Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Oči

03. 05. 2021
20
25
869
Autor
annnie

 

Oči                                                                                                                                      Berlín, srpen 2010

 

Hnědé oko se dívá do modrého oka:

laskavé nebe.

Modré oko vidí v hnědém

hluboký vesmír.

Dvě strany jedné mince

 

Jde jen o úhel pohledu

 

Mám v sobě tvůj vesmír.

Máš v sobě mé nebe.


25 názorů

annnie
06. 05. 2021
Dát tip

Ale Benetko, co to zas plácáš? :) Za KRÁSNÉ děkuju a přeju krásnej den. Pá a.


Benetka
05. 05. 2021
Dát tip

***KRÁSNÉ***


Benetka
05. 05. 2021
Dát tip

...asi jsem měl rači zkusit malovat než se plést básníkům do fochu...


annnie
04. 05. 2021
Dát tip

Cassy a Pavle, vaše komentáře se tu vedle sebe vskutku pěkně sešly!!! Anna moc děkuje, udělaly jí velkou radost. A bude moc ráda, pokud se podíváte na Osmnáctý údiv Anny (jen co se dostanu k PC a vložím to na písmák :)). Hodně by mě zajímala vaše reakce - jak vnímáme ten posun mezi těma dvěma texty. Ale nebere to, prosím, jako že vám říkám, co máte číst nebo že vás snad dokonce nějak úkoluju. Be free, please! Díky moc a.

 


PavelK
04. 05. 2021
Dát tip

"Jáko je ve žluti Vždy pžítomho světlo, tak se dá říci, že v modři je vždycky přítomho něco temného. ...tak se rádi díváme na modrou barvu, ne protože na nás doráží, nýbrž protože nás táhne za sebou."(Goethe, Smyslově-morální účinek barev)

O té doby co jsem to četl, už nevidím modrou oblohu, nýbrž nekonečnou dálku. Modrá by se dala také přirovnat k jangu, hnědá zas svou pokorou k jinu.


cassy
04. 05. 2021
Dát tip

některé verše jsou tak přirozené povědomé jako by existovaly od nepaměti...jde jen o to kdo ve správný okamžik natáhne ruku a utrhne je ze stromu který se rozvětvil nad námi...


annnie
03. 05. 2021
Dát tip Kamamura

Kamamuro, vůbec se nebráním jakýmkoli asociacím, naopak. Ba ani víceméně jakýmkoli interpretacím. A za ty obrazy, který vytanou čtenáči na mysli (byť jsou často asi hodně jiný než moje obrazy) jsem velmi ráda. Je to prostě nekonečnej koloběh inspirace. Takže tvůj horror mě jen překvapil, ale taky velmi pobavil. Ta řečnická otázka byla skutečně míněna naprosto jako vtip :)

Já taky moc netoužím svý texty vysvětlovat, ale úplně se tomu nebráním. Koneckonců sama někdy potřebuju k některýmu dílu klíč...

Myslím, že si rozumíme. Díky. Měj se strááááááááááááášně... pěkně :) Pá a.


annnie
03. 05. 2021
Dát tip

Aru, neboj... Jde o aktualizaci a la annnie :)


Kamamura
03. 05. 2021
Dát tip

annie - myslel jsem, že to právě svědčí o kvalitě díla, že v něm různí čtenáři vidí různé věci, případně přicházejí s vlastními interpretacemi. Proto nerad vysvětluji vlastní tvorbu, ač jí většinou vysvětlit dokážu (respektive vím o každém slově a slovním spojení, odkud se vzalo a jakou má plnit funkci). Jakmile se člověk jednou vysvětlí, zabouchává ty ostatní dveře a nechává otevřené jen jedny, a to je škoda. 

Stephen King kdysi napsal, že dobrý horor je jako koš plný různých strachů. Každý čtenář, který jde kolem, si jeden vezme, a dá do koše místo něj jeden vlastní. Myslím, že s poezií to může být podobně, pouze se jedná o koš asociací a odkazů. 


Aru
03. 05. 2021
Dát tip

to není třeba, každej to vidí jinak ;)


annnie
03. 05. 2021
Dát tip

Milane, , black, supizme, Evženie, děkuju. Jsem moc ráda, že jste se dokázali ponořit!

Aru, ty sképtyku! Možná sem kvůli tobě hodím "aktualizaci"... Uvážím to.

Kočkodane! Věčná škoda, že se zde netlaší redaktoři ve frontě - zbledli by nad tvou zasvěcenou kritikou závistí! Díky. Navždy vděčná...

Kamamuro, netušila jsem, jaký asociace může tenhle text navodit. Tak teď nevím: mám psát dál - nemám psát dál :) ??? Horrorrrr...

Safiáne, možná se mi to nepovedlo, jak jsem chtěla... Nebo prostě mluvím jiným jazykem, než kterej ti zní libozvučně. Tak či tak díky za komentář! Měj se pěkně.

Lucie, velmi oceňuju tvou upřímnost. Díky.

Štírko, ano, moc děkuju za "epilog" k mý básni. Přesný!!!

Dievča! Bowie a malamut??? To bys snad měla zpracovat! :) Hele, ségra, udělej tóó, jóó? :)

Moc ráda jsem s váma všema chvíli pobyla. Merci beaucoup a.


To je pěkné.


dievča z lesa
03. 05. 2021
Dát tip Benetka

obohacujúca výmena ... a pripomenulo mi to oči Bowieho a istého malamuta 


Štírka
03. 05. 2021
Dát tip

A bez Vesmíru - kam umístit nebe? Bez Nebe zase vesmír prázdně zebe...umět se dívat a cítit a vnímat... pořád...


supizmus
03. 05. 2021
Dát tip

Ty jo, nádhera!


Líbí se mi poslední dva veršíky. Ale myslím si, že máš i krásnější verše. 


Safián
03. 05. 2021
Dát tip

Celek vyznívá ploše. Některé verše jsou navíc nebo, lépe řečeno, nejsou ty pravé. 


Kamamura
03. 05. 2021
Dát tip Aru, Štírka

Potom dívka i odraz natáhnou ruce, dotknou se, projdou sklem zrcadla a vymění si místa. Zvenku se ozývá volání: "Ako-chan, dítě naše, kampak ses schovala." Dívka odpovídá: "Tady jsem, mami, už jdu!" Vidíme jí odbíhat pryč z půdy, klapnou dveře. Obraz v zrcadle ještě chvíli postojí, dívá se skrz rám, a pak pomalu odchází rovněž do své verze reality...


Kouzelné!!!!.................*/***************


Kamamura
03. 05. 2021
Dát tip Aru, Štírka

Při čtení se mi vybavil výjev jak z japonské série Silent Hill - zaprášené půdě s všmožným harampádím a vrstvami prachu vévodí obrovské zrcadlo, před ním stojí v naprostém tichu taková ta všudypřítomná japonská hororová holčička, a bez hlesu pozoruje svůj odraz v zrcadle. Záběr zblízka, kamera se pomalu otáčí kolem protagonistky, a my s úžasem zjišťujeme, že zatímco ona má oči hnědé, její odraz v zrcadle má oči modré. Do toho melancholická hudba. 


Kočkodan
03. 05. 2021
Dát tip Kamamura

 

Annnie, očividně jsi položila základní šutřík nového básnického směru – oftalmologismu.


Aru
03. 05. 2021
Dát tip

jen aby :D


MilanH
03. 05. 2021
Dát tip

Moc krásné !!!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru