Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prezidentský sonet

03. 05. 2021
10
31
779
Autor
Lami

 

 

Když na Hradě, či na zámku v Lánech

občas s mým milým dvorním kancelářem

rokujeme o mých smělých plánech,

stoličnou dolívá mi obrýlený skřet.

 

Třebaže potom tvrdě padnu na zem

a jasno, že co chci se sotva stane,

sním stále dál své vize milované

jak v křesle kolečkovém dobudeme svět.

 

Hradnímu pánu vše co se mu zlíbí.

Jsem nad zákony, jejich řádky jsou jen cár;

co je mi po lidech a jejich neštěstí.

 

Sám sobě pánem jsem a nedělám chyby.

Až jednou rozhodne a pokyne mi car,

vlastnímu národu dám ránu z milosti.

 

 

 

 

 

 

 


31 názorů

Lami
06. 05. 2021
Dát tip

Je mi docela jedno jaký byl před čtvrtstoletím.Pravděpodobně úplně stejný, jen mu nechyběla energie záporné vlastnosti maskovat.Hezký je argument o neúplatnosti.To znamená, že když škodí státu zdarma je to v pohodě?


a2a2a
06. 05. 2021
Dát tip Lami, Gora

Občas je to i nezbytné


Slušnosť je nebezpečný podvod, je treba sa mu občas vyhnúť, do piče...


Safián
05. 05. 2021
Dát tip Kamamura, Lami

a2a2 - já vím, že se i na politiku díváš očima jakési vyšší morálky, která se mi ale jeví spíše nedostupným ideálem než reálnou silou. Stejné vlastnosti, které připisuješ M.Z. mají všichni politici a mocní podnikatelé. Rozdíl je možná jen v eleganci se kterou nás oblbují. A s tím, jak moc se nám to šmajchlování líbí.


Lami
04. 05. 2021
Dát tip

Kamamura- asi jste špatně četl můj předposlední koment, kde vysvětluji termín -dobudeme svět.Neměl jsem na srdci nic o ekonomice za jeho vlády.Nejsem klausovec.To je reakce na jeho prohlášení z poslední doby.A to úplně poslední je ta rána z milosti.Ještě bych chtěl říct, že nejsem a nebudu nikdy členem žádné strany ani hnutí.


a2a2a
04. 05. 2021
Dát tip

Kamamura,

dovolím si částečně oponovat. Poukazuješ, že na rozdíl např. od V. Klause mu nikdy nešlo o peníze a považuješ to za veliké plus.

To plus nicméně nijak nevyváží jeho podivné charakterové vlastnosti, které nepřímo i přímo ovlivňují naše životy (legitimizování vulgarit, objektivní pošlapavání ústavních pravidel, která v dobré víře vznikala v naději na respekt ke slušnosti, nesčetné veřejné útoky, lži a pololži, apod.)

Psát otevřený dopis? Je víc než zřejmé, že otevřených přímých apelů na něj samotného bylo nespočet a sloužily jen k jeho pobavení.

Zdůrazňuješ jeho rétorické a analitické schopnosti, intelekt. O to tristnější je, že ho nevyužívá ve prospěch země, jak by mohl i z titulu svého úřadu měl.

A neomlouvejme to jeho stářím. Už, když byl před dvaceti či kolika léty premiérem, byl znám svou mstivostí vůči vlastním spolupracovníkům, např. paní Buzkové, později proti V. Špidlovi, atd. , což vyústilo bojkotem mnohých sociálních demokratů při jeho prvním pokusu o prezidentský post.

K čemu intelekt, rétorické umění, jestliže slouží především vlastnímu velikášství.

 


Kamamura
04. 05. 2021
Dát tip Lami

Stejně se světu nedá upřít určitý pokrok. Za milovaného Rakouska by šel autor básně bez milosti sedět do šatlavy za urážku majestátu - však si vzpomeňme na ubohého hostinského Palivce, co dostal deset let za výrok, že mouchy, cituji velikána české literatury, "sraly na císaře pána". Za Hoovera a McCartyho by FBI vykopla autorovi dveře a zkoumala by, zda není komunistickým provokatérem (Voskovec nakonec skončil ve vězení dřív, než stačil vůbec otevřít ústa). Komunisté by na něj nasadili agenta, a měl-li by lukrativní povolání, mohl by se s ním rozloučit. 

Jen dnes si může každý víceméně psát, co chce, pokud neurazí někoho bohatého s armádou právníků. 

Co se obsahu týče, opravdu si nemyslím, že by Zeman někdy snil o dobývání světa. Úpadek fyzický, intelektuální, a pravděpodobně i mravní, ten na něm sledovat lze, to nerozporuji. Nerozporuji ani aroganci, sebestřednost, tvrdohlavost, pomstychtivost, domýšlivost a zákeřnost v politickém boji, to jsou vlastnosti, kterými Zeman oplýval v různé míře vždy - dřív je alespoň kompenzovala pronikavá inteligence, analytické myšlení, všestranná erudice a výjimečné rétorické schopnosti, o které ho bohužel z velké části připravilo stáří (aniž by si toho ke své škodě sám všiml). Na rozdíl od Klause a většiny politické scény mu ale nikdy nešlo o peníze a hmotný prospěch, a to je u mě osobně obrovské plus. Jeho motivací bylo dokázat ostatním, že jsou skutečně "neumětelové", za které je Zeman (někdy právem, někdy ne), vždy považoval, jsa zhrzeným, zahořklým, elitářským intelektuálem (ačkoliv se vždycky uměl tvářit jako člověk z lidu). Ránu z milosti ovšem národu nedal, tu mu dala zpackaná privatizace bez řádného systému zákonů, který by chránil slabé před silnými a bezohlednými, jakož i naivní a hloupá víra, že volný trh sám o sobě je samospasitelný. 

Nicméně jakkoliv je Zemanovo neuvědomění si vlastního úpadku tragické, je neméně tragické přesvědčení těch, kteří se v bezpečí zdánlivé internetové anonymity shromažďují, aby mu celkem bezmocně spílali (proč mu nenapsat otevřený dopis, pokud chci něco říci, že?), protože i když Zeman už inteligencí nepřevyšuje tak markantně většinu svých názorových oponentů, přesto je jim pořád i vzhledem k pokročilému věku přinejmenším důstojným soupeřem, alespoň co se argumentačního a rétorického umění týče, jak ostatně ukázal duel s Drahošem. 

A že má nepopulární názory a cíle? Máme přece svobodu a demokracii, nebo ne? Nikdo nikoho nenutil, aby Zemana volil prezidentem, stejně jako nebránil nikomu jinému, aby volil kohokoliv jiného. Za chvíli mu vyprší druhé funkční období, a to bude definitivní konec jeho politické kariéry. 

Kdoví, jak budeme vypadat a uvažovat my v jeho věku - možná lépe, ale dost možná o hodně hůře. Jsem si vědom, že mi tahle odpověď (eufemisticky řečeno) popularitu nepřinese, ale abych se bál něčích slov, na to už jsem starý. Nakonec, vyjadřuji se (alespoň v tomto příspěvku) slušně a zdvořile, řečí spisovnou (až na citát z Haška), a totéž očekávám od svých názorových oponentů. 


Safián
04. 05. 2021
Dát tip Lami

Když ještě nebyla media, byly mnohé druhy poezie, paskvily, posměšky, echa, sonety, ale i písně, dokonce i ty kostelní, a bůh ví, jak se všechny ty formy jmenovaly, běžným nástrojem politiky a propagandy. A byly mnohdy i pěkně řízné. Dnes se v tomto směru setkáme už jen s chabým odvarem. Proto je dobře, že se podobný příspěvek objevil na Písmáku. A je dvakrát dobře, že se nejedná o sterilní obecně "dobroserný" příspěvek, ale o třaskavý šrapnel vystřelený jednou ze znesvářených stran. U takového šrapnelu nejde ani tak o pravdivost náboje, možná ani o jeho účinnost, ale o hluk, který způsobí. Ale možná ani o ten ne. Možná je tu nejdůležitější něco jiného, a to naděje. Naděje opřená o pocit morální převahy. Snad lépe než sám autor to vyjádřil A2a2: je neuvěřitelné ..... ale je to spravedlivá odměna národu českému za jeho volbu. 


Lami
04. 05. 2021
Dát tip

Kolečkové křeslo je tu známkou slabosti.Jak politické, tak fyzické, a nakonec i morální.Megalomanské plány(kanál Dunaj-Odra-Labe), jsou asi touhou, něco po sobě zanechat.Takový pěkný, drahý, betonový pomník.(to je to-dobudeme svět-uděláme něco velkého,ať to stojí co to stojí).

Jinak bych chtěl poděkovat všem za komenty.Je hezké napsat něco nad čím se jiní zamyslí.Za to vám všem děkuji, za to zamyšlení.


Tej
04. 05. 2021
Dát tip Lami

Ve druhém verši asi kancléřem? Ale to je drobnost, jinak s tím souznim, asi bych tam taky nemusela mít narážku na to křeslo...., Jde spíš o to, jak se chová...ale jinak máš pravdu....smutné, že tu nemáme žádnou morální autoritu ve vysoké politice


bixley
04. 05. 2021
Dát tip Lami

Já ten vozík brala jako metaforu jeho celkové odtrženosti od reality...


annnie
04. 05. 2021
Dát tip Lami

No, mně tam trochu chybí kousek překvapení, ale z ideologických důvodů nemůžu nedat tip :) Miloše do koše! A připomínám zde nádhernej tvar Jana Básníka, kterýho se bohužel vzápětí sám zalek a vymazal ho: náš pan prdelent...

S přáním světlejších zítřků

a dobrého rána

loučí se Anna


Gora
03. 05. 2021
Dát tip Lami

Volby, aby si to někdo nevykládal jinak:-)


Gora
03. 05. 2021
Dát tip

Věřme však, že když hodně -

do půl roka a do dne!

Hin sa ukáže:-)


bixley
03. 05. 2021
Dát tip

Da da.


a2a2a
03. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Nesuďme zas tak zle,

posuzujme citlivě,

a vzpomeňme na Kozinu.

 

Jak může mít zeman vinu,

když vše řídí ruský car.

Stačí pár chyb, mylný krok,

a přispěchá novičok.

 

 

 


Bříza
03. 05. 2021
Dát tip Lami

nenávist není nic, co by mi v žití chybělo . . .


a2a2a
03. 05. 2021
Dát tip Gora

Lami, ačkoliv s tebou v zásadě souzním, ten vozík tam být neměl, dokonce argumentuješ, že když má někdo fyzický neduh, měl by odstoupit. Co tak americký prezident D, Rooswelt, jediný, který byl zvolen, tuším, že 4x za sebou a úspěšně převedl USA přes větší zkoušku, než je pandemie. Jinak máš pravdu, je neuvěřitelné, co za lidi sídlí na Hradě, ale je to spravedlivá odměna národu českému za jeho volbu.


Martyska
03. 05. 2021
Dát tip Lami

Jo,no.Báseň dobrá.Prezident,premiér,Hamáček,ministři zdravotnictví,Piráti...žádná sláva.Rok 2020 a 2021 je vážně příšerný,doufám,že další bude lepší.


Dát tip Lami, Bříza

A když náhodou ne

tak někdo Creepyho Joea

navede na odpálení

raket čisté radosti


Lami
03. 05. 2021
Dát tip

Je vidět, že ty Evženie i bixley jste z Prahy.A tak vás obě zdravím na těch sto kilometrů.A děkuji.


Souhlasím s bixley. Obrýlený skřet je ještě příliš laskavé pojmenování, my mu říkáme hůř, stejně jaké další hradní svoloči.

A president nemůže být člověk, který nestojí za svým národem, ale škodí, kde může. Zákeřný, podlý a jízlivý. To kolečkové křeslo by mu nikdo nezazlíval, ale tu zlobu a urážky ano.


Lami
03. 05. 2021
Dát tip

Přesně tak, bixley.


bixley
03. 05. 2021
Dát tip Lami

Já to vnímám jako narážku na to, že přestože si uvědomuje své zdravotní a fyzické limity, setrvává stále na svých názorech, které jdou proti vlastnímu národu.


Lami
03. 05. 2021
Dát tip

Právě jsem vysvětlil Goře ve zprávě.Skřet není pan prezident ale ten další z trojlístku.Křeslo = nemohoucnost fyzická jako člověka( ale neodstoupí) i politická(je prezidentem malé země bez vlivu).


Gora
03. 05. 2021
Dát tip Lami, a2a2a

Nevím, satira nemusí být založena na zdůraznění fyzických "nedokonalostí" - tak to vnímám, ale proti gustu...


bixley
03. 05. 2021
Dát tip Lami

Já toho skřeta chápu spíš povahově, skřeti jsou obvykle zlí. A pan prezident už sám řekl, že bude jezdit na vozíku, dokonce bude na vozíku v říjnu udělovat vyznamenání.


Gora
03. 05. 2021
Dát tip a2a2a

Ani ne tak tvrdé, jako posměšné... že je někdo malý nebo na vozíku?


bixley
03. 05. 2021
Dát tip

Ano, tak to bohužel je.

dvorní kancléř


Lami
03. 05. 2021
Dát tip

Prý je to tvrdé, ale já si to nemyslím.A taky nikomu sprostě nenadávám.Děkuji za zastavení.


Diana
03. 05. 2021
Dát tip Lami

No ano, podařená satira :-)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru