Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bohemians 1905

10. 04. 2021
9
10
322
Autor
supizmus

Bylo mi 11 let, když jsem při jedné návštěvě na zapnuté obrazovce spatřil fotbalový zápas a tím dnem se ze mě stal sportovní fanoušek. Šlo o zápas kvalifikace na fotbalové EURO v roce 1996. Tuším, že jsme hráli proti Norsku, vyhráli, a na šampionát, který patří k tomu nejlepšímu, co kdy naše reprezentace dokázala, jsme postoupili. Od té chvíle jsem začal sledovat i další sporty a fandit především klubům ze své rodné Olomouce. 

   Nicméně celkově jsem vždy držel palce spíš těm slabším, průměrným. A tak si mě našli i pražští Bohemians 1905, kteří se v rámci kopané stali nakonec volbou č.1. No, a vlastně spolu docela souzníme i v tom, že jejich sportovní výsledky mají mnohé paralely s mým duchovním životem. Pokud se zrovna na poslední chvíli nezachraňují nebo ke vší hrůze dokonce nepadají o soutěž níž a pak se horko těžko vracejí, hrají většinou horší střed tabulky. A to v České lize, která v rámci Evropy rovněž patří až do nějaké té třetí cenové skupiny. Stejně i můj vnitřní život a modlitba jsou povrchní, roztěkané a často dost mondénní. 

   Pokud se v mi v duchovním životě něco opravdu povede, bývá to zpravidla velký svátek, stejně jako pro Bohemku vítězství nad některým z Pražských "S". Tak jako Klokani od Botiče nejspíš nikdy nebudou hrát Evropské poháry ani já při své roztržitosti a povrchnosti nejspíš nezakusím kontemplativní modlitbu.

   Nicméně věřím, že tak jako s oblibou Vršovickým chlapcům fandím a raduji se z každého bodového zisku, tak s láskou mnohem větší sleduje mé pachtění Pán a z občasných vítězství (ku kterým samozřejmě z 99,99% svojí milostí pomůže On) se raduje neskutečně víc. A tak jako zelenobílí bojují alespoň o ten střed tabulky a udržení pro radost nás fanoušků, i já se navzdory svým limitům snažím dál bojovat o alespoň nějakou tu menší duchovní jiskřičku. Inspirací budiž mi podzimní zápas Bohemky na Letné.

 


10 názorů

No jo, Olomouc je na tom pořád podstatně lépe, než dlouhodobě už  (i mé rodné ) Brno..


lastgasp
15. 04. 2021
Dát tip

Adorace je prospěšná, prospívá na obě strany a to je dobře.


annnie
10. 04. 2021
Dát tip

:) :) :) Tip a.


A proč ne? .-)


supizmus
10. 04. 2021
Dát tip Marcela.K.

Opracveno, děkuju za pozorné přečtení a vstřícnost!


Marcela.K.
10. 04. 2021
Dát tip

Jak jsi se v 11 letech vešel do zapnuté obrazovky? A jak se ti stalo, že jsi se právě dnes stal sportovním fanouškem?

Doporučuji text ještě jednou po sobě přečíst, opravit překlepy a interpunkci. Myslím, že i Pána to potěší a bude ti pak lépe rozumět.


Kočkodan
10. 04. 2021
Dát tip Gora

 

Fotbal a modlení jdou u některých klubů možná docela dobře dohromady. smajlík (snad ne v postavení mimo hru)


Gora
10. 04. 2021
Dát tip blacksabbath

Zajímavá spojitost sportu a víry... dobré zamýšlení se, supíku!


MilanH
10. 04. 2021
Dát tip supizmus

Včera 2:0 vyhráli a ve zlatého středu

zůstali, jak by řekl malíř :-)


supizmus
10. 04. 2021
Dát tip MilanH

https://www.youtube.com/watch?v=6_7bhla5nvw


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru