Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Škoda...

08. 04. 2021
15
38
1108
Autor
annnie

 

Škoda...                                                                                                                          Matylda, listopad 2016

 

Škoda toho času

s klavírem a babičkou...

 

Ach... Škoda toho času!


38 názorů

annnie
20. 04. 2021
Dát tip

Dane, moc děkuju. Neptám se, jestli tys to pochopil i bez čtení komentářů, abys mi náhodou nevzal mou autorskou iluzi srozumitelnosti :) a budu si domýšlet, že ano... Měj se krásně a.


Dan TM
16. 04. 2021
Dát tip

Jé, to je hezký...

 


annnie
10. 04. 2021
Dát tip

U mě babička a klavír paráda, stejská se mi po tom... A odteď se mi snad bude aspoň trošičku stejskat i po tvej mame :) :) :)

Díky za návštěvu a.


Abakus
10. 04. 2021
Dát tip

babička a klavír - asi nič moc, ale mama bola schopná zavolať z kuchyne : "V ľavej ruke máš  mať  cis!" A fungovala aj ako hudobný automat - stačilo poprosiť, alebo ak nepoznala začať nejakú malódiu a  pridala sa.


annnie
09. 04. 2021
Dát tip

K3, díky, žes nad tím přemýšlel! Ale možná ty tři řádky mýho někdejšího ach ani nestály za všechnu tu vaši čtenářskou práci... Nicméně velmi si jí vážím. Měj se krásně! Pá a.


K3
09. 04. 2021
Dát tip Benetka

Já jsem nad tím taky přemýšlel a zprvu jsem radši nepsal nic. Ale teď už to vidím, když jsi trochu napověděla. Zprvu to vypadá dvojsmyslně, ale poslední řádek tomu dává vysvětlení, že jde o nostalgickou vzpomínku na hezké chvíle strávené s babičkou u piána.


annnie
09. 04. 2021
Dát tip

Milý Benetko, prostě se mi tak jednou před pěti lety pozastesklo po tom, jak mi kdysi v pravěku mýho bytí babička hrávala na piáno... 

Já měla naopak vždycky problém, že jsem žila spíš v budoucnosti, a to taky vůbec není dobře. Ale myslím, že už jsem se to hodně odnaučila...

A k tvý řečnický otázce: jistě jsme všichni mohli spoustu věcí udělat líp i hůř, akorát že kdyby prostě neexistuje. Ale to ty víš :)

Díky za návštěvu!!! Měj se krásně, pá a.


Benetka
08. 04. 2021
Dát tip

Komentáře nebudu/nechci/možná příště/číst/newim. Ale jinak: Škoda lasky kerou sem tobě dalááááááááááááá! :D

A čeho vlastně lituješ?!

Neustále je mi vytýkáno že žiju v minulosti... No... Čas je možná veličina kterou jsme si vymysleli pro naši větší pakárnu tady na zemi ale jinak asi význam nemá...

Tak co?!?!?! 

Mohl jsem něco udělat jinak!?!?!?

Líp?

Hůř...?!


annnie
08. 04. 2021
Dát tip

No já jsem to pochopila a jsem za to velmi ráda. A fakt tě taky ráda čtu a když někdy musím dýl přemejšlet, je to jen k dobru věci, řekla bych, byť si v tý chvíli připadám trochu hloupá. No, pravda je, že já trochu hloupá jsem... Až Namimu dojdou vtipy o blondýnkách, může se zaměřit na mě :)

Tak ještě jednou díky a zas někdy brzy pá a.


Dagmaram
08. 04. 2021
Dát tip

an, vážně, mně to fakt došlo. To bylo to jediný, co jsem chtěla vypíchnout, a pak taky posílám tip, za ten hezký okamžik z roku 2016.


annnie
08. 04. 2021
Dát tip

Evženie, díky za podporu :) Kdyby písmáci věděli, jaký příběhy já čtu někdy v jejich textech, možná by se taky trochu divili. Ale radši to tajím, aby mě odsud nevyhnali :) Díky za návštěvu! Měj se krásně, pá a.


annnie
08. 04. 2021
Dát tip

Dagmaram, nejsem já ti tu tak trochu pro legraci??? :) Nicméně díky - a ostatně, jak víš, já tvoje věci taky někdy chvíli dešifruju... Ráda jsem tě tu viděla, měj se fajn, pá a.


Zase je dobře, když si to mohou lidé vyložit i jinak. To je možná ještě lepší než původní záměr.


Dagmaram
08. 04. 2021
Dát tip

mně to zcela nečekaně došlo. Stačilo mi přečíst si to dvakrát, ne třikrát :-D


annnie
08. 04. 2021
Dát tip

Dievča, já vůbec nepochybuju, že klid a láska je v každým srdci. Ale ty nánosy nad tím... Nicméně věřím, že je to prostě otázka vývoje. Čin - čin!

Nojo... naše babičky... díky za ně. Moje druhá babička byla nesmírně šikovná na ruční práce, ale moc jsem toho talentu po ní nepodědila... Ale pořád si říkám: jednou, až budu mít čas, naučím se to... A kdo ví, třeba jo. Měj se farebně! Pá a.


dávno-pradávno, keď srdcia boli naplnené pokojom a láskou, alebo to sa ešte len má stať? 

tak na dobré časy teraz a tu! 

tvoje dielko mi pripomenulo, ako rada som pozorovala ruky svojej babičky pri (z)ručnej práci ... tam sa rodil môj vzťah k nitkám, bavlnkám, vlnám a samozrejme k farbičkám

 

 


annnie
08. 04. 2021
Dát tip

Dobrý byly vždycky až když z nich vyvanulo všechno to špatný. A to špatný vlastně většinou nevyvanulo, nýbrž bylo vytlačeno něčím ještě horším... Ale pozor: Anna vůbec není pesimistka. Je si vlastně jistá, že dobrý časy teprve přijdou... https://youtu.be/OIFvjr9nxSM


žádný dobrý časy nikdy nebyly...? :o)


annnie
08. 04. 2021
Dát tip

Aleši, já vím. Ale vykládej to Anně... Ona prej, že například: škoda lásky... může znamenat "promarněný lásky" stejně jako "lásky, která skončila (samospádem)" nebo taky "lásky, tragicky přetržené smrtí křehké hlavní hrdinky" či třeba "vyvalte sudy! :) :) :)

Anna nesnáší povzdech "Ach, kde jsou ty časy", protože je vážně přesvědčená, že žádný dobrý časy nikdy nebyly...

A není jí toho času líto, to je jinej cit a pocit. Prostě je jí ho škoda :)

Ach jo, je to s ní těžký. Prosím, odpusťte jí... Je ještě mladá, třeba z toho vyroste...

Díky, a to bez legrace. Pá a.


aleš-novák
08. 04. 2021
Dát tip gabi tá istá

 rozdíl mezi významem

"Škoda toho času..." (promarněný čas) a

"Ach, kde jsou ty časy..." (nostalgická vzpomínka)

je právě to, co může čtenář vnímat jinak než autor...


annnie
08. 04. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

Milá Lucie, přeju, ať se ti sen splní, a nepochybuju o tom. Díky za návštěvu a tentokrát se loučím s pozdravem Petrofův zdar! Pá a.


Marcela.K.
08. 04. 2021
Dát tip

Jelikož jsem annu asi slyšela zpívat, nějak mi to neštymovalo, navíc jsem vařila oběd a... a to je vlastně fuk.

 


annnie
08. 04. 2021
Dát tip

Milá gabi a Marcelko, mně ale vlastně ta dvojznačnost vůbec nevadí. Jestli k tomu má někdo jinej příběh než já, proč ne? A pokud u toho má dokonce i nějakou emoci, tím líp... Tím se nezříkám odpovědnosti za nečitelně popsaný obraz, ale jsem s tím minutím se se čtenářem stoicky srozuměna :)

Ovšem kdybych JÁ popisovala to, co v tom čtete, znělo by to (dle mého naturelu) hodně jinak. Například:

Ach, Bože,

tolik času nad těma tvrdejma klávesama

a nikdy žádná měkká hudba z nich

zpod mých rukou...

 

No ale to je čistá fabulace a kdo ví, jak květnatě :) bych o tom psala, kdyby se to opravdu bylo stalo... Tož to jen pro pobavení - vaše i moje.

Mně je škoda toho času, že je nenávratně pryč... Babička říkávala, že škoda je jen dobrýho člověka, a to ona byla. A tenkrát před pár lety se mi ten okamžik vybavil a takhle se vytavil z kotlíku tý vzpomínky...

Díky za váš zájem i cenné komentáře. Je pro mě důležité vědět, jak jste to četly! Myslím, že vás miluju :), pá a.


Milá a vzpomínková hříčka.

Petrof? To je můj sen! A samozřejmě ještě nesmí chybět křídlo :) Ale každý si toto přát nemusí...

P.S. Písnička suprově naladěná :)


Marcela.K.
08. 04. 2021
Dát tip

Já ti tip nedala :-))


annnie
08. 04. 2021
Dát tip

Nu, Aleši, zdá se, že úsporné povzdecho-básně Anny č.2 zdaleka nejsou tak srozumitelné, jako ty květnaté od Anny č.1... Ale jelikož to Anně č.2 zas tak moc nevadí, občas tu za Annu č.1 možná zaskočí :)


Marcela.K.
08. 04. 2021
Dát tip

Promiň, Anno, ale tentokrát jsem to vnímala podobně jako Thea z tramvaje.

Času, kdy babička hrávala na klavír přece není "škoda".

Já si myslela, že se Tě babička snažila naučit hrát na klavír a ty ses to nenaučila. škoda je toho času, který promarníš - ztratíš a tím rozhodně ten s babičkou u klavíru (i kdyby tě nutila hrát) není.

Jen poznámka. Moje nejstarší vnučka přečetla Babičku ve dvanácti letech, protože ji bavila :-) Máme také tu s ilustracemi od A. Kašpara ;-) 

 


annnie
08. 04. 2021
Dát tip blacksabbath

Ach, black milá! Anna bohužel nemá dobrej hudební sluch... Ale občas se snaží vytvářet hudbu bez not, jen z písmenek... Díky za návštěvu! Měj den krásnej jak písničku https://youtu.be/PYD-DIggB2k  ,pá a.


jednoznačne som si vyložila - anna ľutuje stratený čas, netalentované dieťa nútili hrať na klavír, sorry :)


annnie
08. 04. 2021
Dát tip Thea v tramvaji

Theo!!! To se nedělá!!! Já takovýhle tipy nepřijímám!!! Moc ráda s tebou souzním i bez nich!!!!!!!!! Tohle už mi, prosím, nikdy nedělej!!! Nicméně, když už se stalo, tak děkuju a ubezpečuji tě, že má náklonnost k tobě trvá! Pá a.


květnatá annnie má prázdniny? :o) to není škoda...


annnie....škoda......měla jsi okoukávat.......*/****


Annnie za tohle naše společné semínko ti sem dám jeden spokojený a pobavený tip a budu doufat, že se nestane trnem v oku kritikům, kteří hlídají oprávněnost a objektivnost tipů :) Tenhle je ale vážně udělen z čiré radosti ze souznění.


annnie
08. 04. 2021
Dát tip

:) :) :) Výborný příběhy! Hned vidím Annu, nedosahující ještě nožičkama ani na zem, s otlučenými klouby a Osobu za ní v jedný ruce s taktovko-rákoskou a druhý s Babičkou s Kašparovýma ilustracema :)

Škoda toho času,

kterej nemám,

abych z Theina semínka

vypěstovala rostlinku

básně povídky novely románu...

 

:) Díky a.


Mne napadlo, že babička Annu nutila ke hře na klavír :)

A nebo ještě další možnost - Anna lituje času, který musela nedobrovolně trávit hodinami cvičení u klavíru a četbou Babičky :)))) Ale to jsem hned zavrhla, neb tady se jedná o babičku s malým b.


annnie
08. 04. 2021
Dát tip

Theo, tos mě překvapila. Myslela jsem, že je průzračná jak horskej potok. Anně se zastesklo po tom, jak jí babička hrávala na křídlo značky Petrof...

Ale pokud máš k tomu vlastní příběh, tím líp - možná je mnohem zajímavější! Díky za návštěvu i za upřímnost, měj se krásně, pá a.


Thea v tramvaji
08. 04. 2021
Dát tip Aru

Škoda že tuhle miniaturku nechápu!

Ach... škoda :)

A to jsem se fakt snažila! :))) 

I příběh jsem si kolem toho vykonstruovala!

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru