Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

tebou a mnou

08. 05. 2021
2
1
184
Autor
lopl

vzdaluješ se od okna
otevřeného do noci
kde siluety černých ptáků
tak lehce hynou
jen uvidět
a musím
tě běžet psát
tak odbudeme fráze
rez snáze proroste
skrz spadlé mosty
šípek svoje děti
objímá do trnů
jak ony povědí
zda to bolí
nemohou
oněměly
krásou hrůzou
světem
tebou a mnou




1 názor

Kamamura
08. 05. 2021
Dát tip

Snad trochu více public domain rekvizit než je obvyklé, ale kdo z nás může říci, že jsme skutečně originální? Půjčujeme si, a mícháme svůj eintopf z cizích rajčat a fazolí. Osobně můžu říci, že jsem za život přišel s jedinou originální hypotézou - totiž že předlohou k Tolkienovým Modrým čarodějům Alatarovi a Pallando byli věrozvěsti Cyril a Metoděj. Vše ostatní jsem odněkud opsal, napodobil nebo emuloval, ve všech disciplínách, které jsem se kdy snažil praktikovat.

Skutečné originality je jako šafránu (Vonnegut, P. K. Dick, Lovecraft), a obecně se dá říci, že zpočátku čtenáře/diváky naprosto odpuzuje. Průměrný spotřebitel hledá zavedené znaky žánru - divák detektivních seriálů drsňáka s buřinkou, fantasy fanoušek čaroděje v kápích, draky a souboje na meče, scifi nadšenec ufouny a vesmírné bitvy. Pokud je nenachází, rychle odchází do lokálu, kde Sam hraje znovu a znovu to samé, a čepují "tu jeho". 

Čili - za mě bod! Nebezpečí přílišné originality se autor vyhnul opravdu bravutně!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru