předpokládá. Bylo by dobré, kdyby se do různých aktivit zapojovalo více lidí. Například pro Prózu měsíce stabilně hlasuje určitý okruh lidí apod. 


Diona
08. 04. 2021
Dát tip

Goro, děkuju Ti za radu


Já jsem včera ještě chtěla nahlédnou do diskuze ke článku od Magdalene (o cinkání klíčů) A než jsem se k tomu dostala, už to bylo pryč! Zatracené mazání :)

 


blacksabbath
08. 04. 2021
Dát tip Gora

Koukám, že jsem dala prostor k obšírné diskuzi. Klidně zde upusťte páru. Ale slušně... jinak hned mažu! Diskuzi sleduju!....No....a třeba tady najdou redakce i něco konstruktivního.....


Gora
08. 04. 2021
Dát tip

Diono, Olda - správce má na autorské stránce "novinky" - tam je možné, pokud vím, psát technické dotazy/příp. problematiku chodu webu. To s avízy je tady celkem nově... třeba by se na to podíval.


Diona
08. 04. 2021
Dát tip

Goro, to je dobře, že tu čtenost zmiňuješ... protože když si jdu pro avízo a chci na komenty odpovědět, tak automaticky tj.  uměle si tím navyšuji přečtení. Možná s avízy jen neumím pracovat. Není tedy možné nějak ta avíza odkliknout, aniž by mě to pokaždé přehodilo na dílo a načetlo se tak další přečtení? Vím, můžu si avíza smazat a jen jít na dílo, ale jiná možnost není? Nevím, zda jsem to popsala srozumitelně...


aleš-novák
08. 04. 2021
Dát tip Gora, Aru, annnie, Nami 99, gabi tá istá, Alegna

tipy neříkají nic o kvalitě díla, ale rušit je by byla škoda. Jde o rychlý způsob vyjádření názoru, bez toho, abych musel psát komentář. Podobně jako je lajk na facebooku.

Koneckonců podobností s fb by se našlo víc, Písmák je trochu intelektuálnější forma sociální sítě. Pro někoho zábava, pro někoho prostor pro prezentaci a celkem rychlou zpětnou vazbu, pro někoho možnost organizování akcí...Važme si toho.


Gora
08. 04. 2021
Dát tip

Netvrdím, že Majaks i Aleš nemají pravdu, jeden v oslovování uživatelů a druhý v tom, že i "nastavit zrcadlo" je důležité pro zdravý rozvoj webu a nás všech.  Rozdíl spočívá v běžné kritice, kterou by každý měl umět přijmout nebo v dlouhodobém šikanování ať redaktora či kohokoliv jiného nevybíravým způsobem. 

Majaksi, mně by přišlo zvláštní zničehonic po letech oslovovat např. Ivi  - blacksabbath, nehledě na rozdíl v délce názvů:-) - i tak mohu, a taky to dělám, napsat - Ivi, dnes mne tvé dílko neoslovilo.

Setkala jsem se s názorem, zda by nebylo nejlepší tipy zrušit, měřítkem by pak byla čtenost děl /nastavená tak, aby si ji autor nemohl naklikat sám:-)/ a případně výběr - Zlatý výběr... já bych byla pro. Ovšem hlavní slovo v tak podstatných změnách musí mít správce webu.

 


annnie
08. 04. 2021
Dát tip

ad Majax: Majdo, to se ti povedlo! Úžasné :)

NAVRHUJU KONEC SOUBOJE, NEŽ SE TU POSTŘÍLÍME A CHUDÁK NORSKO NÁM VŠEM BUDE MUSET PLATIT FUNUS!!!

Přátelé, koukněte se z oken! Není vám líto toho času nad tím krámem, do kterýho zrovna koukáte??? Miluju vás všechny, a Norsko jakbysmet. Srdečně zdraví a.


Diona
08. 04. 2021
Dát tip

Vzdávám se :-) Já nepoznám ani neupřímné ani úlisné. Hlavně by mi tady nějaké podlézání nedávalo smysl. Nikdo tu od nikoho nic nechce.  Nejsme tu ani na závodech ani v politice ani v zaměstnání, apod.  A od jisté doby už ani nevynáším rychlé soudy o někom, koho opravdu neznám. Mj. jsem občas zjistila, že ti, co se projevují mile, a já k nim byla podezíravá, mají skutečně tak jemnou a laskavou duši. 


Alegna
08. 04. 2021
Dát tip Gora

chápu tvůj pohled black a mám určitě svoje oblíbené autory, například zrovna tebe a určitě nejsem objektivní, ale  myslím si, že by tu měl mít prostor každý názor.....


K3
08. 04. 2021
Dát tip Gora

Ono taky záleží jaká ta pochvala je. Ty úlisné nemám rád a poznají se na první pohled. Mnohem milejší je peprná kritika od srdce. Ani ta však nemusí být vždy záporná.


Se vším plně souhlasím! Ivi, doplním: ani vulgarity sem nepatří!


Diona
08. 04. 2021
Dát tip

 Majaksi, já Tě asi chápu, jak to myslíš...můžu to však hodnotit jen ze své pozice....pisálek amatér,  "dílenský" veršotepec, který je tady spíše jen z radosti a kvůli příjemnému prostředí. Nevlídnosti je na tomto světě víc než dost. Takže tam, kde je vlídno,  jsem asi raději.

Nicméně asi jde o myšlenku nebo představu, že by bylo vhodnější a o mnoho lákavější, aby to byl takový chladný profi web. Plný skutečných autorů a odborníků, kteří píšou umění a nemají žádné vzájemné vazby, takže jsou pak schopni se vyjádřit objektivně a poskytnout konstruktivní kritiku..? 


K3
08. 04. 2021
Dát tip Nami 99, a2a2a, Já Lucie píšu...

Být skrytý za přezdívkou a útočit na druhého, je stejně zbabělé, jako útočení ze zálohy. Naprosto souhlasím.


a2a2a
08. 04. 2021
Dát tip

Majaks, vytrhávat z kontextu je zavádějící. Napsal jsem:

A tvrdit, že "přátelské" tipování a nekritické pochvaly ubližují v růstu je stejně hloupé jako uvažovat o autorech, že nejsou schopni dřív nebo později vlastní sebereflexe. A pokud nejsou, pravděpodobně nejsou schopni i růstu.

Tím nesnižuji co možná největší potřebu slušné a otevřené zpětné vazby, ale ta se sprostotou a jízlivostí nenavyšuje.


Diona
08. 04. 2021
Dát tip

...nedokážu posoudit, jestli tu někdo někomu neupřímně podkuřuje. Koneckonců to, o čem píšeš, se může dít i na odosobněném webu a bez zdrobnělin. 


blacksabbath
08. 04. 2021
Dát tip Aru, Nami 99, Gora

Dovolím si ještě citaci postaviček Spejbla a Hurvínka ....jak si ji pamatuji z LP........ ".....kdo se hlavou staví a v mravu podivném si libuje, nechť vezme ponaučení jak mu náleží .... nic neumenšuje povinnost slušnosti..."

Děkuji všem, kteří zde zanechali svůj názor..........


Aru
08. 04. 2021
Dát tip

...Majaksi, to by ale řešila placená redakce (byť kapesné) nedávala by tip za tip


Diona
08. 04. 2021
Dát tip Gora

Majaksi, ale to lze přece těžko posoudit, jsou-li komenty nekriticky obdivné. Každý máme jinak nastavená vnímadla. Od toho jsou tu pak odborníci, nebo zkušení "psavci" :-), kteří to svými komenty zase vyváží. A pak už jen záleží na samotném autorovi, co si z těch podnětů odnese...a s čím se ztotožní.

A že by na Písmák někdo nešel kvůli tomu, že se tu mnohdy oslovujeme zdrobnělinama? Tak mě by spíš odradilo nepřátelské prostředí, kde vládne zášť jak na předávání Oscarů ,-) Osobně nemám žádné ambice ..jen píšu, čtu Vás a "komentuju" a je mi tu moc dobře, protože jsem tu potkala plno milých a zajímavých lidí.


Aru
08. 04. 2021
Dát tip

Majaksi, minule jsem to už nestihl.

určitě dobrovolné přispění, povinné by jenom uškodilo. kdyby přímo na Písmaku bylo na to tlačítko, tak by to bylo fajn. nemyslím, že by neplatiči museli mít nějaké tresty. byla by to hlavně podpora od těch, kteří si myslí, že Písmák i jejich existence tady má nějaký smysl.

možná by mohli mít přispěvatelé u svého jména ještě zlatou hvězdičku :D


Aru
08. 04. 2021
Dát tip

to já mám plno nápadů, ale všechny vždycky ztroskotaly na mě :D

jinak jsou tady soutěže, takže by se nemusely texty ani hledat, jinak by to byla práce pro někoho znalého


aleš-novák
08. 04. 2021
Dát tip annnie, Alegna, lawenderr, snake_01

taková velká rodina má své enfant terrible, to se nedá nic dělat. Nastavují zrcadlo, i když si třeba neberou servítky. Buďme rádi i za ně...


a2a2a
08. 04. 2021
Dát tip Nami 99, blacksabbath, zvedavec, Gora

Milá Ivuško,

vřelý souhlas s jedinou námitkou. Není třeba zdůrazňovat ...amatérský..., protože slušnost je univerzální potřeba.

Vyjadřuješ druhou, nikoliv však odvrácenou tvář tohoto serveru. Potřeba nejen literárně růst a naplňovat více či méně oprávněné ambice, ale být s někým a pro někoho.

Tento požadavek není v rozporu ani s literaturou, ani s literárním růstem. Naopak mu prospívá. A tvrdit, že "přátelské" tipování a nekritické pochvaly ubližují v růstu je stejně hloupé jako uvažovat o autorech, že nejsou schopni dřív nebo později vlastní sebereflexe. A pokud nejsou, pravděpodobně nejsou schopni i růstu. Stále však mohou být alespoň spokojeni, pominu-li vysoce pravděpodobnou možnost, že jsou právem ceněni v jiné oblasti.

Tím nesnižuji co možná největší potřebu slušné a otevřené zpětné vazby, ale ta se sprostotou a jízlivostí nenavyšuje.

 


Gora
08. 04. 2021
Dát tip

Aru, je to náhoda, ale o něčem takovém se právě diskutuje v redakcích.

Je dost pravděpodobné, že se budou shánět dobrovolníci z řad uživatelů, abychom některé projekty mohli zdárně připravit a hlavně uskutečnit. Píšu si tě:-)


Aru
08. 04. 2021
Dát tip

to je skvělý Goro, díky

a to jsem ještě nenapsal, že by Písmák mohl "jako nějaký občasník" vydávat sbírku textů přímo odsud, ale to jsem už přimo optimista :)


určitě Goro.....


Kočkodan
08. 04. 2021
Dát tip Diona

 

Díky, Ivi, ze jsi to takhle napsala. Velká skoda ze v té nasí písmácké rodince podobne neuvazuje kazdý. Kdyz se vyskytne díte zralé pro polepsovnu, je to zatracene nepríjemné…


Gora
08. 04. 2021
Dát tip

pár avíz, s dovolením...


Gora
08. 04. 2021
Dát tip Aru

Aru, podnětem se redakce i správce webu budou zabývat. Děkujeme za konstruktivní přístup.

Ivi, úvaha je trefná a diskuse pod ní užitečná. Díky.


Děkuji všem, kteří přečetli......nebudu komentovat komentáře..."nejedu na body"....prostě mi to nedalo


Aru
08. 04. 2021
Dát tip egil

s tím mohu jenom souhlasit, snad jenom, že moje psaní je jenom horší :D

v poslední diskusi jsem se k tomu vyjadřoval, chápu redaktory, kteří uz mají malou chuť se tady angažovat, pokud za svojí snahu a čas dostanou jen nadávky, navrhoval jsem přímou podporu webu od uživatelů formou drobného finančního příspěvku, jednak na zvýšení komfortu Písmáku, jednak na podporu redakcí. samozřejmě jsem nebyl vyslyšen, ačkoli to tak funguje např. na Youtubu, (nebo Patreon je na to skvělý), kde je možné přispět svému oblíbenci na jeho práci.

nedostat za své úsilí nic a ještě být tahán bahnem na Písmáku taky by se mi nechtělo dělat redaktora. věnovat svůj čas a schopnosti je jistě chválitebné, ale hrozí časem znechucení, zvlášt pokud autor díla bere komentář/kritiku jako útok na svojí osobu a napadá pak redaktora pořád


Diona
08. 04. 2021
Dát tip

Black, souhlasím, cítím to stejně. Napsala jsi to velmi výstižně.


Nami 99
08. 04. 2021
Dát tip Diona

Souhlasím Ivi.

Velká pravda.

Díky a úctu všem, kdo Písmáku věnují svůj čas a úsilí.


annnie
08. 04. 2021
Dát tip K3

Podepisuju. Kritiku ano. Útočnost ne. A nejlépe: trochu šarmu do toho všeho, s´il - vous plait... Tip a.


revírník
08. 04. 2021
Dát tip Diona

Výborně, Ivi, souhlasím s tebou. Zvlášť rád se připojuji ke tvé prosbě na konci. Buďme k sobě slušní.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru