Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem se nenaučila...

20. 04. 2021
13
24
752

Jak jsem se nenaučila...
vázat knihy ;)

 

Už jako malá jsem chtěla vydat vlastní knihu. V devíti letech jsem sepsala první “Paměti” a radovala se z toho, jak jednoduché je napsat pár stránek textu a hned se stát spisovatelkou! V tu dobu mi také poprvé otiskli povídku v novinách! Bohužel i se všemi chybami, a že jich bylo! Nechtěla jsem si to dlouho přiznat, ale právě množství chyb bylo mou vstupenkou na stránky váženého učitelského časopisu, který se v tomto čísle věnoval dětem s dyslexií a dysgrafií.

Přeskočím kapitolu “slavná písničkářka”, “cirkusová krasojezdkyně” a “femme fatale výtvarnice” a rovnou přejdu k hlavnímu bodu tohoto vyprávění - ke studentce Ateliéru umělecké knižní vazby. 

Znělo to dobře a navíc mne po letech opět přepadla touha držet v ruce svou vlastní knihu! Když mne doteď v Kujavách neobjevilo žádné nakladatelství (nechápu, jak je to možné), budu si knihy dělat sama.

Bohužel, nejsem moc trpělivá. Nikdy mi nešly ruční práce. Nejsem pečlivá. Ale důležité je umět si poradit - Hornbach!

To místo je plné knih. Na začátku každého semestru jsem proto navštívila tento stánek inspirace a tvořila knihy z igelitu, z vlnité lepenky, z molitanu, ze styčníkové desky s hroty  ( https://www.hornbach.cz/shop/Stavebni-kovani/Stycnikove-desky/S12019/seznam-zbozi.html ) ...

Neumím vyrobit vlastní papír, ani ušít složitou knižní vazbu jako jiní absolventi, ale myslím si, že to nevadí. Ostatně každoroční akce Kniha Roku dokázala i toto ocenit. Vedoucí ateliéru pro mne měla pochopení a já proplula vysokoškolským studiem jako loďka po proudu. 

Před každou klauzurní zkouškou jsem se však pro jistotu pomodlila slovy: 

Sláva Otci i Synu
i Duchu svatému,
jako byla na počátku, i nyní i vždycky
a na věky věků.
Hornbach!

 


24 názorů

Evženie tak to jsi moc šikovná! Mi se často desky potažené čímkoli kroutily jako paragraf :)


Kdysi v Dikobrazu vycházela kniha ,,Jak jsem vyhrál válku". Pečlivě jsem si ji  vystřihovala a pak po částech stránky sešila na stroji. Desky jsem potáhla látkou a přilepila pevným papírem ke knize. Mám ji dodnes a vyučený vazač se divil, jaká je to krása :-))))


Diona
21. 04. 2021
Dát tip Thea v tramvaji

Jo, tak takto je mi to už jasné :-) To byl fakt unikát ...a lehce punkový :-)))


Diono představ si to tak, že z normální knihy trčí hroty. Prostě z těch pevných desek. A už to vidíš :) Takový "ježek" vlastně. Já to ještě obalila do kůže, takže kožená kniha ze které trčí něco jako hřebíky. Nechtělo se mi to dělat z hřebíků, když jsem našla takovou krásnou hotovou věc.


Diona
21. 04. 2021
Dát tip

Theo, děkuju. ...už to vidím. Styčníková deska pozink :-)  Jen asi netuším, jak bych s tím v případě knihy naložila... Nejspíš bych místo knihy "zestyčníkovala" salát

 Tak Styčníkové desky ať tě provází !  :-)))


Diono ten odkaz by měl fungovat, ale není klikací.

https://www.hornbach.cz/shop/Stavebni-kovani/Stycnikove-desky/S12019/seznam-zbozi.html

A ať tě Hornbach provází!


Diona
21. 04. 2021
Dát tip

...neznalec styčníkových hrotů se diví. Prosím, co to je a jak to vypadá...je nějakej odkaz?

paralela na SW : Hornbach s Tebou!


annnie
21. 04. 2021
Dát tip

POŠLI VŠECHNO, CO MÁŠ!

:) a.


Annnie - trefilas to :) Ta kniha s hroty byla mužská (skoro se nedala držet a myslím že mne i párkrát poškrábala) a k ni byla ještě ženská kniha, která měla v místech těch hrotů vyvrtané diry. Prostě taková blbost z přemíry pubertálních hormonů asi :)

Ženu jsem si napsala sama a na chlapa jsem použila texty kamaráda.

jestli dohledám fotky, něco ti pošlu :) Třeba knihu o lásce... nebo rozvodovou knihu.


Luzz - moc děkuji za kritiku! Když jsem to nedávno psala, tak mne ten závěr samotnou rozesmál :) Ale já se často směju svým "vtipům" úplně sama. Možná to je i tento případ.. Každopádně díky za tvůj názor :) 


na to se musím podívat....to mě zajímá.....děkuji......*/*****


annnie
21. 04. 2021
Dát tip

Styčníkové desky s hroty!!! Ten odkaz nedokážu rozkliknout, jsem si jistá, že by mi úplně zkazil taktilně erotického obraz, kterej mi vyvstal :)

Výborný vyprávění!!! Jen vytisknout a svázat!

Chtěla bych tvý knihy vidět. Hele, hoď sem foto... Nebo přijeď na Dobříš. Já jsem u nás v knihovně založila Fond zvláštních knih, tak můj zájem považuj za naprosto profesionální. Nabídkoprosbu myslím zcela vážně.

Tip a krásnej den a.


Kočkodan
21. 04. 2021
Dát tip

 

Tvoje knížky by se Tondovi Koniášovi blbě pálily... Ale důležitější je, že se mi dílko dobře četlo. :-) (smajlík jsem si také udělal sám)


Luzz
20. 04. 2021
Dát tip

docela milý vyprávění. jen škoda, že ten závěr jde do trochu ztracena... tu modlitbu bych si asi odpustila.


:)*


Goro - díky za zastavení :)


Diona
20. 04. 2021
Dát tip

:-)) ...možná, že dokonale knihy vázat neumíš, ale ráda tě čtu Kujavská spisovatelko :-)

Hornbach. Amen!


Aru - neprovokuj :) Nikde! Jedna mi třeba trvala půl roku, než jsem ručně literama potiskla všechny igelitové pytlíky v jednom svazku. Teď mne tak napadá, že jsem vlastně trpělivá až až...

Krásný den a díky že ses stavil :)


Aru
20. 04. 2021
Dát tip

kde je možné tu knihu zakoupit? :)


Gora
20. 04. 2021
Dát tip

Krásný sen, Theo!


Díky Nami :)


Nami 99
20. 04. 2021
Dát tip

Hezké vyprávění.


Thea v tramvaji
20. 04. 2021
Dát tip Já Lucie píšu...

Lucie jsem ráda, že si rozumíme :)


Naprosto Tě chápu :) Já neuměla navléct ani korálky... Ale jednou jsem dokázala svázat sešit (samozřejmě s dopomocí), teda myslím :)

Díky za vtipnou příhodu!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru