Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proti proudu

01. 05. 2021
15
15
642
Autor
PavelK

Jediná ryba, která plave po proudu je mrtvá ryba (argentinské přísloví).

napřímený tok –
Žbluňk! Z trávy proti proudu
vypluli jelci.


Na půdu kočkám
uleželou večeři –
dole psí oči.


Rozkvetly květy –
na dně lahve od piva
se motá sršeň.


15 názorů

per_zay
06. 05. 2021
Dát tip

hmmm ... za druhé ... T


annnie
03. 05. 2021
Dát tip

Všechny pěkné, každá jinak. Spojení jako rozkvetlé květy mám naopak ráda, byť s jemnou sebeironií. Já bych tam naopak dodala třeba "rozkvetlé květnové květy" . Tip a.


PavelK
03. 05. 2021
Dát tip Kamamura

V tomhle je zen úžasnej, dalo by se tak uvažovat i o Bohu. Myslím, že mistr Eckhart byl podobným úvahám o Bohu dost blízko, nebo řekl to samé jinými slovy. Dík Kamamuro.


PavelK
03. 05. 2021
Dát tip

Já děkuji Radmilo Marie


Kamamura
03. 05. 2021
Dát tip

"Co je to zen?

Leklá ryba. 

A proč?

Protože nikdo nezná její cenu."

- Ničiren


Z mého laického pohledu je to vše krásné, PavleK. Moc děkuji!


PavelK
03. 05. 2021
Dát tip Gora, Kamamura

Ještě k sršňům. Je zbytěčné z nich mít hrůzu. Jsou mírumilovní, pokud je něco nerozsráždí neutočí (nemám na mysli ty japonské). Ale soužití s lidmi přináší problémy, to uznávám Měli jsme na půdě sršní hnízdo, občas k nám domů přilétla sršeń, nezabíjel jsem ji snažil jsem ji poskytnout cestu ven, jenže lákalo je světlo, tak jsme měli na oknech neustále několik sršňů a jak se otevřely dveře několik jich vlétlo dovnitř a sousedi si stěžovali, že mají malé děti, tak jsem musel s těžkým srdcem hnízdo zlikvidovat. Problémy přicházejí i na podzim, kdy způsobí hodně škod na ovoci. Před domem mám hřiště před léty se tam konal nohejbalový turnaj a po něm chlastačka, bylo tam sršní hnízdo, které bylo z obav vypáleno. Během akce létalo spoustu sršňů, asi hledaly to hnízdo, lidé si na jejich přítomnost přivykli tak, že už málokdo věnoval pozornost tomu, že pije pivo a kolem hlavy mu létá sršeň. Nikdo nedostal žihadlo.


PavelK
02. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Asi máš podobnou zkušenost. Dík, blacksabbath.


PavelK
02. 05. 2021
Dát tip Gora, Kamamura

Prostě, sedl jsem si na zahrádce sedl na lavičku a rozdělal si pivo. V záhounu jahod kvetla pampeliška, začaly kvést třešně a nektarinka, všude bylo spoustu hmyzu. V lahvi od piva se skutečně motal po dně sršeň (nevěděl kudy ven), sranda byla, že jsem ho vyklepal a on se asi za pět minut do ní vrátil. Pokusil jsem se v haiku vystihnout náhlý příchod jara po chladných dnech. To motání sršně je oslava toho okamžiku, přenesení mé nálady na ten obraz. Je moc fajn číst, jak nastíněný obraz evokuje čtenáře jiným způsobem. Moc pěkný komentář, díky Jitko.


atkij
02. 05. 2021
Dát tip Dagmaram

Nejvíc se mi líbí poslední text, má opravdu našlápnuto. Stěžejní vnímám druhý a třetí verš. Kladu si otázku, proč jsou květy důležité. Sršeň se i tak vztahuje k určitému ročnímu období. Evokuje, prolíná se mi i s emocialitou člověka - na dně versus na dně

narychlo, chce si pohrát: 

na dně -

sršeň motá se

v pivní láhvi

 


to druhé nemá chybu!..se mi to líbí.....*/****


PavelK
01. 05. 2021
Dát tip

Haiku je o tom návratu, rovné koryto se zlehka zvlnilo, prorůstá vegetací, zmínil jsem tam trávu. Ale i různámi křovisky. Nikdo ho neurdržuje. Jednou jsem tam přišel hodil do vody kamínek, po letech vypluli jelci.

Díky Evženie.


PavelK
01. 05. 2021
Dát tip Gora, Radmila Marie, Kamamura

Všechny tři vychází z konkrétních zážitků. Napřímený tok -slovo ze kterého jsem vycházel bylo regulace, chtěl jsem dodržet počet slabik.  Nevnímám to jako hodnocení, pracuji s tím, že čtenář ví, že několik kilometrů rovný vodní tok musí být lidský výtvor. Je to na hraně uvidíme co ostatní. Počítám se zkušeností čtenáře, stejně jako si Ty s ní počítala u haiku o slepýší který leze po lomu měsíc před Jiřím. Dotkla si se v textu něčeho co nevidíš přímo, pranostiky která se mluví o tom, co bude za měsíc měsíc, ale je to v tvém vědomí, já se dotýkám něčeho co nevidím přímo, co se stalo v minulosti, ale je to v mém vědomí. Tím na Tebe nechci útočit, možná že máš pravdu. Zkusím poslat avízo Teisanovi.

U rozkvetlých květů vnímám ten problém, nějaký čas jsem s tím laboroval, zkoušel jsem jiné verze. Zjistil jsem na google, že termín rozkvetlé květy se běžně používá (tím netvrdím, že to je správně), nakonec jsem ho tam vrátil zdál se mi nejvýstižnější pro důvod k oslavě, náhlému příchodu jara. Děkuji moc za konkrétní kritiku Goro.


Snad se i toky řek vrátí do původních koryt stejně jako naše životy.


Gora
01. 05. 2021
Dát tip PavelK

Pavle, to druhé nemá chybu... 

U prvního napřímený tok - není to "hodnotící" slovo? - jelci se mi líbí:-)... u třetího - rozkvetly květy - je zvukomalebné zopakování téhož významu...

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru