Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

náhle zvuk větru

09. 05. 2021
9
15
469
Autor
snake_01

ZDE jeden odkaz po přečtení textu (počkejte cca 25 vteřin)

 

 

 

náhle zvuk větru

štěrbinami okenic ---

kuňky u tůně 

 

 

 

 


15 názorů

Je to hezké:)


teisan
10. 05. 2021
Dát tip

Naprosto přesně pochopeno (II. odstavec), nemám co dodat...tohleto bych takhle nechal (zveřejnění) a jinak nech to uležet (odležet), nikam to nespěchá...


snake_01
10. 05. 2021
Dát tip

Díky, Teisane, zamyslím se nad tím... Nicméně nevím, jak to přepsat a zároveň zachovat stejný dojem. Abys mi rozuměl souslednost VÍTR - OKENICE - KUŇKY je podstatná, pomocí ní jsem se snažil zpřítomnit překvapivý zvukový vjem a vysvětlit ho pak konkrétním obrazem (kuňky). 

Tomu, co říkáš, rozumím tak, že jednotlivé motivy jsou příliš "ostré" a upoutávají na sebe přílišnou pozornost, a tím je čtenářská pozornost příliš rozmělněna, jinak řečeno vítr i staré okenice jsou příliš silnými atrakcemi, v jejichž kontextu kuňky tolik nevyniknou. Zároveň mě ale nenapadá žádná funkční úprava, která by ponechala původní význam.


teisan
10. 05. 2021
Dát tip

Do první linie jsi postavil hned tři pojmy (nebo slova -jedno) a to všechny na stejnou úroveň.

 

zvuk větru

štěrbiny okenic

kuňky v tůní

 

Celé je to rozpadlé, zašmodrchané, čtenář je zmatený...co mělo být nejdůležitější (jako klíčový pojem)...podle mého "kuňky". Tak vezmi kuňky, ty vypíchni a ostatní musí přijít o patro níž - sice se podřídí, ale naopak budou to podpůrné sloupy v pozadí, které celkové vyznění zesílí, ale neměly by to celé překrývat ani stát na stejné úrovni.


snake_01
10. 05. 2021
Dát tip Gora, Janina6

Janina6: Ne, naopak, pochopila jsi to správně, totiž po svém (při interpretaci má hlavní slovo čtenář), ačkoli tady myslím, že ty dvě interpretace nejsou v rozpozu a možné jsou obě. Jen možná - začínat zvukem okenic a přejít k žabám je vlastně více metaforické, je to svého druhu přirovnání, proto bych se víc přikláněl k opačnému čtení, ale jak říkám, hlavní slovo má čtenář...


Janina6
10. 05. 2021
Dát tip

Aha, koukám, že jsem to asi taky nepochopila správně... brala jsem to, jako že zvuk větru skrz špatně těsnící okenice ti připomněl to "vrzání" žab. A ono to asi bylo opačně. Každopádně tak i tak je to zajímavý obrázek pro zrak i sluch :-)


atkij
09. 05. 2021
Dát tip

Možná si dovolit trochu vtipu a nechat vzniknout senrju, v němž můžeš být víc zakomponovaný. Jen nápady, už mizím:)


atkij
09. 05. 2021
Dát tip

Děkuji za vstřícnou odezvu. Je to tak, jak píšeš. Budu si nad textem ještě přemýšlet. Jestli by šel přiblížit i neznalcům kuněk. Pěkný večer, Pavle. 

 


snake_01
09. 05. 2021
Dát tip atkij

atkij: rozumím tomu, co píšeš a je to pro mě podstatné, především proto, že jsi popsala čtenářské tápání nad významem.

Znamená to, že tenhle text může rezonovat pouze tam, kde čtenář dobře zná kvákání kuňky. Ten problém jsem se pokusil zčásti napravit tím odkazem (ale je možné, že to nestačí a že ten text prostě nárok na univerzální platnost nemá).

Kdybych to upravil, nebo přeskládal, zřejmě by zmizelo to hlavní - ta smyslová synestezie a pátrání po významu okolního zvuku. 

Díky moc za odezvu. 

 


per_zay
09. 05. 2021
Dát tip

jo, kuňky to kuňkání uměj :)

"zvuk větru" .. hmmm ?...  zvedl se vítr?, zafoukal vítr?, průvan skrz okenice?  ..


Gora
09. 05. 2021
Dát tip

Podařené, kouzelné oboje, Pavle...


atkij
09. 05. 2021
Dát tip

Pro mě docela oříšek, jestli nevadí upřímný vhled. Pokouším se Tvému haiku porozumět. Chápu z něj, že žáby vydávají zvuk podobný větru v okenici. Dedukce vzniká až na základě ukázky. Možná mylná, však jediná dávající mi smysl. 

Na první čtení však situuje někam dovnitř domu, kde jsou skutečná okna, okenice. A zvenku zvuk žab. Vezmuli v úvahu, že stojí vnimatel venku a zachycuje zvuky připomínající viz výše, nebylo by lepší verše jinak uspořádat, či zkusit ještě variovat? 

 


to je kouzelný relax....:-))))


snake_01
09. 05. 2021
Dát tip

Díky, ten obrázek jsem zachytil dnes v ptačí rezervaci u Lázní Bohdaneč. Bylo to zajímavé a překvapivé, skokany nebo ropuchy jsem znal, ale kuňky jsem slyšel poprvé...


Janina6
09. 05. 2021
Dát tip

Jsem nejdřív čekala 25 vteřin od přečtení textu :-) Šikovný odkaz, takový relaxační. A pěkný haikuobrázek, vítr umí úžasné zvuky, záleží na tom, čím zrovna profukuje...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru