Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Viktor

14. 04. 2021
3
3
208

 Čech, pokud necestoval po Severní Americe, medvídka mývala může vidět jen v ZOO nebo ve filmu. Obyvatelé amerického kontinentu mají s tímto vejlupkem ale jiné  zkušenosti. Často povalené polelnice a vše roztahané do okolí. Dokáží otevřít, pokud to není na zámek téměř vše co uvnitř voní k snědku. 

Proto jsem ženušce domlouval, když jsem i přistihl, jak z verandy domu na zahradu hází kousky banánu, na nich si pochutnává mýval Viktor jak si jej pokřtila.  

 

“Ale Pepku,  je to jednooký malý chudáček”, a omlouvala mé praktické připomenutí že ON  poví o výkrmně ostatním a budou jich na zahradě zástupy. Viktor k mé radosti byl sobec a místo, kam chodil hodovat své komunitě tajil.

 

Jedno odpoledne jsem Viktora i ženušku přistihl v prádelně v přízemí domu.  Pěkná podívaná. Alenka si prozpěvuje, skládá prádlo do koše a Viktor sedí na zadku kousek od ní, v předních packách drží syrové vajíčko a hlasitě mlaská.  Na mou poznámku, že již téměř tahá břicho po zemi, ženuška neodpovídá, ale promlouvá ke té vykrmené kouli a stěžuje si jí, že jsem nepřející.

 

Jednoho dne Viktor na pravidelnou svačinu nepřišel a následných  pár týdnů také ne.  Bylo zřejmé, že se něco stalo. Alenka měla smutek, občas z verandy pískala i volala Viktora jménem, ale marně.

 

Uběhl nějaký čas, sluníčko pěkně opalovalo a my si jej užívali v lehátkách na verandě. Zaslechl jsem neobvyklý zvuk. Zvědavost mi nedala a vstal jsem zjistit příčinu.  Nevěřícně jsem hleděl na schody. Po nich k nám hupsal štíhlý Viktor a pod nimi se o to pokoušelo pět prcků. Alenka byla na měkko. Dokonce i slzu ukápla.

 

Viktorka nám přivedla ukázat svou rodinku, ale jen jednou. Přišla až po delší době a byla již sama.


3 názory

To je krásné!!!!!!!.....*/***********


Bystroočko
15. 04. 2021
Dát tip

Večný príbeh.


K3
14. 04. 2021
Dát tip Josef František

Pepo, mývala znám od dětství z dobrodružných knížek z kanady, např. Rolf zálesák od E.T. Setona a mnohých dalších. Budeš se divit, v ČR jsou po celé republice. Přemnožení jsou např. na Přerovsku a v Západních čechách. Jsou jako škodný, nepůvodní druh, do volné přírody zavlečený nezodpovědnými chovateli a dobrodruhy. Já jsem se sním zatím nesetkal, v naši oblasti Východních Čech jsou podle mapy ojediněle. A to jsem v lese skoro denně. Hezky jsi to vylíčil, ten konec jsem odhadl. T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru