Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Retro

17. 04. 2021
14
34
430

Někdy jsou naši potomci fakt na zabití!

   Tak mě včera urazil náš mladej. Přišel a chvíli nerozvážné stepoval kolem. Znenadání se mě zeptal, jestli jsem někdy měl gramofon. Řekl jsem, že za nás měl gramofon každej a že neznám většího potěšení, než roztočit na pětačtyřicítku Suzi Quatro nebo Marylu Rodowicz. Podíval se na mě mírně nechápavě a zeptal se mě, jestli to jsou nějaký nahrávací společnosti. Když jsem mu ostře vysvětlil, že to jsou zpěvačky, soucitně se na mě podíval s nutkavým pocitem mě pohladit.

    Pak mě překvapil otázkou, zda se u gramofonu dal upravovat zvuk. Zeptal jsem se ho, jak to jako myslí. Prej jako ztišovat a zesilovat. Řekl jsem mu, že jsem v žádném případě nežil za Edisona a že se mi na gramci rozhodně neotáčel voskový váleček a nezpívala z roury Emilie Kittlová.

   „Samozřejmě, že jo!“

   Můj břitký humor zjevně nepochopil a podmračeně si mne prohlížel. Mávl jsem rukou.

   Netrvalo dlouho a dožadoval se  odpovědi na otázku, zda taky při hraní desky praskaly. Zjistil jsem, že je momentálně pod vlivem nějaké retro nahrávky, kam byl digitálně vložen praskot starých desek kvůli autentičnosti a že prej je to „maso“. Kývl jsem. Po chvíli přešlapování z něj vypadla otázka, jestli byla už i sluchátka. Jasně, že jo! To už se o mě pomalu pokoušely mrákoty. V okamžiku, kdy se zeptal, zda jsem je musel držet v ruce nebo už byly nasazovací na hlavu, jsem si musel okamžitě změřit tlak a vzít si prášek. Opáčil jsem, že jsem nežil v pravěku a že ve sklepě mám náhodou ještě krabici plnou vinylových „cédéček“. Tím jsem ho zjevně překvapil a očividně vykolejil.

   Vylíčil jsem mu, že dokonce v sovětském časopisu Ogoňok vycházely i plastový modrý desky, co si mohl strčit srolovaný do kapsy, donést ke kamarádovi, tam zanořit do drážek jehlu s přenoskou (to nevěděl co to je) a trdlovat při nějaké častušce nebo si poslechnout procítěně čtenou pohádku v ruštině. To už zase málem omdlel on a úder mi vrátil otázkou: „A mohlo se to přehrát víckrát?“ A tak jsem rezignovaně mávl ploutví, odkázal ho na internet a nasypal si do dlaně další prášek. Ani nevím, na co byl.

   „A za vás nebyl internet?“ ozvalo se ještě mezi veřejemi, když odcházel. Tohle už ani prášek neustál a probral jsem se k vědomí až večer….


34 názorů

Oskar Koblížek
před 9 měsíci
Dát tip

8hanka: Jehly na gramofon začaly být v určité době opravdu problém. Zvlášť na starší přístroje. Pokud jde o vaší muziku, tak dobrej vkus!


8hanka
před 9 měsíci
Dát tip

sluchátka som nemala!!!

Otec bol muzikant, u nás stále znela hudba, niekedy skôr neznela, to keď boli u nás jeho žiaci a hrali zúfalo... 

Ale gramofón sme mali prvý v dedine, kufríkový, reproduktor sa vyložil do okna, zvuk na plné pecky a celá ulica dunela:) Mali sme kopec LP aj SP platní, často požičané skvosty ako Beatles, Bee Gees, Simon a Garfunkel, DDDBM and Tich, neskôr Bonnie Tyler a mnohé ďalšie... keď sa predával dom po rodičoch, symbolicky som si vzala z toho obrovského množstva platní zopár, čo sa zmestili do veľkej tašky, doteraz odpočívajú v pivnici, na gramofón nemáme novú ihlu...krásne časy to boli, melodické:)


Oskar Koblížek
17. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Od doby, kdy mi právě tenhle prevít zničil přenosku (to už je hóódně dlouho), leží mi LP v krabici ve sklepě a čekají na lepší časy...možná.


Bacha na to!!!....LP si pořád pouštím...ve sváteční dny...!!!!!....kazety už více šetřím ...*/********


Petře, tak to je pravda. Ošem, pokud jsi to ignoroval, využil rytmu narážející přenosky a sladil se, pak to nemuselo být až tak marný. Tedy, pokud jsi neměl tu mrchu s automatickým vypnutím, jak píšeš. :o)) Omylem jsem smazal Tvůj příspěvek (to měl být ten můj), pardon. podělanej mobil!!


Tak na srandičky, to tě užije, Kočkodánku. Talíř tam byl takovej, aby bezpečně unesl i takovou kapacitu, jako je Pavarotti. :-)


Kočkodan
17. 04. 2021
Dát tip

 

Oskare, když jsem si teď představil, že bych byl ve tvé pokožce, tak mou duši krátkodobě navštívil omamně slastný pocit z existující bezdětnosti...

 

Ale přece jen mi to nedá se nezeptat, promiň mi mou zvědavost – na svém gramofonu jsi měl mělký nebo hluboký talíř?


:o)))  :-))) Tak. Hodně drsný.


MilanH
17. 04. 2021
Dát tip

Se nedivím, fakt drsný :-) !!!


To mi povídej, Goro. Čím víc se snažíš, tím víc se do toho zamotáváš a skutek utek. :-) ...a ruce od pohlavků tě bolej tejden.


Smutný je to v každým případě. U nás v hospodě se jednou hospodskej postavil doprostřed a pronesl otřepaný vtip: "Přátelé, právě přestala fungovat wifina, tak se zkuste bavit mezi sebou..." Ježiš to nastal zmatek.


Gora
17. 04. 2021
Dát tip

Oskare, dobré retro, některé věci se mládeži nedají vysvětlit, i kdyby se s rozkrájel:-)).


No jo. Vono to letí jako kráva. Skoro ani ne za dvě generace od gramofonu k MP3 a od počítače zabírající dvě místnosti k mobilu. Docela masakr. Úplně se děsím, co bude za tejden. :-)))


Ooo, to je pěkné. Také děkuji :)


Hurvínky mám taky. Jinak spoustu různorodé muziky. Jo a taky hóódně staré Pohádky o mašinkách. :-))) Díky za přečtení a povídání.


Ano, je to smutné. :o(


Jinak miluji LP a gramofony! Pouslách na LP Prodanou nevěstu a Hurvínka v televizi :) 


Spoustu neznámých slov :) Ve Tvém potomkovi jsem se viděla, ale neboj, jen trochu :)

Pobavila jsem se! Přeji také pevné nervy a s prášky to nepřežen :)


Janina6
17. 04. 2021
Dát tip

No, mně připadá, že nové gramofony si dnes lidi kupují proto, aby na někoho udělali dojem, jací jsou "fajnšmekři"... a cena tomu odpovídá.


Jani, já mám doma spousty LP, ale nemám je na čem přehrát. Před lety jsem myslel, že s nástupem nových médií půjdou ceny gramofonů dolů a nějakej si zase pořídím. Bohužel on je spíš opak pravdou. 


Je to marný!  :-))


Norsko 1
17. 04. 2021
Dát tip

To mu nevysvětlíš. Je to marný, je to marný, je to marný. Pěkně


Janina6
17. 04. 2021
Dát tip

Milé. Zavzpomínala jsem hlavně na ty ohebné modré plastovky :-) Je zajímavé, že v současné době přicházejí gramofony a gramodesky opět "do módy", to bych už nečekala.

A jinak "mladýho" celkem chápu... když uvážím, že já sama pamatuju doby, kdy ještě nebyly mobily, taky mi to připadá, jako bych tenkrát žila v pravěku...

 


Pevné nervy...ale kde je mám brát! :-)) Ahoj.


Oskar Koblížek
17. 04. 2021
Dát tip aleš-novák

Přesně. Jak je to dlouho, kdy se nám na magnetofonech otáčely kotouče a dneska nám hraje hudba několik hodin z maličký krabičky a nic se tam netočí! :o))


aleš-novák
17. 04. 2021
Dát tip Gora, 8hanka

Éra gramodesek trvala sto let. Éra CD trvala cca 30 let... mezitím ještě byla éra kazetová... částečně se ty doby překrývaly...


milý potomok ... iba túžil byť v obraze ... želám pevné nervy


Oskar Koblížek
17. 04. 2021
Dát tip Aru

To už bych nerozdejchal! Díky Aru.


Aru
17. 04. 2021
Dát tip

:D

přecetl jsem velmi pobaven, taky se mohl zeptat, jestli tehdy už byly cesty a domy, nebo to přišlo až potom :D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru