Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tematický den: LOUŽE PRO VŠECHNO

24. 04. 2021
16
39
1066

Jen taková rychlovka, možná úvaha, nad tématem dubnového Tematického dne: Den louží!

LOUŽE PRO VŠECHNO

Úzkou Končící ulicí na okraji středu města chodí den co den každý. Do práce, školy, do kavárny, restaurace anebo je to pěkná procházka i na seznamování. Všichni kdo touto ulicí prochází, ji nemohou přehlédnout. Je obrovská a plná kalné vody, že to prostě nejde. Malé děti jí nikdy neodolají, což se není čemu divit. Jediný kdo se na to dívá neustále s údivem jsou maminky. Nechápu, že je to ještě pořád překvapuje. Skákání do louží je přece radost každého malého dítěte.

Není ničím ohraničená, takže je vážně velká. Je přímo uprostřed ulice. Jak to ten déšť mohl mít tak dobře vypočítané? A kdo tam vlastně udělal takovou prohlubeň? Bůh? Nebo někdo jiný?

Dalo by se říct, že jsou to i takové ztráty a nálezy, protože vždy v ní zahlédnete obal od rudé rtěnky nebo tatranky, kapesník, čepici s kulichem… No prostě vše. Pokaždé, když někdo něco hledá, ví, na co se má obrátit a kde tu danou věc určitě najde. Ta louže má asi špatnou karmu, když každému do ní vše padá. Tím je ale proslulá. Takže bez ztracených předmětů by to už nebyla ona. To je doufám všem jasné. Ale je zajímavé, že cokoliv tam spadne, tak tam prostě zůstane do té doby, než si to ten, komu to patří, vezme. Ani zloději, kapsáři si na ni netroufnou. Je to záhada... Jak to asi dělá?

I když svítí ostré slunce, tak se v ní nějaká ta rukavice od malých capartíků přece jenom najde. Občas je ale dočista vyschlá. A to v dnešní době nemusí být ani takový velký problém. Pozornosti má ale i tak tolik, kolik ani ledajaká hvězda na hlavní straně Blesku. No jo, má se!  

Je zvláštní i dalšími věcmi. I když není úplně čirá, funguje jako veřejné zrcadlo. A to se hodí! 

Představte si, že vás najednou začne něco lechtat v oku. Už vás lechtá, že? Třeba zrovna smítko od nedalekých popelářů. A vy ne a ne ho vytáhnout, máte na sobě přeci novou řasenku, takže ne abyste si do ní drbli! Na rameni vám plandá kabelka, jako správné ženě (mně teda nikdy, takže o správné ženě by se dalo polemizovat), a proto se v ní začnete hrabat jako pes v hlíně. Snažíte se co nejrychleji najít kapesní zrcátko. V tom vás ale napadne, že jste si ho dnes nevzali, protože na co a k čemu by vám bylo? A hle, je tu pro vás ona. Louže alias zrcadlo pro každou, pořípadě každého, protože i muži mají své chvíle krásy. A tak je to vaše spása.

No není to úžasné!

Také vidí všechno z pohledu kamenných kostek na zemi. Víte jak poznává lidi? Přece podle podrážek bot a samozřejmě podle toho, co vytrousí. Tak třeba slupka banánu, jasný Karlík ze 3.B. Pruhovaná šála je malý Martínek. Růžová gumička do vlasů (občas i puntíkovaná sponka), Maruška...

Je to prostě louže pro všechno. Má přehled a je to úschovna. Dovolila bych říci, že možná lepší než samotný trezor. To je její celoživotní poselství! I když pořád je kolem ní spousta nevyřčených otázek… Kdo by taky nechtěl být kaluží?

 ***

Čeká až zaprší...


39 názorů

Lakrove, jsem ráda za Tvou návštěvu a děkuji Ti, že sis můj text přečetl. Také moc díky za shrnutí a názor. Ano, nezřetelný záměr tam je, ale to byl zase můj záměr :)


Lakrov
10. 05. 2021
Dát tip

 Začíná to jako fejeton a pak se to přes "snímek viděného" ubírá k jakési úvaze a nezřetelným záměrem.


Honzo, zdravím! Díky za přečtení a tip! Jsem ráda, že ses stavil :)


zeleda
01. 05. 2021
Dát tip

Moc hezké, Lucko.


Jojo, to by měla :) Ale je pravda, že se tady celkem hodně píšou texty pro děti, ale sami děti tu nejsou... Já jsem tu ještě za dítě teda, ale tyto mé díla jsou spíš ještě pro ty menší :)


StvN
28. 04. 2021
Dát tip

Kdyby tu bylo hodně dětí, louže by mohla mít na Pismaku úspěch ;)


StvN, děkuji za Tvou návštěvu a tip! Jsem moc ráda, že ses opět dostal k mé tvorbě a měl ji možnost ochutnat.

Ano, louže a děti jdou spolu celkem dobře dohromady, ale co třeba písmák a louže? Tady by hooodně sedělo :)


StvN
28. 04. 2021
Dát tip

Je to celkem fajn cvičení. Koukám, že si všichni spojují louže s dětmi.


Díky:-)


Samozřejmě! Díky moc za nominaci :)


Lucie, můžeme nominovat povídku do soutěže Próza měsíce?


Dievča, děkuji za přečtení a tip! Ano, i louže si zaslouží takový pohled! Jsem ráda, že i Tobě se líbí :)


trošku romantickej pozornosti si kaluž naozaj zaslúži ... a tvoja pozornosť je živá, radostná a plná nápadov


Dagmaram, srdečně Tě u mě vítám a jsem poctěna Tvou návštěvou! Moc mě těší, že se dílo líbilo a je pravda, že k dětem to má blízko. Asi to bude hlavně tím, že jim i jsem :)


Dagmaram
25. 04. 2021
Dát tip

Je to milé a myslím, že svou fantazií by to bylo blízké dětem:-)


Jitko, díky za návštěvu! Tvůj koment mě velice potěšil :) Jsem ráda, že se líbí.

Tak zase příště. Papa...


atkij
25. 04. 2021
Dát tip

Božínku, to je milé. Líbí se mi Tvá fantazie. Přidaná hodnota k běžné popisnosti. 


Kočkodane, děkuji za zastavení!

Promiň, já na štěňátka dočista zapomněla :) Ale ještěže nejsi pes a neurazíš se. Až dojde text k úpravám, tak je tam třeba dám... Super podnět!


Movsare, vítám Tě tu u mě! Jsem ráda, že si ke mně zavítal a přečetl si mou miniaturku :)

Těší mě, že se Ti líbí ta komunikace se čtenářem, to jsem dělela poprvé :) 


Karle, moc ráda Tě tu u mě zase vidím! Děkuji za přečtení a tip!

Neboj, jen co budu mít trochu více času, tak na to znovu ještě mrknu a třeba tam zapojím i ty štěňátka od Kočkodana :) 


Kočkodan
25. 04. 2021
Dát tip

 

Dílko o louži, ale ani slůvko o štěněti... já být pes, tak se urazím. ;-)


Movsar
24. 04. 2021
Dát tip

Tesi me texry, v nichz vypravec komunikuje s ctenarem. A i jianak T


K3
24. 04. 2021
Dát tip

Nakonec máš asi to nejpřesnější hodnocení v prologu. Pojetím mi to připomělo moje zamyšlení nad sny, psané v podobném duchu. To tu ale není. Přidám se k těm, kteří doporučují se k tomu jednou vrátit.


Black, jsem ráda, že jsem Tvá očka odteď přesměrovala i na louže :) Určitě si to zaslouží. Díky za návštěvu a tip!


Jani, ahój! Jsem ráda, že si ke mně opět zavítala a dočetla ses až k mým loužím :) Také, že jsem Ti rozjasnila den, to je pro mě výhra! 

Jako Goře, tak i Tobě slibuji, že na dílo ještě mrknu a posunu ho třeba o level výš (třeba po všech stránkách) a dotáhnu myšlenky. Je super, že sis tolik věcí všimla a přemýšlela nad nimi.

Přeji pěkný věčír :)


Zajímavý nápad.........počkám až zaprší...a na každou louži-kaluži se budu.... odteďka....dívat ouplně jinýma vočima.....:-)))).....*/************


Já Lucie píšu...
24. 04. 2021
Dát tip Diona

Diono, ano! Ať žije den louží! Díky za přečtení, tip.

Měj ho ještě krásný :)


Ooo, Danny, to mě velice těší! Jsem ráda, že jsi v dílku našel to zajímavé.


Nami, moje řeč :) Děkuji a já doufám, že ses především pobavil Ty!


Goro, moc děkuji za návštěvu a tip! Jsem ráda, že miniaturka zaujala i přes nedostatky, kterých je víc. Vím o nich. Jen jsem neměla ještě tolik času na lepší úpravu. Snad to tolik nevadí :) Ale slibuji, že se na to ještě podívám podrobněji.


Diona
24. 04. 2021
Dát tip

Je to úžasné!  :-)   Ať žije Den louží :-))


Janina6
24. 04. 2021
Dát tip K3

Myslím, že až budeš mít víc času (a chuť), takhle miniaturka by určitě stála za nějaké to "učesání" :-) Máš tam totiž řadu hezkých nápadů. Líbí se mi třeba představa "louže jako úschovny", zasmála jsem se u toho lechtání v oku... celé se to četlo a představovalo dobře. Samozřejmě by se dalo vylepšovat, co se týká pravopisu, taky bych tam nemusela mít tolikrát výrazy jako "všichni, každý, cokoliv...", prostě výrazy vyjadřující "absolutní počet" něčeho. Úplně každý tudy nechodí a úplně každému tam úplně všechno nespadne, že ne ? :-) Ale to jen tak na okraj. I tak jsi mi tímhle textíkem projasnila den.


Danny
24. 04. 2021
Dát tip

Zajímavý textík, dávám tip.


Nami 99
24. 04. 2021
Dát tip

"Na zdraví."

"Ať slouží."

A všechny nás pobaví,

dílo ke dni louží.


Gora
24. 04. 2021
Dát tip

Lucie, je to docela fajn miniatura prozaická, zamyšlení nad úlohou zdánlivě obyčejné louže, která může být i důležitou součástí nejen dětí.

Díky za účast v soutěži a tip...

škoda jen, že sis nedala víc záležet na slohu, gramatice - byl na to čas díky předem známému termínu:-)


Bixley, díky, že ses k mému textu dostala!

Jak sis u mých prozaických děl můžeš všimnout (především u TD), tak se snažím zaobírat i těmi věcmi, které nám přijdou jako ty "nedůležité" a hledat v nich... Kouzlo to má naprosto určit! Mě to naprosto fascinuje a baví.

Vím, stylistika by potřebavala, ale jak už píši v prologu, je to jen rychlovka, která šla hned "na papír" :) Proto jsem ráda, že i přesto měla u Tebe má mini úspěch.

Pěkný zbytek krásného dne!


Jamardi, děkuji za přečtení a tip! Nápady jsou vždy zajímavé :)

Musím se přiznat, že mně do kaluže také ještě nic nespadlo, ale přišlo mi to jako něco, co se může dost často stát lidem z neopatrnosti... Holt jsme asi moc pořádné :)

Ti, co stavějí chodníky jsou prostě experti! K nim nemůžu nic dodat :D

Měj slunečné odpoledne bez louží! 


bixley
24. 04. 2021
Dát tip

Také znám taková místa. Líbí se mi pohled na důležitost louže. Většinou vnímáme jako důežité úplně jiné věci. Tady je to jaksi obrácené a má to proto svoje kouzlo. 

Text by ještě potřeboval trochu stylisticky učesat, ale obsahově mě zaujal. :-)


Jamardi
24. 04. 2021
Dát tip

Zajímavý nápad :) Jako z udělání mě do kaluže ještě nikdy nic nespadlo. :)

Mně spíše než louže udivují ti, kteří stavějí chodníky a neudělají kanál. Některá místa jsou tam pravidelně "potopená". U nás je třeba takové místo u dvou základních škol. Dnes tedy už jedné. Tam jsem sice nechodila, ale dovedu si představit, že tam je v době deště "velká zábava".


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru