Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mamahotel

02. 05. 2021
21
16
698
Autor
Movsar

Mamahotel

Jako ředitelka mamahotelu Ivana musí vstávat brzy, rozhodně dřív než její dvaatřicetiletý syn. Přichystat kakao, namazat vánočku, kafíčko si dáš?

Když odejde do školy nebo za marným výdělkem, ani tehdy Ivana nespočine: umýt nádobí, dojít do krámu, připravit oběd.

Jak ses měl, co bylo ve škole? ptá se mlčenlivého soudruha. Ten ale hen pojí, vypije bezinkovou šťávu a zavře se do pokoje k elektronkové hře, již hraje po síti s vrstevníky.

Mámo, bylo by dobře koupit rychlejší připojení, vyřizuje ředitelka Ivana odpoledne knihu přání a stížností.

A zas umýt nádobí, zacvičit si u Cvičme v rytme, dopřát si tu chvilku pro sebe, a zas už chystat něco k večeři. Budu prát, máš něco bílý? ptá se Ivana přes zavřené dveře, ale se sluchátky na uších, ponořen do elektronkové hry syn neslyší.

Večeře, zahlásí pak, syn se nají, napije bezinkové šťávy a odchází k elektronkové hře. Ivana si konečně chvíli odpočine v Růžové zahradě.

Síť mamahotelů rozrůstá se po celé Praze, snad i po celém světě, a matky s podivuhodnou radostí na sebe berou kříž ředitelské funkce.

 

Vrabečci

Jsou jako tři vrabečci. Jen na hlavách mají kulichy. Holky pod lipkou na lavičce korza Příkop. Už nechtějí čekat na lepší časy, samy se usmyslely rozvolnit. A tak ucucávají z kelímků mléčné kafe pana Tita Gelatita a štěbetají a popelily by se prdýlkama, jen ještě není dost prachu a tepla a mohly by jim nastydnout... Ale o tom až někdy příště.

 

Šťovíček a grácie

Holka šťovík. Jde k Letné, chvílemi má kyselkavý výraz. Komu se asi nabídne, Utrhni si mě, požvýkej, ten nebude zklamán, ale osvěžen.

To tři grácie, razící tamtéž, jsou sladké, asi protože jejich zadnice jsou oproti šťovíčku tučné a tuk, jak známo, jest balzám pro nervy. Člověk má podle nejnovějších poznatků dva mozky: jeden v hlavě, druhý v žaludku - mikrobiom. Ale žena má ještě třetí mozek: v zadnici.


16 názorů

IQ nick
30. 06. 2021
Dát tip

Pěkně se to čte, líbí se mi tvůj pohled na svět, ty drobnosti, kterých si všímáš, i pro mě leckdy překvapivé závěry, které z viděného vyvodíš.

Nejvíc mě oslovili vrabečci. b:-) 


Jamardi
03. 05. 2021
Dát tip

Mám pocit, že po počátečním rozhořčení se myšlenka na "zadek v teple" začíná líbit :)


lastgasp
03. 05. 2021
Dát tip

Mateřská láska je pro synáčky posvátná. Brabečci jsou roztomilé. Anatomická úvaha je neobvyklá, ale originální. Miniaturky se čtou určitě lépe než Topol nebo Páral.


Movsar
02. 05. 2021
Dát tip

Děkui vám přátelé. A za 16 tipů, které mohu vyměnit za 1 doporučené dílo navíc. Pokusím se vám zas podat něco třaskavého. 

Kdo za to může? Asi je to neřešitelné: co bylo dřív... myslím, že ten termín se používá i v zahraničí. Studie tvrdí, že obecně je fenomen častější na Jihu a Východě, nejméně v USA a sevmEvropě.


Beru si hypotéku, i bankéři musí z něčeho žít. - oznámil dnes syn ředitelce

a vyskočil z buchty.

Zasmáli se zbrojnoši a vodcváleli na šijacích strojech.


Luzz, to je pravda, že si vychovaly co mají. Ale nelze popřít, že by to pak neměly těžké..., jen si za to mohou samy :)


Aru
02. 05. 2021
Dát tip

jo jo, mama hotel, celej den v práci a na konci měsíce pomalu ani nevidět výplatu :D


Luzz
02. 05. 2021
Dát tip

ta první je docela výstižná. obzvláště pro slova "s podivuhodnou radostí" - tam je pro mě těžiště textu.

druhá a třetí mě tentokrát minuly.

ještě si dovolím reagovat na komentář Lucie - nemyslím, že by to ty matky měly těžké... vychovaly si tak svoje synáčky samy.


Markel
02. 05. 2021
Dát tip

líbilo všechno, jen by mne zajímalo, zda i v jiných státech je mamahotel známý pojem a nebo je to jen české specifikum *


Andělka1
02. 05. 2021
Dát tip

Moc hezké, šťovíkem jsme se krmily, my děti. Když jsem si hrály celé dny v parku, kde rostl. Žádné svačiny ani pití jsme neměly na celodenní lítání venku! ˇˇSŤOVÍK DOBRÝ TUDÍŽ! Po něm vážně nikdo neztloustnul. Byli jsme všichni kostlivci. A vitamínu dosti ze šťovíku. Některé rodiny vařili polévku ze štovíku. Nebyl stříkaný, hnojený...mňam Možná má některá žena vzadu dokonce ono Třetí oko, funkci epifýzy...:-))


blacksabbath
02. 05. 2021
Dát tip Gora

JJJ...první už se mě netýká.....druhá fakt milá....a ta třetí....JJJJ.....jdu počítat mozky...:-))))))


Když jsem viděla název "Mamahotel" tak jsem se do toho musela honem pustit :) 

První byla na zamyšlení, ale vlastně smutná, protože ty mámy to mají vážně těžké... Druhá a třetí milá, pěkné počteníčko.


supizmus
02. 05. 2021
Dát tip Gora, blacksabbath, annnie

Nevím, mám-li se smát či plakat. Zeptám se mámy až půjdu k večeři, kterou přichystá :-)


Thea v tramvaji
02. 05. 2021
Dát tip Diona

Mám to jako Gora :) Líbí se mi jak nabouráváš zajeté stereotypy a zvyklosti.


Gora
01. 05. 2021
Dát tip Movsar, blacksabbath

První k popřemýšlení, druhé milé, třetí objevné...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru