Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

svetlo po záruke

Výběr: Gora
15. 04. 2021
28
41
1249

načo sú mi hviezdy? 

 

keď ako zbitý pes 

pozorujem ich svity 

rútia sa cezo mňa 

zanikajúce meteority 

a rastie pocit že poctivo 

a do posledného dychu 

vychutnávať si svetlo po záruke 

je zázrak 

 

tak na mliečnu dráhu!

tú nebeskú návnadu 

ktorá si nezáväzne bliká 

na polčas môjho rozpadu


41 názorů

per_zay
17. 04. 2021
Dát tip

hmmm ... T


Dievča z lesa, tvoř takto dál, je to plynulé, věcné, nebeské...


dievča z lesa
16. 04. 2021
Dát tip blacksabbath

vďaka blacky ... nič iného mi nezostáva ... som tvrdá hlava ... skúmať slovami čo je vo vnútri i vonku a "kresliť obrazy" je dobrá terapia


Marcela.K.
16. 04. 2021
Dát tip

Vychutnat si světlo po záruce je zázrak ... tak kdyby za nic, tak za toto tipuji. Ale je to celé dost vydařené.


blacksabbath
16. 04. 2021
Dát tip Radmila Marie

mně se tvoje báseň/básně líbí...vyvolávají ve mně obrazy/představy.....piš dál po svém!!!!!


zvedavec
16. 04. 2021
Dát tip

pre mňa bolo obohacujúce, že si svoje obrazy odtajnila, Dievča z lesa; som presne ten prípad čitateľa, ktorý radšej vníma obsah autorovho odkazu a netápa 

dokonca, keby Tvoja poetická "odtajňujúca veta" so sv. Sebastiánom bola rovno v básni, páčilo by sa mi aj to

 


Thea v tramvaji
16. 04. 2021
Dát tip Radmila Marie

Báseň mne oslovila. Vnímám v ni ne/ve/smírnou samotu a smutek z rozpadajícího se (asi) života. I ty další interpretace v diskuzi jsou taky zajímave :) Jde prostě chápat různými směry! Je prostě bohatá na výklad :) Baví mne.


Dagmaram
16. 04. 2021
Dát tip zvedavec

snake, pěkněs to rozvedl. Souhlasim

 

dievča: objevilo se tady několik interpretaci tvojeho dílka. Je moc zajímavé, jaks odtajnila použité obrazy. Nakonec je to všechno trošku jinak. Zajímavý vhled pro čtenáře. Díky :-)


dievča z lesa
15. 04. 2021
Dát tip Radmila Marie

... a zázrak je, keď sme ochotní alebo nachádzame v sebe silu vnímať svetlo napriek tomu, že sa neúprosne približujeme k smrti


Dales
15. 04. 2021
Dát tip

Tak. A berní úředník to nevidí.


dievča z lesa
15. 04. 2021
Dát tip Gora, zvedavec

dovolím si pripojiť sa k vážnej diskusii ... celou básňou sa prechádzam vizuálne ... a zjaví sa mi viac obrazov ... napríklad keď sa rútia cezo mňa zanikajúce meteority, vidím sv. Sebastiána priviazaného k stromu so šípmi v tele ... veď aj ja som priviazaná k zemi a viem, že umriem ... preto svetlo po záruke ... 


PavelK
15. 04. 2021
Dát tip

Četl jsem knihu Moudrost nejistoty od Alana Wattse. Svetlo po záruke mi připomělo tu "moudrou nejistotu."

 

Moc pěkný


snake_01
15. 04. 2021
Dát tip Gora, cvrcka

Dagmaram: když říkám, že by báseň měla dávat smysl, nemyslím tím, že musí být smysluplná - může být například vystavěná na nesmyslu, jako celá řada nonsensových děl, nebo může aktivně pracovat s nepředvídatelnou skladbou (dada nebo i zčásti surrealismus, případně i různé autorské a interpretační hry), chtěl jsem svým komentářem naznačit především to, co tu dobře shrnul zvedavec: interpret by se nikdy neměl nechat svést k tomu, že svůj výklad podává jako ultimátní a jediný platný - třeba už proto, že dobré dílo umožňuje zpravidla několik různých způsobu čtení. Dogmatický přístup k interpretaci textu mi vždy připomíná sektáře nad BIblí... 


zvedavec
15. 04. 2021
Dát tip dievča z lesa

Dievča z lesa, tak trochu pesimisticky: keď skončí kovid (a ešte budeme nažive), tak môžeme niečo naplánovať


Zřejmě to tak bude. Stále toho spoustu nevíme.


zvedavec
15. 04. 2021
Dát tip snake_01, PavelK

Magdalene, aj teba zdravím - píšeš, že nevidíš tam dej a báseň Ťa neoslovila - podľa mňa hodnotenie diela je zato vec veľmi subjektívna. 

Napísala si: "Jednou jsem vzala věty a pospojovala je aniž bych věděla, o čem to pořádně je a jestli si věty neodporují. Byla jsem překvapená kolik dílo dostalo tipů a jak se líbilo. Dodnes nevím ani já o čem bylo. Takže vím, o čem píšu. " - Hej, v tomto Ti rozumiem, ak si v básni nenašla zmysel, a dielo Ťa neoslovilo, nemáš dôvod tipovať. 

Ale zase, osobne si myslím, že ak ktokoľvek - Ty či ja, či niekto iný - nenachádza zmysel v básni iného autora, tak sú aspoň 2-3 možnosti: Buď tá báseň svoj zmysel má a my sme ho nenašli, alebo báseň jednoducho v nás nezarezonovala, ale v iných čitateľoch áno (keďže ľudia sú rôzni), alebo je to pseudoumenie na ten spôsob, ako popisuješ Ty. Je to báseň bez zmyslu - dokonca aj pre autora. 

Takže keď už hodnotiť (pozitívne, či negatívne), tak začala by som tým, že ja ako autor hodnotenia to vidím tak a tak, nie že to tak jednoznačne je.  


zvedavec ... teším sa, že ťa hoci len cez kritiky vidím ... keď skončí kovid, stretneme sa pod Michalskou, čo povieš?


zvedavec
15. 04. 2021
Dát tip

dievča z lesa, pozdravujem Ťa :)


Dagmaram
15. 04. 2021
Dát tip snake_01

myslím si, že báseň smysl dávat nemusí, ale může být smysluplná v tom, že ve čtenáři zanechá dojem.

Navíc je zajímavé, že některým autorům "projdou" nebo jsou vynášeni za nonsens řetězce, zatímco jiným je vytýkán nedostatek konzistence a smyslu. 

Myslím, že oba styly jsou fajn i domové, i pojmové. Něco jiného je, když si básník nešikovně protiřečí. Když to navlékneš šikovně může to být zajímavý protimluv. 

a já si tu mluvím asi sama k sobě:-)

 


snake_01
15. 04. 2021
Dát tip zvedavec

jazzy - báseň by měla dávat smysl, smysl může být ale velmi skrytý a také interpretace může být několikerá možná. Když jsem text četl poprvé, taky jsem ho správně nepochopil, teprve na poněkolikáté jsem začal vztahovat určité motivy k sobě navzájem a pokusil se pak o jednu z možných interpretací. Osobně se setkávám s tím, že je školní interpretace příliš direktivní - a tím úplně zabíjí představivost. Proto jsem také při interpretaci se svými žáky často volil interpretačně nezatížený text z Písmáku (namísto bžezinů, vrchnických a bezručů). Také mám za to, že interpretace vyžaduje interpretovu skromnost a schopnost připustit si, že mu může něco unikat a že je omylný.


dievča z lesa
15. 04. 2021
Dát tip Gora

Magdalene ... medzi rečou spomínaš, že moja báseň je nezmyselná ... vedela by si mi poradiť, ako napísať zmyselnú báseň?


Magdalene
15. 04. 2021
Dát tip

Zvedacec: Stále nechápeš. Toto dílo nemá děj, je rozporuplné, pouze spojené věty, které si odporují. Tyto básně je velmi těžké psát. Jediná u které jsem zatím viděla psát básně tímto stylem je Gora. Jinak lidé dají věty dohromady a myslí, si že ostatní na to nepříjdou. Většinou nepříjdou a píší jak je dílo dobré. Oni se totiž věnují pouhým větám a nepřemítají o čem to dílo je. Psát tímto stylem nemůže každý. A tady skoro každý takto píše. Jednou jsem vzala věty a pospojovala je aniž bych věděla, o čem to pořádně je a jestli si věty neodporují. Byla jsem překvapená kolik dílo dostalo tipů a jak se líbilo. Dodnes nevím ani já o čem bylo. Takže vím, o čem píšu. 


Magdalene
15. 04. 2021
Dát tip

Zvedavec, pouze u dobrých děl když vidím chybu, to píši do zpráv. Aby si dotyčný chybu opravil. A já musvým nekonstruktivním komentářem dílo nepokazila. Bohužel toto dílol není dobré, tidíž na něm komentářem se nedá nic zkazit. Prosím tě, čti lépe co píši. Pak to bude pro obě strany jasnější. Děkuji M.


zvedavec ... správy medzi mnou a Magdalene sú už minulosťou ... podiskutovať priamo pod dielom má oveľa väčšie čaro (alebo význam) ... vďaka


zvedavec
15. 04. 2021
Dát tip

Magdalene, zaujímalo by ma, prečo si to Dievčaťu nenapísala do správ, keď to pod svojimi dielami  preferuješ? 

Ako vidíš, nájde sa veľa ľudí, ktorým sa dielo páči


vďaka všetkým za milé a zrozumiteľné slová ... naznačujú mi, že básnička je napísaná zrozumiteľne


snake_01
15. 04. 2021
Dát tip PavelK, Diona, Aru, Gora

Netroufám si úplně hodnotit slovenské texty, ale přeci. Mně první verš přijde jako velmi funkční - celá báseň je vysvětlením, odpovědí na otázku a vztahuje k sobě pozvolný zánik hvězd a zánik člověka. Závěr je velmi silný, protože dobře vypointovaný - teprve s posledním veršem si čtenář uvědomí, že lyrickému subjektu jsou hvězdy k tomu, aby měl k čemu vztáhnout vlastní smrtelnost. A zároveň je ve světle dávno vyhaslé hvězdy náznak transcendence - i vzpomínky na člověka jednou vyhasnou, ale nějakou dobu světlo svítí. Je to myšlenkově velmi vydařené.


Magdalene
15. 04. 2021
Dát tip

Luzz. To světlo je hezké, to jsem nepořella. Ale básen nedává smysl jako celek. Nechci to rozebírat. Pokud si to budeš přát, rozeberu. Věty si v básni protiřečí. M. 


Magdalene
15. 04. 2021
Dát tip

Dievča z lesa. Pokud budou dávat tyto básně smysl, pak budu ta , která to ocení. 


Luzz
15. 04. 2021
Dát tip Diona

mně světlo po záruce přijde jako logickej (a hezkej) obrat. hvězda sice zhasne a nesvítí, ale její světlo na zem přijde o pár světelných let později. 

ten závěr je taky fajn; souzním, neb jsem sama v poločase rozpadu.


dievča z lesa
15. 04. 2021
Dát tip Diona, Aru, Gora

Magdalene ... strácam dych nad Tvojim dokonalým úsudkom ... priznávam, rada píšem nezmyselné básne ... je to moja slabosť


lawenderr
15. 04. 2021
Dát tip Diona

je to kouzlo ten život, že? :)


Magdalene
15. 04. 2021
Dát tip

Divča z lesa. Jsem ráda, že to tak chápeš. V žádném případě nekritizuji tebe jako autorku. Určitě máš i lepší díla. Proto se dílu omlouvat nebudu. Byla bych směšná. 

1. Věta : Vychutnat si světlo po záruce. Opravdu nerozumím. Hvězda když zhasne, nesvítí, tudíž nejde ji vidět po záruce. Ale hezký obrat této větě připíši, ale do jiné básně.

2. Z jedné strany píšeš, že k čemu ti jsou hvězdy a z druhé strany si vychutnáváš jejich světlo.  

I když je básen psaná různými pospojovanmi obraty , musí dávat smysl. Tato má pouze pár obrázků, ale celek si protiřečí. 

Neber si to osobně. Většina lidí tady píše ty nesmyslné básně a myslí si, že stačí dát pár obratů a nikdo nepříjde na to, o čem ta básen je. Toto je strašně těžká parketa. Napsat dílo s nesmyslnými obraty. Protože světlo po záruce neexistuje ( je to nesmyslný obrat, ale dá se použít ) a ještě jej spojit do celku básně , aby to zapadalo. Kdybys ho vložila do díla, kde by to sedlo, je to pro představu moc hezké. Bohužel. Proto tolik lidí píše tímto stylem, že nikdo neví o čem to pořádně je a sami tomu nerozumí. 

Nejdříve hledám děj básně a celou dobu se jim řídím a jedu podle něj. Pak může vzniknou dobrý děj, dobrá básen. Možná jsem ti pomohla, možná tě naštvala. Ale toto je realita. M. 


Dagmaram
15. 04. 2021
Dát tip

Hezké to je. Povedené:-)


dievča z lesa
15. 04. 2021
Dát tip Aru, Fidzi

Magdalene ... tomu sa hovorí kritika ... úprimná a hlavne slobodná ... vďaka


Magdalene
15. 04. 2021
Dát tip

Málo dávám negativní komentáře. Ale toto je s prominutím nesmysl snůšek. Všichni víme, k čemu jsou hvězdy. To by autorka mohla napsat, k čemu je mi slunce, k čemu je mi měsíc. Planety nás drží při životě. Nebýt planet, není svět. A hvězdy její život jako zbitý pes nezavinili. Každý je strůjcem svého štěstí. Hvězdy za to nemůžou a nejsou její. V básni není žádný pocit, prostě jen jak autorku věty napadaly. Můj názor. Autorka mě omluví, že se na konci nebudu omlouvat, jak je zvykem.  Nevidím důvod. M. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru