Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sliniví plžnatci

19. 04. 2021
10
8
390
Autor
Movsar

Cukrárna

Asi proto že touhle ulicí jezdila první tramvaj, už rána jí korzují holky s modrými a růžovými vlasy a babičky s vlasy bílými. A za rohem, v cukrárně pana Erharta, z dlouhé chvíle, neboť všichni všechno mají, číšník Johan nablýskanou vidličkou píchne cukrářku Emu do zadnice nafouklé od vší té šlehačky a makronků, které musí vyrobit a ochutnat. A ona nadskočí a zalomí obočí a už by láteřila, ale on přiloží prst na ústa, aby nevyrušila holky s modrými a růžovými a babičky s bílými vlasy, protože makronka vzpříčená v krku není žádný med.

Vrabečci

Jsou jako tři vrabečci. Jen na hlavách mají kulichy. Holky pod lipkou na lavičce korza Příkop. Už nechtějí čekat na lepší časy, samy se usmyslely rozvolnit. A tak ucucávají z kelímků mléčné kafe pana Tita Gelatita a štěbetají a popelily by se prdýlkama, jen ještě není dost prachu a tepla a mohly by jim nastydnout... Ale o tom až někdy příště.

 

Sliniví plžnatci

Plánují prolíbat se až na dno vášně. V podloubí na rohu Hybernské, pochybný páreček pozdního věku. On vypadá jako kasař z Hříšných lidí města pražského, ona zas jako méně vydařená Tonka Šibenice. Déšť je zahnal sem, a tak si krátí chvíli. Potahují z jedné cigarety, pak se berou kolem krku, ona u toho stojí na špičkách, a pletou se jim jazyky. Poblíž stojí Karel Oliva z Ústavu pro jazyk český, sice cení zápal pro věc a odvahu, divokou syntax už méně, ale těch chyb, kroutí hlavou a pozoruje slinivé plžnatce úst zapletené v němém hovoru lásky pozdní, ale nikoli bezvýznamné.


8 názorů

lastgasp
20. 04. 2021
Dát tip Movsar

Bohatý tryptych je optimismem naditý. Stát na tom rohu Hybernské před mnoha lety, stály by před šatnou kavárny ARCO. 


Dneska je to krásně sladké.....mňam......*/******************


annnie
19. 04. 2021
Dát tip

Párkrát jsem tam byla. Mají tam moje oblíbená pomerančová kolečka v čokoládě :) Mám ty končiny ráda. A děsně mě bavěj ležáci ve výloze knihovny kousek vedle. A miluju technický muzeum... A pak vejš Bílkovu vilu... A... a... a... :)


Ty víš snad o všem :) Takové mám ráda..., Tvé postřehy snad ještě raději!


Movsar
19. 04. 2021
Dát tip

Díky přátelé. Vše je skutečné. A sno, přesně ta na Miladě. Chodíš tam?


annnie
19. 04. 2021
Dát tip

Jako vždy velmi velmi velmi pěkné. Kterou to ulicí první tramvaj, že cukrárna Erhart za rohem??? Ne tedy Milady Horákové???

K pochybnému párečku mám velké sympatie. Myslím, že Karel Oliva jim trochu závidí :)

Tip a.


Jamardi
19. 04. 2021
Dát tip

Asi špatně vyslovovali slovo "dej" :)


Gora
19. 04. 2021
Dát tip

Dobrý pozorovatel... a fantasta.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru