Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohozená ženou divou , nebo také Macebilou

10. 04. 2021
7
17
532

Krušné hory.Samota a leden bohatý na sníh.

"Dneska nebudu odstrojovat koně z postrojů, pane fořt.Také tu v maštali přespím."Tahle slova adresoval kočí na mého budoucího tatínka."Myslíte , že už by to mohlo přijít? Žena má termín porodu ažž za deset dnů." Odvětil nastávající otec." Já mám doma čtyři děti, tak snad už o tom něco málo vím", usmál se kočí."Kdyby něco, budu s koňmi a sáněmi hned připaven."

A udělal dobře.Na maminku v noci přišly porodní bolesti.Zapřáhnout koně, bylo jen dílem okamžiku.Na sáně seno, na něj nová plachta na kůrovce.Na plachtu deka a pak přišla maminka, pořádně zabalaná do tátovo hubertusu.A ještě naducaná duchna  a polštář pod hlavu .Táta nazul lyže na nohy, přes rameno pušku  a již se  jelo.Sníh se sypal, měsíc ozařoval kouzelnou zasněženou krajinu.Koně se bořili po břicha do sněhu a maminka později vyprávěla, že nikdy nezažila mořskou nemoc.Tenkrát však ano.

Podivné seskupení lidí a zvířat vyrazilo směrem k asfaltce, silnici z Kristian Hrádku na Děčín.

Když s e všichni dostali na silnici, tatínek 3x vystřelil z  kulovnice.Byl domluven předem s velitelem posádky pohraniční stráže na Maxičkách.V případě nouze že se takto ohlásí  a velitel zavolá z Děčína sanitku.Silnice byla místy dobře sjízdná,ale místy naváté závěje brzdily rychlost pohybu saní.Přejeli odbočku do vsi Maxičky a sanitka nikde.Projeli další vesnicí Jalůvčí , kde je dohonili dva členové pohraniční stráže na koních.Veitel je poslal, jako případnou pomoc. Až V Přípeři čekala sanitka.Nemohla vyjet výš do hor.

Pro posádku sanitky to musela být podívaná.Vysokánský chlap s knírem a namrzlým plnovousem  na lyžích, působil jako Krakonoš z pohádky.Koně, co se z  nich kouřilo  a vyděšená maminka.

A tak jsem se narodila .Já, Květoslava  Kristýna  Tuháčková.To je ta první verze.Ta druhá je, že mne táta našel v lese pod smrčkem, kde mne pohodila nějaká divoženka.Nebo také patronka Krušných hor, Marrcebila.A ta své děti "rozdává" jen vybraným rodičům.Protože její děti sjou vyjímečné.Vyjímečná si nepřipadám, tak se přikláním k té divožence.


17 názorů

Díky za slova.


Díky za slova.


Děkuji .


Zdravím a polepší se.Kaji se.


Děkuji za Tvůj čas a slova.


Děkuji moc za všechna slova.Vážím si toho.Jdu napsat další kapitolu a budu  se snžit už to nepokaňahat-smích.


Díky


Všem děkuji za slova.Tahle povídka je součástí knihy Idivnosti-vlastně její z

začátek.

Protože jsem byla oslovena z Písmáku, chtěla jsem rychle vyhovět a tak jsem to tam "nastrkala" ,  rychlostí blesku.Proto všechen ten marast okolo.

Slibuji, polepším se-snad-smích.

Všem děkuji za čas a přečtení. Příště napíši další kapitolu.Mějte hezký den. Květa


stromeček
11. 04. 2021
Dát tip

Jo mají pravdu. Taky nejsem žádný krasopisec a občas tam taky nasypu nějaké blbosti, ale čeho je moc, toho je "cu fíííl". 


pedvo
10. 04. 2021
Dát tip

  Představ si, že jsem si to přečetl ještě dřív, než jsem viděl avízo.  Květo, taková hezká věc a tak ledabyle napsaná, věčná škoda. Žádná práce s přímou řečí, odstavce...  Obsahově je to ovšem velice působivá povídka, tím spíš, že pod tou Přípeří jsem bydlel. Z Jalůvčí dolů jsme jezdili po silnici na sáňkách - právě, když tam bylo neprůjezdno. I ty vojáky na koních si pamatuju.  Ale zpátky k povídce - já vím, že ty píšeš z jedné vody načisto, jak tě zrovna napadne a nebaví tě vracet se a upravovat. Pak ale právě jenom jakž – takž sdělíš, co jsi chtěla sdělit, ale počtění, jaké by si to zasloužilo, to není. Jak už jem psal, věčná škoda. Ahoj.


Andělka1
10. 04. 2021
Dát tip

***


Čudla
10. 04. 2021
Dát tip

Hezký příběh. /*


Marcela.K.
10. 04. 2021
Dát tip

Jo a v nadpisu ti chybí jedno r, asi ti spadlo do textu ;-) tam ti zase jedno přebývá ...


Marcela.K.
10. 04. 2021
Dát tip

Tak o Marcebile jsem nevěděla, znám jen Krakonoše (jsem z podkrkonoší) - dík za rozšíření obzoru. 

Jinak docela hezký příchod na svět ...


Janina6
10. 04. 2021
Dát tip

Ten závěr je bezva. Ty dvě verze :-) Jinak by to byl určitě dobrý námět na delší povídku. Takovou klasickou, kde vystupují postavy a vedou spolu dialogy. Bylo by to určitě napínavé i dojemné.


StvN
10. 04. 2021
Dát tip K3

Je to celkem milý příběh. Přimlouval bych se za korekturu chyb, interpunkce a mezer. Určitě by to pomohlo zlepšit požitek ze čtení. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru