Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ërlli v nesnázích jara

03. 05. 2021
8
16
462
Autor
Aru

Čti:
Jörlli: Júrli
Ërlli: Árli

Přišlo jaro, poslední ledovec roztál a majitel nedalekého vleku se střelil signální pistolí, kterou svolával k chatě U Dvou hrotů ztracené a zmrzlé turisty. Ërlli se celá zmámená po výplachu žaludku probudila v blázinci. Jelikož ji bylo uznáno sebepoškozování, nechali si ji tam jako dočasně trvalého hosta k veliké radosti zřízenců, a to i přesto, že Ërlli je dcerou Jörlli, valkýry a Vaška lovce, nezměrné síly. Stihli ji vzít krev a objevili ty neposedné krvinky v malém brnění a křidélky, proto ji zavřeli do cely s magickými mřížemi na samotku. Když pro ni míchali ranní koktejl z barevných bonbónků zrovna vstával po bouřlivé noci Tortill Veliký vedle své nesmrtelné krásky, která ještě vyspávala, protože Tortill byl veliký divoch. Tortill se vecpal do plavek a s ručníkem přes rameno jako lev salónů vešel přes sklep hospody do aquaparku, aby si dal svých 200 bazénů, jak byl zvyklý ze své starodávné a daleké domoviny. Jeho velká láska zatím stále chrněla úplně jaksi bez ničeho, nestyda!

 

Když se i ona probudila k večeru, Tortill oddychoval před hospodou na svém mini-lehátku pod dětským slunečníkem, natřený opalovacím krémem se slunečním faktorem 100+. Prošla do přízemí hospody a jaksi pořád na sobě neměla nic, hosté přestali mít okamžitě žízeň. Nasupený hospodský po ni pohotově hodil dva ručníky, které se ji elegantně obtočily kolem intimních míst. Tortill se zahleděl jiskrným okem na svou krásku mezi futrama, jak tam stála s rukou v bok a s jednou nohou mírně pokrčenou, až se Tortillovi úplně odkrvil mozek. Došla až k němu a pohladila ho po jeho ostře řezané tváři, leč nepořezala se, tak byla božská.

 

Zapomenutá Ërlli neměla čas skrze stropní větráky sledovat vycházející hvězdy, které byly v tomto ročním období tak půvabné a musela vší silou v nepříčetné zuřivosti lomcovat mřížemi a to i přes duhové mámení bonbónků. Kde jsou přátelé, když je Ërlli nejvíc potřebovala. Říkám, kde jsou? Á Tortill jakoby snad něco slyšel, lehce se nadzvedl, ale jeho milá měla asi lepší sluch, že se ho zeptala, kde je vlastně Ërlli? A zadívala se na Tortilla, ten ale Ërlli neviděl, ale jak pomalu nabýval rozum, napadla ho fantastická myšlenka, zeptat se! A to hospodského. Ten jim vypověděl, jak zachránil Ërlli před krutým osudem, který sobě chystala, když tak nezřízeně chlastala. Tortill se rozmách' až sletěl hospodský pod pult a jeho družka mu vesele zatleskala, až ji spadly ručníky a byla jaksi zase bez ničeho. Tortill si rychle zakryl obličej, aby mu zase nezačal odcházet mozek a ukázal ji na patro, aby se oblékla, pokud možno do společnosti. Ale jak panovalo vlhko v patře hospody, nebo to snad bylo tím jarním počasím, šaty už tak odhalující se jí jaksi smrskli na hranice slušnosti. Tortill se sice obdivoval takovému stylu oblékání, ale hosté opět přestávali mít pomalu žízeň a tak raději rychle zmizeli.

 

V noci se necestuje vůbec snadno, je možno se orientovat podle hvězd a měsíce, nebo si nachytat do lampičky světlušky a těmi si svítit, ale i tak se může stát, že kdejaký bludný kořen se postaví cestovatelům mrzoutsky do cesty. Tortillova božská družka to věděla, dík věčně pevné paměti a rozhodla, že raději budou cestovat po hvězdách a taky je to rychlejší. Vyzuřené Ërlli šla mezitím pěna od jinak jemných úst a proklínala to místo zapřená na mřížích. Když tu se rozletěly dveře na chodbě, Tortill si nezapomněl svoje mocné kladivo a oháněl se jím jako šílenec, nebo jako na olympiádě. Když se prokutali přes hordy zřízenců odemkl Tortill mříže neznámou technikou, kterou zná jen jeho lid a osvobodili Ërlli. Z toho plyne poučení milé děti, že když jste na párty, neměly byste tam sjednávat bankovní půjčky, ani míchat Lentilky s Tic Tacem.


16 názorů

Aru
04. 05. 2021
Dát tip

anooo, poučení jsou důležitá, ale už asi docházejí :D

díky ;)


annnie
03. 05. 2021
Dát tip

Velmi oceňuji, že přidáváš nakonec jasné poučení! :) Tip a.


Aru
03. 05. 2021
Dát tip

to bude, pomalu se to odvíjí,... někam :D

jsem přečetl minulé díly a objevil, že je Ërlli na holky, to mohlo skončit katastrofou :D

děkuju ;)


Evženie Brambůrková
03. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Tak to bude ještě zajímavé.


Aru
03. 05. 2021
Dát tip

chvíli jsem byl zmaten jestli myslíš hru divadelní, nebo PC, ale našel jsem :)

s bájným severem jsi to ale trefil, tenhle seriál se odehrává v alternativním bájném Norsku (asi? některá norsky znějící jména tomu napovídají),

Tortillova milá je bohyně v pravém smyslu slova, ale z Řecka. jeji jméno, ale musí odhalit čtenář sám :D

jinak celý tenle cyklus začal, jako inspirace na starší Eddu, konkrétně Písní o Völundovi, ale došlo to až sem :D

díky ;)


Kamamura
03. 05. 2021
Dát tip

Mně to připomělo postavy Odina a Thora, dva staré metalisty ze hry Alan Wake od Remedy, kteří kstáru z drog a chlastu přišli o rozum a skončili v sanatoriu doktora Hartmana u Cauldron Lake, kde se léčili z bludné představy, že jsou skutečně bájnými severskými božstvy stejných jmen. Když však spolu s hlavním hrdinou z ústavu utečou, uspořádají koncert, při kterém přivolaná bouře pobije blesky všechny vyslance Temnoty, a dokonce i popelář Ahti z jiné hry od firmy Remedy (Control), který je kromě popeláře i finským praotcem všeho podzemního vodstva, později potvrdí, že ti dva staří muzikální blázni skutečně v jistém smyslu oněmi božstvy jsou. 

Od té doby přistupuji k obyvatelům blázinců s respektem, protože nikdy nevíte, na koho tam můžete narazit. I Friedrich Nietzsche se na konci života zbláznil, a to byla inačí myslivna, na něj by si nepřišlo ani třicet Písmáků, plně osazených dělníky pera. 


Aru
03. 05. 2021
Dát tip

to jo Milane, jsem cítil jak si mě to prostředí "ústavu" pomalu stahuje, ještě že to tam vymlátili :D

dík ;)


Aru
03. 05. 2021
Dát tip

díky moc, krásný komentář ;)


Aru
03. 05. 2021
Dát tip MilanH, dievča z lesa

dievča: asi to tak bude, i když tohle byl místy drsný díl, já nevím, ale na Ërlli se lepí jedna katastrofa za druhou, nějak to asi budu muset vyřešit s jejimi rodiči


MilanH
03. 05. 2021
Dát tip

Drsně fantasmagoricky

TIP :-)


dievča z lesa
03. 05. 2021
Dát tip Aru

Aru ... slobodno-hravou fantáziou sa prechádzaš v prabudúcom svete a zrejme zvažuješ každé slovíčko (možno nevedomky, veď tvoje obrázky vylietajú ako horúce kamienky z popokatepetla za mimoriadne priaznivého počasia), aby si hneď prvou vetou nedostal čitateľa do bezvedomia ... ČAROVÝBUŠNÉ


Aru
03. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

ne-ee, v noci si poctivě chrním :D

jenom se mi zachtělo pokračovat v načatém dobrodružství a tohle rozhodně není poslední díl. v blázinci se nekončí :D

díkyyyy ;)


blacksabbath
03. 05. 2021
Dát tip Aru

čéče Aru.....ty snad lítáš po nocích ve vesmíru a ráno nám předkládáš svá uklohněná fantasmogorijní menu.... :-))))).......jjj nemíchat...jen protřepat......*/*****


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru