Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ërlli, královna víl

18. 04. 2021
9
24
703
Autor
Aru

Ërlli: Árli

Tam někde v Modrých horách žila Ërlli, dcera Vaška a jeho ženy Jörlli z Temného hvozdu. Pamatuju na jejich chatku s vodopádem, který nedaleko byl. Ërlli byla neposedná, honila každého broučka a pořád dávala mamince hloupé otázky, jako proč jsme na světě, proč nemůže lítat, (a to nevěděla, že maminka má svá křídla ve skříni na tři zámky chráněné) proč musí vůbec do školy a tam sedět jako podle pravítka a poslouchat učená moudra velkých lidí. Ërlli totiž už byla veliká holčička, která sama chodila po lesní cestičce do venkovské školy.

 

Jednoho dne Ërlli šla jako obyčejně lesní cestou, zdravila ji laň i čuník, ale snad jak si sama pro sebe povídala, nebo tak pomalu šla, až pan školník nervózně svíral klíče a vyhlížel ji. Opozdila se a uviděla tančit na cestě víly, ty se hrozně smály, vzaly ji mezi sebe, ale utancovat se jim Ërlli nepodařilo. Tak víly napadlo, ať je jim královnou, ale Ërlli chtěla být rozumnou holčičkou, a řekla jim, že musí do školy, aby toho hodně věděla a mohla pak chodit do velkých škol, kde jí dají diplom za který dostane vlastní kancelář a místo ve správní radě. Víly se smály, až se po zemi válely, Ërlli se celá červenala a tak raději souhlasila, že se stane jejich královnou. Vzali si loďku z bukového listu, protože ten je nejrychlejší a vydali se na cestu a pokud i vy chcete, tak pozorně poslouchejte, jak ty malé víly veslovaly. Když Florø nechali za zády, dali se cestou západní, ale jen k lidem z ostrova Fugloy, pak už to vzali přímo na půlnoční stranu a vlevo nechali ostrov ledu a ohně, dále jedna z víl vytáhla svůj klíček a odemkla si cestu domů. Pokud i vy byste chtěli do vílího království, nenechte se utancovat a ukradněte víle klíček.

 

List zaparkovali v jediném přístavu Zeleného ostrova, ale Grónsko to nebylo. Ërlli se ocitla v ráji, všude byly samé víly, žádný vílák a byla moc  nadšená, protože sama byla také na holky a na cestě za deset let dávno dospěla. Její první cesta mířila do bordelu, kde... až budete dospělé děti sami zjistíte, čím se vaši rodiče baví po desáté večerní. Ërlli zapomněla úplně proč přijela a trávila celé dny nad vínem v dobré společnosti za zvuků niněry. Vílám se ale tuze nelíbilo, že jejich královna je neustále v bordelu a chlastá. Víly totiž musely sbírat hroznové plody malinkatými tlapinkami a to je velice zmáhalo. Začaly kout pád monarchie a stavět malinkaté gilotinky. Ërlli zprvu nepochopila o jakou hlavu tu běží, ale jak se k ní víly přibližovaly, pochopila, až ji krev valkýr v žílách vřela. Vytrhla první sloupek od stánku s lektvary coby meč, když tu kolem letěl drak Alduin, ten ale jenom líně mlasknul, protože měl práci v jiné pohádce. Nic tedy nebránilo Ërlli, spanilé válečnici rozsekat víly na vílí prach.

 

Pro ostrov mohla začít nová éra. Éra lidí; jak už mají ve zvyku, všude postavili dálnice, obrovské domy, nákupní centra, lomy na těžbu drahých kovů a letiště. Ërlli to přestalo bavit, šla na poštu, kde si podala balík, protože letenka byla moc drahá. Ale neletěla domů přímo, protože odešla bez rozloučení. Však v lesích jí tak blízkých vyřezala si píšťaličku, aby si počkala s dobrou radou na jednoho skřítka, jelikož to vyčetla na dně krabice ve které byla, když letěla coby cenné psaní. Ërlli sice nasměrovala skřítka k jeho štěstí, ale sama zůstala, netroufla si domů, zrádkyně Ërlli. Dodnes prý bloudí po lesích, pokud vůbec zbyly. Až ji potkáte s píšťalkou děti, nedejte na její veselí.


24 názorů

Aru
21. 04. 2021
Dát tip

děkuju, ale je to jen malá čast většího celku ze sbírky nahoře :)


To je moc pěkný příběh. 


Aru
19. 04. 2021
Dát tip

konec už je vyřešenej, pracuje se na pokračování :)

teda teď se nepracuje, pracovalo se :D

díky ti ;)


annnie
19. 04. 2021
Dát tip Aru

No nevím, jak taen konec unést :) Tip a.


Aru
18. 04. 2021
Dát tip

díky, mě taky překvapil, bylo to jako stěna, která se vynoří odnikud; dost mě to sebralo po dopsaní


blacksabbath
18. 04. 2021
Dát tip Aru

uvidíš co ti řekne ve tvých snech....pak nám to povíš!!!!!...:-)))))


Aru
18. 04. 2021
Dát tip

teď mi došlo, že Tortill umřel :D

no, tak to musí být pokračování z toho světa


Aru
18. 04. 2021
Dát tip

to jsem moc rád :)

u Ërlli mám pocit, že chce být sama, hodně si toho prožila,... hm to by ji musel hledat nějaký rytíř, jakože se o ní někde dočetl...

:)


blacksabbath
18. 04. 2021
Dát tip Aru

Aru, dyť víš...já mám pro ty tvé fantasmagorie slabost.....a myslím, že nejsem sama.....Árli určitě zase ráda zavítá na našeho světa...:-))))


Aru
18. 04. 2021
Dát tip

dievča: díky moc, jo jo, mě ten konec taky vzal; večer jsem byl úplně bez energie


Aru
18. 04. 2021
Dát tip

ahoj ivi, díky moc, už jsem myslel, že to stojí za pendrek :D

jinak se to odehrává před Zvířátky od zchátralé mýtinky, ve sbírce je to správně řazeno.

nevím jestli přidám, to by Ërlli musela sama chtít jako posledně :)


dievča z lesa
18. 04. 2021
Dát tip Aru

uf! ... hneď ako mi bolo do plaču mi bolo aj do smiechu ... HUSTÉ


blacksabbath
18. 04. 2021
Dát tip Aru

nenech se utancovat a ukradni víle klíček....nemlaskej líně....přidej další příběh........*/****************************


Aru
18. 04. 2021
Dát tip

žasnu jak je Ërlli nepopulární :D


Diona
17. 04. 2021
Dát tip Aru

...tak příjde jiná :-)))


Aru
17. 04. 2021
Dát tip

když bude chtít :D

špatná je i ta  podobnost, vyslovuje se Árli


Diona
17. 04. 2021
Dát tip Aru

...mám za to, že Ërlli si k Tobě přijde pro své pokračování :-)


Aru
17. 04. 2021
Dát tip

taky doufám.

ne asi vždycky, ale kolikrát si ty jejich příběhy prožiju s nima a jenom zapisuju :)


Diona
17. 04. 2021
Dát tip Aru

...třeba to ještě není konec   ,-)


Aru
17. 04. 2021
Dát tip

mě pak ale vzalo, jak to s ní dopadlo.

i když to asi zní divně ode mě jako autora


Diona
17. 04. 2021
Dát tip

To je dobře, že si o to řekla ,-)) Tuze mě pobavila :-))


Aru
17. 04. 2021
Dát tip

díky moc, Ërlli mi nějak uniká proč chtěla být napsána


Diona
17. 04. 2021
Dát tip Aru

:-))))

Opět skvělá a půvabně ujetá severská fantazie. Edda si žádá aktualizaci :-)) 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru