Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mňaukí... 4. díl

10. 05. 2021
11
32
1192
Autor
Aru

S klikatých cestiček mlhou ověšených prošli až do slunečného třetího dne a na obzoru hrad, ač Ťapšlap protřelý cestovatel neznal ho ať otáčel mapou kolem dokola, dokonce i na zadní stranu s reklamou zíral, nenašel co hledal. Kššc zatím do kamínku kopal a měl strašný hlad, tak z torničky kus uleželého sýra vytáh', smrděl že by i statný chlap pad', tak to přesně měl rád. Ťapšlap chytil se za nos a raději na cestu vykročil s Kššcem v patách, ale smůla že vítr vál od Kššce k němu a vůně sejra mu klidu nedala.

 

Když došli až k železné brance, to co se zdálo velké, nyní malé bylo, tak akorát pro ně, "jaký divný optický klam" mudroval Ťapšlap s rukou na vousu, aby dodal svému přemýšlení moudrého tónu. Cestou Ťapšlap, když byla vhodná chvíle vychovával Kššce k tomu jak statečným být. Říkal mu jak ukazovat lokty a upozornit na jejich ostrost a když je někde fronta má si stoupnout vždy na její začátek. Kššc posilněn radami svého moudřejšího přítele vzal za kliku, ač branka byla zvonkem opatřena a vešel bez pozvání jako pravý hrdina s Ťapšlapem v patách.

 

Mňaukí zatím seděla sama se smutkem, který ji přepad jak dlouho už bez Kššce byla a nikoho jiného neměla, že se jí ani nic dělat nechtělo a raději trávila čas doma, než aby se venku proháněla. Proč ho jen posílala pryč, když teď si nemá s kým povídat, ani hrát. Ale nakonec ji to přece jen nedalo, vyšla na zápraží, aby si aspoň vyzvedla noviny a mlíčko. V novinách ale nic zajímavého nebylo, jen samé nesmysly jako třeba o dračí výpravě, které se podařilo přistát s letadlem na střeše na Islandu. Mňaukí se jen ušklíbla, když si představila ty nemehla. Zato Nikonocelína viděla Kššce všeho všudy jednou a i když teď byla velká parádnice s elegantním kloboučkem, nehryzala si drápky, pištivě se chichotala, když svou krásu zrcadlu předváděla, co za troubu jde dobývat srdce své myší slečny tím, že odejde kamsi pryč. I rodiče Nikonocelíny byli převelice spokojeni jak dobře se to upeklo a mezi počítáním obilí a sýra dali zprávu do světa, že jejich Nikonocelína bohatou nevěstou být může, pokud se přihlásí myší nápadník s kapsou a rodem na správném místě.

 

Kššc s Ťapšlapem stanuli v hale nevelkého hradu. Z šera vyšli do světla, když lampy na zdech se samy zažehly. Jaký div když elektřina zavedena nebyla. Ťapšlap se nebál, chránil ho jeho mohutný vous, už nejednou mu pomoh' ze šlamastiky, když si z něj uplet' most, či síť na spaní. Zaslechli zvuky které se blížily, kdosi šel po schodech k nim. Z točitých schodů vyhoupla se myšoupírka Terka v sametově černém kožíšku a shlížela na nezvané hosty. Ťapšlap si hned věděl rady a prohlásil, že to byl nápad mladého tady. Upírka Terka blýskla očkem po Kššcovi a změřila si toho stydlína od hlavy až k patě a možná si ho v představě i trochu svlíkla. Už dlouho bez hostů, tak zvala je dále, ač noc nebyla a cítila se trochu slabá. Kššc se jí zamlouval, i když viděla jaký trouba to je, přece jen nacházela v něm jisté zalíbení. Za to Ťapšlap ji byl přímo nesympatický, vousatým stvořením nedůvěřovala od té doby co Ťapšlapovi podobný zradil ji kdysi. Terka se posadila vedle Kššce a Ťapšlapovi nabídla jestli se nechce projít na vzduch, že se mu určitě špatně dýchá přes jeho vous. Ťapšlap nelenil a vyšel tam kde se mu nabízelo čerstvé povětří.

 

Terka se vyptávala po původu putování Kššce a velice ho litovala, (snad že se jí přece jen dost líbil a nemluvíme tu o žrádle, ale o lásce) že do světa se dal, tím si u ní získal trochu obdivu, že nezůstal doma u krbu. Ťapšlap když si provětral vous a nakrmil ptáčky, kteří tam hnízdo měli, vrátil se k těm dvěma trochu zmaten, když viděl jak si padli do oka. Drželi se za ruce a zamilovaně si hleděli do myších tvářiček. Ale najednou si Kššc vzpomněl na svoji kamarádku Mňaukí a až ho zabolelo u srdíčka, že ji opustil a rozhodl se ji napsat dopis. Terka mu pomáhala, protože Kššc většinu hodin v myšoškole prospal a tak některá písmenka vůbec neznal. Terka už dlouho trpěla osamělostí a Kššceho ztratit nechtěla, po krátkém váhání přišla řeč o svatbě. Kššc kýval souhlasně jako pominutý, Nikonocelína byla zapomenuta. Tak to dali do toho dopisu, pozvání na svatbu pro Mňaukí. Sama Terka byla zvědavá, kdo o Kššce celou tu dobu pečoval.

 

Ťapšlap jak pozoroval ten šťastný myší pár, přišla řeč i na něj, zda-li by jim jako poštovní kurýr službu neprokázal. Ťapšlap vypnul hruď, s tím že to žádný problém není pro takového cestovatele kým je. Ptačí hnízdo si opatrně uložil do vlasů a z vousů si upletl rogalo, s kterým z věže hradu vyplachtil s dopisem pod košilí důkladně schovaným, aby mu nevypad' letěl za Mňaukí. Ti dva si zatím lásku vyznávali.


32 názorů

Aru
16. 05. 2021
Dát tip

díky moc ;)


Aru
11. 05. 2021
Dát tip

avíza posilaaaaaam, spíš to přestavaaaaa fungovat,

kolik si jich teď dostala?


Gora
11. 05. 2021
Dát tip

Aru, posílej prosím avíza - dole zamodříš nick, kterému odpovídáš - a odeslat:-)


Aru
10. 05. 2021
Dát tip

děkuju Goro


Gora
10. 05. 2021
Dát tip Aru

Aru, tedy, tvé postavičky se ale mají k světu! 

Jen musím vše bedlivě sledovat, jinak netuším, jak si poradím s pokračováním...

Dobré.


Aru
10. 05. 2021
Dát tip

díky, byl tu páreček :D


Dobře Ty! Formou, kterou si to psal, se mi moc líbila :) Taková poetická! Máme tu nový páreček..., Nikonocelína si ho nezaslouží!!! Ta si dělá svůj konkurz na "prince". Jdu honem na pokračování...


Aru
10. 05. 2021
Dát tip

děkujuu ;)


Jamardi
10. 05. 2021
Dát tip Aru

Nestačím se divit. :) Je to napínavé. 


Kočkodan
10. 05. 2021
Dát tip

 

Aru, já myslel, že „čteš“ zásadně jenom Playboye... (jde pouze o akt škádlení)


lastgasp
10. 05. 2021
Dát tip blacksabbath, Aru

Ty postavičky jsou úžasně milé, dejte jim šanci!


zaprvně....nejsem Nikonocelína.....já se spokojím s málem a vod nikoho bych do toho kecat nenechala...ni od rodičů........zadruhně...nojono...já vím....JÁ ho poslala do světa:-((((((.....tak teď to prostě prožívám s ním:-)))))))))))))))dyť já mám ty postavičky ráda!!!!!!


Aru
10. 05. 2021
Dát tip

ivi, co jsem dostal, tak prodávám :D

ty by si stála o chlapa, kterej by ti řekl, že kvůli vaší lásce tě musí opustit? :D


Renato...to je zamoták, viď?!!!...věřím, že si s tím poradíš:-))))))))


Aru
10. 05. 2021
Dát tip dievča z lesa

dievča, jsem připravený na všechno, jak jsem už tady psal :D


Aru
10. 05. 2021
Dát tip

ale postupoval jsem přísně logicky, Kššc je trumbera co kývne na všechno, ten vztah s Nikonocelínou, sektali se jen jedinkrát a to pouze díky Mňaukí, která ho k tomu dotlačila a i pak utekl, dále je tu rozhodnutí jak o svou lásku bojovat a to odchodem do světa od Nikonocelíny pryč, pak putují tři dny, kde Kššc ani jednou nevzdychne po Nikonocelíně, tak co bys chtěla?

:D


dievča z lesa
10. 05. 2021
Dát tip Aru

Aru neboj ... zmeny sú úžasné a poštekliť fantáziu v tomto všesvetovom nečase nezaškodí ... páči sa mi, že to každý vidí po svojom  ... príbeh bije ako zvon, trieska ako hrom a vrnká ako nežný vánok alebo ako Mňaukí na peliešku ... 


bixley
10. 05. 2021
Dát tip Aru

Trochu jsem z toho Kššcova obratu paf! A ťapšlap mě taky překvapil,kolik umí věcí! Hezky zamotaný díl...


Aru
10. 05. 2021
Dát tip

děkuju dievča, vše visí na vousu, doslova :D


dievča z lesa
10. 05. 2021
Dát tip Aru

a máme to TU! ... v príbehu to vrie zmenami ako v čarodejnom kotlíku ... rozprávka je vyvinutá do nekonečných smerov ...  hrá na city aj odvahu ... zdá sa, že môžeme očakávať čokoľvek ... svadobnú??? cestu okolo sveta alebo do stredu zeme, alebo niečo celkom iného ... čo mi vieme


Aru
10. 05. 2021
Dát tip

Kočkodane, když se kouknu do dnešních novin, tak buď se o mě pokouší mrtvice, nebo takový ten šílený záchvat smíchu

:D


Aru
10. 05. 2021
Dát tip

děkujuu vesuvanko ;)

konečně se odhalilo proč se někteří pánové nechávají zarůst :D


Kočkodan
10. 05. 2021
Dát tip

 

„V novinách ale nic zajímavého nebylo, jen samé nesmysly“ – já myslel, že se děj odehrává v dnešní době, ne za totáče, kdy vycházelo Rudé právo.


vesuvanka
10. 05. 2021
Dát tip Aru

Dostal mě Ťapšlap s rogalem, upleteným z vousů. Měl zkušenosti, když si už dříve upletl z vousů most anebo síť na spaní. Mňaukí bude určitě potěšena, až se objeví Ťapšlap s psaním :-))). TIP


Přemku, já si to myslela, že nám to Aru zamotá:-)))))...než přijde řada na tvůj díl....buď se to rozmotá nebo ještě více zašmodrchá:-)))))))....JJJJJ trik Ťapšlapa je neuvěřitelný...inu je to skřítek


Aru
10. 05. 2021
Dát tip

a v prvním díle se píše o touhách jara, ne přímo o lásce, co se týče Kššce


Aru
10. 05. 2021
Dát tip

hele, mě je jasný, že na osudovou lásku nikdo nevěří, a že stydlíni, kteří touží po lásce, ale nejsou schopni udělat první krok, že jim nikdo lásku nepřeje, ale já udělal maximum aby byl šťastný :D


lastgasp
10. 05. 2021
Dát tip

Zčerstva ač ještě rozespalý a ač ještě s očima zavřenýma jsem si další díl rozdrobený a neučesaný mnoho otázek vyvolávající vytiskl. Ač mám rád pohádky styl psaní mě potíže činil. Milostný obrat Kššce je lehkovážný a ač pochopitelný záletnickým jeví se což charakteristiku jeho rozporuje. Obdiv zasluhuje ač neuvěřitelný trik Ťapšlapa s rogala upletením.


Aru
10. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

nezamotal, Kššc s Ťapšlapem vyrazili do světa a to se tak stává i v běžném životě, že někoho potkají :D

v pohádkách ti nadutí obvykle ostrouhají, ale kdo ví? :D

no já jsem zvědavý, jestli se mi představy splní, nebo to bude jeden velký výbuch :D

díky ivi ;)


blacksabbath
10. 05. 2021
Dát tip Aru

Dobré ráno...ty jsi nám to pěkně zamotal:-)))...hned dvě líííínie....ten jazyk, kterým jsi to napsal mi připadá jako z doby Lotranda....:-)))))...Tak Terka a Kššc....jsem zvědavá, jak si s touhle rozehranou partií poradí další člen seriového psaní:-))))...ale třeba se zaměří na Nikonocelínu...ta si Kššce asi nazaslouží....fiflena jedna.....pištivá...:-)))))třeba si vezme podvodníka a myšopán s myšopaní ostouhají....jejda .... Dobře Aru!!!....*/**********


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru