Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z cyklu - Pohádky z paloučku u obory.

13. 04. 2021
6
18
830
Autor
Magdalene

Do Zlatého výběru!!!

 

Jak se myši chtěly zbavit kocoura.

V jedné nevelké a ani nemalé vesnici žily v domě myši. Moc dobře se jim tam bydlelo. Hospodyně měla líného kocoura a myši řádily po celém domě. Když se nedostaly k jídlu do spíže, rozkousaly na co přišly. Díru udělaly v koberci, v sedačce, a dokonce jedna se pustila do šňůry od televizoru. Hospodyně byla z toho nešťastná. Kocour se jen povaloval na zápraží nebo běhal za kočkama na zálety. Moc se na něj zlobila. A stávalo se, že když se vrátil ze záletu, misku měl prázdnou. Nezastal si práci svou a hospodyně ho chtěla vytrestat hladem. Nic nepomáhalo. Myši každý večer čekaly schované u spíže, až hospodyňka otevře dveře. Jakmile byly otevřené, proklouzly jí pod nohama a to pak byly hody.

Moc si užívaly ty potvůrky šedivé v tom starém domě. Jednoho dne šel kolem sedlák a potřeboval kocoura. Hospodyně neváhala ani chvíli a toho lenocha mu prodala. Další den na trhu koupila jiného a dala mu jméno Franta. A to už byla jiná legrace. Kocour Franta chodil neustále naježený, vytahoval drápky, oči mu svítily hněvem a myši se ho od první chvíle bály. Věčně seděly schované a hladové v myší díře. A ven vylézaly, jen když byl u své misky, nebo usnul tvrdě na zápraží. Ale to se stávalo opravdu málokdy. Většinou se probudil a už je naháněl. Když hrabaly na poli i tam je našel. Myši si už nevěděly rady. Hledaly jiný starý dům, ale žádný takový nenašly. Lidé měli postavené nové, hezké domy a tam se myši nedostaly.

Musíme se toho kocoura zbavit, povídala jedna myš. Ale jak to udělat, nevěděly. A pak další, už docela vyhublá, jelikož do spíže se přes kocoura Frantu nemohly dostat, měla nápad. Půjdeme za soudkyní liškou Kryškou požádat o radu. Jedna myš vykoukla z díry a uviděla, jak se Franta nacpává u misky. Rychle vyběhly ven a běžely na palouček u obory za soudkyni liškou Kryškou. Liška Kryška dlouho přemýšlela, přemýšlela, a pak povídá:

Když mu na krk zvonek dáte, že jde kocour hned poznáte. Myši radostí, že už budou mít kocoura pod kontrolou, tančily, skotačily, až je musela liška Kryška ze soudní nory vykázat. V noci když Franta spal, mu myši připevnily na krk zvonek. Další den už chodil kocour se zvonkem na krku a myši hned věděly v kterých místech se pohybuje a stačily vždy utéct a schovat se mu. Kocoura Frantu to brzo přestalo bavit, když nikde neviděl žádné myši a raději začal běhat na zálety za kočkama.

Husy, kachny, labutě a už mazej na kutě. 

A co vy kocouři? Také běháte za kočkama? 

 

 


18 názorů

Magdalene
14. 04. 2021
Dát tip

Fialko. Moc děkuji.:-)


a2a2a
14. 04. 2021
Dát tip

No nic. V pohodě.


Magdalene
14. 04. 2021
Dát tip

A co tam mám? Už tu píši podruhé ....Nezastal si práci svou....co se ti to někde motá? M.

 


a2a2a
14. 04. 2021
Dát tip

To máš pravdu, ale ten slovosled ...Nezastal si práci svou... není nejšikovnější, stačilo by, co jsem navrhl a nebo ještě jednodušeji ...Nezastal si svou práci...


Magdalene
14. 04. 2021
Dát tip

Já tam nemám napsáno... Svou práci si nezastal, jak píšeš....Mám napsáno...Nezastal si práci svou a hospodyně ho chtěla vytrestat. 

 

Děkuji za komentář i Tip..:-)


a2a2a
14. 04. 2021
Dát tip

Hezky napsané, i graficky vyjádřené. Ve čtvtém řádku bych upravil slovosled - Svou práci nezastal -  a pak mi tam nesedí předposlední řádek. Ale jinak jen chválím. Dobře zvolená délka právě tak pro pohádku do postýlky, plynulý jazyk uzpůsobený jak pro vyprávění tak četbu, vtipné vyřešení zápletky i vyjádřený pomíjivý kontrast mezi oběma kocoury. Také poslední větička hezky příběh rámuje. Tip.


Magdalene
14. 04. 2021
Dát tip

Vesuvanko. Děkuji moc za Tip. 


Magdalene
14. 04. 2021
Dát tip

Draho: Děkuji moc za komentář i Tip.:-)


Magdalene
14. 04. 2021
Dát tip

zzlatý: Tudíž Váš komentář k mému dílu, byl pouze z vašeho pohledu a zbytečný. Pouze zkazil dílo. Což se tady děje stále. Nemístnými poznámkami k dobrému dílu. 

Moje pohádka ve Zlatém výběru není! A co si napíši na své sklo je můj názor, a vy mi ho opravdu nemůžete vyvracet tím svým. Až bude toto dílo ve Zlatém výběru, pak samozřejmě to tam napsat můžete, že tam nepatří. Zatím si budu stát za tím, že tam patří. Když přirovnám díla jaká tam jsou , chci tam i své. Je stejné jako jejich, možná o mnoho lepší. M.


Draha
14. 04. 2021
Dát tip

Pobavila jsem se. Taky píšu pohádky, ale něco takového by mně nenapadlo.


vesuvanka
14. 04. 2021
Dát tip

Zajímavý nápad,  TIP


zzlatý
14. 04. 2021
Dát tip

Já žádný názor nevyvracím, já jen sděluji svůj.  A to, že někdo dal do výběru toto haiku, já bych to tam nedal. Že tam je? To je pouze zpráva o úrovni toho, kdo to tam vložil...


Magdalene
14. 04. 2021
Dát tip

Vyvracíš mi můj názor. A ten je - pokud je ve Zlatém výběru toto dílo níže psané: Které ani není haiku. Pak moje dílo, tam bez debaty patří. Chceš to snad popřít? 

Děkuji moc za Tip. 

Název údajného haiku 12. 

Pokrývač zpívá

do hromů

z plechů. 


zzlatý
14. 04. 2021
Dát tip

Napsané to na TIP je, a tak jej dávám, ale ten výběr bych smazal...


Magdalene
14. 04. 2021
Dát tip

Alegna. Děkuji moc i za Tip.  


Alegna
14. 04. 2021
Dát tip

fantazii máš*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru