Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hudba na Písmáku: SABATON

06. 05. 2021
19
46
1133
Autor
blacksabbath

Na vánoce roku 2019 jsem dostala dárek v podobě vstupenky.

SABATON

Praha, O2 Arena, 26. 1. 2020 19:00 

Speciálními hosty The Great Tour  byla ... stoupající hvězda na metalovém nebi AMARANTHE . Potom přišlo pro mnohé velké překvapení a to violoncellisté APOCALYPTICA. Skupina, kterou jsem znala a  na kterou jsem se těšila.
Pak ale přišli oni.....
... SABATONi

https://www.youtube.com/…040

Sabaton je švédská power metalová hudební skupina založená v roce 1999. Debutové album Primo Victoria vydala v roce 2005 ve složení, které vydrželo dalších sedm let.

V rámci propagace alb absolvují dlouhá koncertní turné téměř po celé Evrope, Americe a v některých asijských zemích. Právě tato turné byla hlavním důvodem odchodu většiny členů v roce 2012, ti totiž chtěli trávit více času s rodinami. Zato Brodén a Sundström se chtěli skupině věnovat naplno, proto došlo k rozpadu, po kterém tato dvojice pokračuje s novými členy.

Hlavním motivem textů, jež skládá Brodén se Sundströmem, je válka, ať již druhá světová (především první alba skupiny) či dřívější historické bitvy. Kvůli tomu byla skupina několikrát obviněna z propagace nacismu. Podle Brodéna se ale jedná pouze o vyprávění příběhů a kapela se distancuje od jakékoliv politické či ideologické propagandy.

Během vystoupení Sabaton pódium stylizují do podoby bojiště, kterému od roku 2014 dominuje ručně vyrobený tank se dvěma rotačními kanóny používaný jako bubenická rampa.

Hudební styl Sabatonu je hodně specifický. Jedná se především o heavy metal kombinovaný s orchestrálními a klávesovými prvky power metalu. Na ten má vliv i Brodén se svým hrubým hlasem a neanglicky tvrdým vyslovováním hlásky "r".

Sabaton se v Česku těší velké popularitě. Pravidelně se jejich alba umísťují na předních příčkách v hitparádě české IFPI, The Last Stand (2016) bylo oceněno zlatou deskou a koncert ve vyprodané pražské Tipsport Areně v březnu 2017 s návštěvností 13 000 lidí byl v té době největším samostatným vystoupením v historii Sabaton. Svůj vliv na tom má i Brodénův původ, jeho matka totiž pochází z Česka a sám Brodén trávil jako malé dítě letní prázdniny v Praze Proto zvládá trochu hovořit česky, čehož využívá na koncertech v Česku a na Slovensku. Má také český pas, díky kterému se mohl účastnit soutěže Český slavík, kde se v roce 2016 umístil na páté pozici s celkovým ziskem 9 826 bodů

Brodén napsal se Sundströmem některé texty také o české historii; v písni „Aces in Exile“ zmiňuje československé piloty během bitvy o Británii, skladba „1648“ pojednává o švédském obléhání Prahy a ve „Far from the Fame“ zpívá o československém maršálu Karlu Janouškovi. Písně skupiny jsou psané v angličtině, jedinou výjimku tvoří album Carolus Rex (2012), které bylo vydáno v anglické a švédské verzi, a některé bonusové skladby.

Písně „Carolux Rex“ a „Lifetime of War“ z alba Carolus Rex (2012) nějakou dobu zněly v Královském dramatickém divadle ve Stockholmu ve hře inspirované životem švédského krále Karla XII. Jelikož se jedná o královské divadlo, musel písně schválit sám král Karel XVI. Gustav.

________________________________________

Některé skladby Sabatonu byly také použity jako soundtrack k počítačové hře Hearts of Iron IV.

V roce 2018 zveřejnila skupina videoklip k písni „Kingdom Come“se záběry z české videohry Kingdom Come: Deliverance.




46 názorů

Kde ty jsi se tady zatoulal - do minulosti.........:-)))))))) - díky


určitě si poslechnu......díky!


Hromtom
05. 10. 2021
Dát tip

A ze Švédska zkus ještě třeba Dismember nebo Afflicted. To je taky švédské metalové pošušňáníčko...... 


Díky za odkaz!!!!!


Zbora
14. 07. 2021
Dát tip

https://www.darkzin.cz/seznam-novych-akci/kaplicka-fest-2021/

https://www.youtube.com/watch?v=00IoqYoaoDs


Děkuji!!!!


K3
08. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Věřím to. A určitě bych celý koncert vydržel. Co se týče klipů. Taky jich mám spoustu, ale samotnou hudbu nejvíc vnímáš bez obrazového doprovodu. Dobrý poslech.


K3...viděla jsem je naživo.....a věř mi, že to bylo úchvatné...zpívají o hrůzách válek a k tomu mají doprovodné klipy.....ale...je to marné...marné to je....lidstvo se nepoučí...děkuji za tvé zastavení a odvahu si je poslechnot....měj krásný den!


K3
08. 05. 2021
Dát tip

Rád jsem si přečetl a poučil. Skupinu neznám. Nebráním se žádné hudbě, i když dávám přednost jiné. Klidnější. Jednu skladbu, kterou jsem si poslechl bych si uměl představit při závěru nějakého historického filmu. Dost ale nechápu militantní zaměření celého repertoáru. Něco v nich přeci musí zůstat. A taky musí věřit tomu o čem zpívají. Nebo je to jenom póza? Každopádně jsem rád za příspěvek.


Janina6
07. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Jo, já poslouchám ledacos, podle toho, jestli potřebuju uklidnit, nebo nabít baterky :-) Dík za inspiraci!


Nightwish taky můžu..jako vsuvku mezi.......až ti bude ouvej...taksi to poslechni.....mně to pomáhá...:-)))))


Janina6
07. 05. 2021
Dát tip

Kurňa, ty jsi bystrozraká :-) dyť jsem se tu ani nepodepsala. Teda, mně se líbí, jak jsi to povídání pojala. Možná přijde i správná chvilka, abych si od Sabatonu víc poslechla. Na první pokus je to na mě trochu moc drsný. Třeba Nightwish můžu, jenomže ti hrají takový "jemnější metal", připadne mi :-)


děkuji ... :-)))))


dievča.....jjjjj.....je třeba se poučit z historie...válka je hrůza...Broden a Sundström, si myslím, to cítí také tak......děkuji pěkně


dievča z lesa
07. 05. 2021
Dát tip Benetka

... keď vidím tie premilé unavené úsmevy chlapcov na tankoch ... kdesi vo vnútri to bolí a ukrýva sa tam strach ... možno je prospešné cez obrazy či muziku pripomínať si, aké to bolo ... v niektorých indiánskych kmeňoch veria, že po boji, v ktorom sa rozsieva smrť, trvá štyri generácie, kým sa očistí duch národa od krvi ... 


Al. děkuji:-)))))...užij si hezký víkend!


To udělej Luboši...je to paráda....a nezanedbávej studium této kapely!!!


Kočkodan
07. 05. 2021
Dát tip

 

Ty uz jsi mne pred casem (na tuto skupinu) svedla, takze jsem pár songu na kovadlinku pripustil. Ale ta s onou prazskou lávkou mezi nimi myslím nebyla. Pozdeji si to omrknu.


blacksabbath
07. 05. 2021
Dát tip Gora

Renato...:-))))prostě za obléhání Prahy může Brno:-)))))))jjj všechny jejich klipy jsou úžasný....i na koncertě je promítají za sebou na plátně...třeba Bismark...nebo To Hell and back - Hobbit....The Attack of the Dead Men....jejda.....musím dát brzdu...nebo vyjmenuju všechny...:-))))

hezký víkend!!!!!!!

  

bixley
07. 05. 2021
Dát tip

Ale abych se nevyjadřovala jen k  dějinám. Ta hudba se mi líbí i klip, musel být dost nákladný. A hlavně mě dojalo české Karlův most uprostřed angličtiny,


Já Lucie píšu...
07. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Bene, to máš pravdu :D Že mě to nenapadlo! Tak teď už se teda nedivím vůbec :)


 

Renato....nebylo...:-)))))....."Po neúspěšném obléhání Brna byla Švédská vojska nucena ukončit tažení na Vídeň a stahovala se zpět do Švédska. 15. července se však generál Königsmarck spojil s Arnoštem z Ottowaldu, který mu o deset dní později zajistil vniknutí na Malou Stranu a na Pražský hrad. Švédské jednotky, které využily malou bdělost stráží v souvislosti s oslavou svatby císaře, nepozorovaně pronikly  dovnitř...." atd....


Kamamuro...škoda...že odkaz není klikaci...ale neboj pohledám si....


Rodovane....to je škoda...velká škoda.....bylo mi líto, že byl koncert "krátký"


Jani....spřízněná duše:-)))))děkuji moc.


Kamamura
07. 05. 2021
Dát tip

Sabbaton dělali hudbu (kromě jiného) k mé oblíbené hře Europa Universalis 4 od Paradoxu (jsou to rovněž Švédové).

https://store.steampowered.com/app/415680/Europa_Universalis_IV_Sabaton_Soundtrack/


na nich jsem nebyl, znám je, škoda

byl jsem na Nightwish a Tarji Turunen s doprovodnou kapelou

úžasný!!!


vesuvanka
06. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Ivi, děkuji za zajímavý článek a odkaz na video. Líbilo se mně, a také mě zaujalo, jak vyslovují česky "Karluv most", TIP. Metalovou muziku mám ráda :-)))


bixley
06. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

To jo, já měla za to, že do hlavního města už třeba nedošli a bylo ušetřeno. :-))


JJ.....Renato na to tvoje dílo si živě pamatuju!!!!!...:-)))))......já netvrdím, že švédové neobléhali Brno....jen, že píseň Sabatonů ná název 1648 (obléhání Prahy)...:-)))))

  

Karpatský.....já děkuji za čtení...hezký večer


Dozvedel som sa zaujímavé veci o tejto skupine. Vďaka blacky.



Benetka
06. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Ano ano Black! To je přesně TA!!! A to včetně klipu... ;)

+ Těším se na Tvůj další příspěvek! Domnívám se že máme podobný skus...ééé...vkus! :D


blacksabbath
06. 05. 2021
Dát tip Aru

Aru...tak až přijedeš na návštěvu pustím to jen napůlvolume...:-))))


Renato...podle překladu je to o švédském obléhání Prahy

Bene...určitě myslíš Ghost Division https://www.youtube.com/…ySI

děkuji vám a přeji hezký večer


Aru
06. 05. 2021
Dát tip

sice metalu nehoduji, protože by mi upadli uši, ale tak proč ne :)


Benetka
06. 05. 2021
Dát tip Gora

No Lucko... Asi bych nebyl překvapený že je někdo metalista když má nick jaký má! :D

Jinak Sabatony samo znám a poslouchám! Je pravda že některé jejich texty jsou propírány médii a dost možná že jsou i kontroverzní nicméně já se přikláním k výkladu samotné skupiny která se charakterizuje jako ryze apolitická.

Osobně mám rád skladbu Divize duchů což milovníkům 2.s.v. není třeba vysvětlovat... ;)

Milá Black! Milý počin! :)


bixley
06. 05. 2021
Dát tip Benetka, Gora

Na heavy metal moc nejsem, ale napsala jsi to poutavě. Zaujal mě jejich zájem o bitvy. nebyla ta Bitva roku 1648 v Brně? To je totiž známá legenda o obléhání Brna, kdy Švédové řekli, že pokud nedobudou město do poledne, že odtáhnou. A protože to vypadalo pro Brňany špatně, začali zvonit poledne už v jedenáct. A Švédové odtáhli. Od té doby se v brně poledne zvoné v těch jedenáct... 


Hehe :) Nic proti gustu :)


Lucinko...dyť...je to melodický...:-)))))


Já Lucie píšu...
06. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Tak Ty ujíždíš na metalu :D, to jsem netušila... Na mě je to teda už moc, ale určitě si nemyslím, že to nejí dobrá muzika. Ten odkaz mě hooodně překvapil, nečekala jsem až takový brutal :) Díky za nové zajímavosti! 


per_zay
06. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

jo, hezky vyslovují "Karluv most" :) 


JJJj...na těch já ujíždím:-)))))..a hodně nahlas....děkuji za komentář, tip a hlavně za odvahu...:-)))))


Gora
06. 05. 2021
Dát tip

Ivi, violocellisté mi nejsou zcela neznámí, pár skladeb od nich jsem slyšela, mám moc ráda tenhle hudební nástroj.

Ti Sabatoni, to je tedy divočina a zvláštní motivy - zatím jsem si pustila první skladbu, tedy tvůj odkaz.

Díky za zajímavý článek a nové objevy:-).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru