Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mňaukí - 5. díl

10. 05. 2021
16
35
590
Autor
bixley

Mňaukí... 4. díl (Aru) | Písmák.cz (pismak.cz)

Kššc ležel Terce v náručí a sladce usínal. Jak je tu krásně, myslel si. Po těch několika dnech štrapáce byl rád, že nemusí šlapat. 

Když už se začal propadat do svých myšosnů, začaly hodiny odbíjet půlnoc. Kššc mírně procitl a chtěl se překulit na druhý bok, ale uvědomil si, že je u Terky na klíně. Podíval se na ni, jestli taky už nespí.

Nespala. Naopak, blýskala očima. A v koutcích úst měla vyčnívající špičáky! Teprve teď si uvědomil, že je to myšoupírka. Je s ním zle! Jeho ochránce Ťapšlap ho opustil a on je teď ve spárech ženské, která touží po jeho krvi. Nikonocelina byla sice fiflena, která se honosila rodokmenem, ale tohle by neudělala. Jak na ni mohl tak rychle zapomenout?

Vší myší silou se vymanil ze spárů myšoupírky Terky a utíkal pryč. Ano pryč, co nejdál. Snad ho teď v noci schová černočerná tma. Ale ukázalo se, že není úniku. Terka si svítila očima jako baterkami a dokázala jimi prozářit i hustý keř. Nezbylo mu než utíkat a utíkat.  

Měl pocit, že utíká celou věčnost. Vždycky, když se zastavil, se mu zdálo, že slyší její cupitání. Sotva se trochu vydýchal, dal se znovu do běhu.  Teprve s rozbřeskem se zastavil. Byl příšerně unavený a kručelo mu v břiše. Teprve teď si uvědomil, že v tom úprku u Terky nechal raneček s posledními zbytky zásob. Co bude jíst? Má snad přepadnout nějakou potravinovou banku? Jemu by teď stačila i díra z emenálu.

Všiml si, že se blíží k nějakému městu. To je ono! Zkusí tam štěstí. Z posledních sil se dovlekl městem až na náměstí, kde vystupovali různí kejklíři. Přihlížející jim házeli drobné. Co kdyby taky něco předvedl? 

Postavil se tedy doprostřed náměstí, začal se nakrucovat a pozpěvovat:

"Kššici Kššici kšic,

nemám vůbec nic

dejte mi pár mincí

ze svých prkenic."

Někteří na něj volali: "Když jsi Kšic, tak jdi pryč!"Ale pár lidí se tomu začalo smát a opravdu mu pár drobných hodili. Kššc se zaradoval a šel si koupit sejra.

Když Ťaplap odletěl na svém vousovém rogalu, přemýšlel po cestě o tom, že musí být do rána u Mňaukí. Ale let byl únavný a potřeboval si odpočinout. Před půlnocí proto přistál na ploché skále, aby si odpočinul. Najednou v něm byla zvědavost, co napsal myšák Kššc do svého dopisu. Otevřel ho a nestačil se divit. Kššc psal, že zůstane na hradě s myšoupírkou Terkou. To není možné! Co chudák Mňaukí? 

Ťaplapovi to nedalo a letěl zpátky si s ním vše vyjasnit. Když k ránu přilétal k hradu, uviděl myšoupírku blýskající očima s vytasenými upířími zuby a v tu chvíli v něm zatrnulo. Zřejmě jí Kššc utekl a Terka ho hledá. Musí za každou cenu Kššce najít.

 


35 názorů

bixley
16. 05. 2021
Dát tip

:-))


bixley
11. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

vesuvanko, taky doufám...

tej - až jsem se při tom psaní bála... :-))


Tej
11. 05. 2021
Dát tip

To je drámo!!!:) Moc se mi líbí zvraty v příběhu


vesuvanka
11. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Dramatické a napínavé. Kššc si nakonec dobře poradil, aby nehladověl.  Ťapšlap určitě Kššce najde :-))). TIP a těším se na pokračování :-)))


bixley
11. 05. 2021
Dát tip

Díky, vesuvanko.


bixley
11. 05. 2021
Dát tip

jamardi, dík.

Milane, dík za tip.


Jamardi
10. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Ťaplap i Kššc se zlepšují :) Ráda jsem četla.


bixley
10. 05. 2021
Dát tip

zeledo, díky.


zeleda
10. 05. 2021
Dát tip

Neznám minulé díly, ale opro děti je to hezký a napíbnavý příběh. 


bixley
10. 05. 2021
Dát tip

Díky, Čudlí.


bixley
10. 05. 2021
Dát tip

Ireno, musí se to napínat jak kšandy! :-)

Dievča, s upíry si nesmí nikdo zahrávat...


 v predošlom diele ma prekvapila aj vystrašila zmienka o myšoupírke ... a už je to tu! ... napínavé, nevedno s akým koncom ... *


Gora
10. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Taky se mi tvůj díl, Renato, líbil, hlavně to napětí!!


Já se taky těším, hehe :)


bixley
10. 05. 2021
Dát tip

Lucie, už se těším na pokračování.

Přemku, shrnul jsi to přesně.


lastgasp
10. 05. 2021
Dát tip Já Lucie píšu..., blacksabbath

Děj báječně rozvinutý. V pokračování pulzuje ve vlnách mezi různými úrovněmi pohody a nebezpečí. Ukazuje, že i nekňuba Kššc si může pomoci, když neztrácí hlavu a zachrání se před lstí. Působí dobře i svým posláním. Na přátele se nezapomíná, proto se Ťaplap vrací zpět při pochybnostech o osud svého svěřence.


Já se bojííím... Aaa, ta upírka ho snad nebude honiiit! No uvidíme, jak to jen vymyslím :) Jinak super dílek! Husťáckej a takovej správňáckej pohádkovej byl :) 


bixley
10. 05. 2021
Dát tip

díky, alegno.


bixley
10. 05. 2021
Dát tip

Kočkodane, on to určitě přežije. :-)


bixley
10. 05. 2021
Dát tip

Nevím, co je na Kššc nečeského nebo na Ťaplapovi...


Kočkodan
10. 05. 2021
Dát tip

 

Renato, on už měl od začátku trochu mindrák, že ve srovnání s Kšššcem vlastní jenom jedno. A ty mu i to sebereš... Chudák okleštěný ťaplap. Takhle místo šlapání bude spíš lapat po dechu. ;-)


Magdalene
10. 05. 2021
Dát tip

Ty názvy jsou pro děti nic neříkající a rychle se zapomenou. Já sama je nemohla napoprvé vykoktat.  Kdyby tam byly hezké české názvy , dám  TIP  s *. Tak jenom Tip.:-) 


Odvšehoněco....může být tak možná raut.....ale určitě ne myšoupírka....jmenuje se prostě Terka a hotovo...ještě se s ní určitě setkáme....


bixley
10. 05. 2021
Dát tip

Pokud jde o Terku, to musíš směrovat na Aru.


bixley
10. 05. 2021
Dát tip

Díky za típek.


bixley
10. 05. 2021
Dát tip

Škoda, Kočkodane, že Kššc o těch MOH nevěděl. 

Ťaplap měl bohužel drobný charakterový kaz. :-)


Kočkodan
10. 05. 2021
Dát tip

 

Na MOH (Myších olympijských hrách) by  se při podobném běžeckém výkonu dostal Kšššc určitě na bednu.

 

A nad porušením listovního tajemství přimhouřím v tomto případě kompletní sadu očí.


bixley
10. 05. 2021
Dát tip

No, jsem zvědava, co na to ostatní pohádkoví písmáci...


Uf......to to je napínavé až jsem se orosila......to se mi líbí......ten Ťapšlap není vůbec hloupý...naopak.....dobře ho Mňaukí vybrala jako průvodce pro Kššce....a Kššc se už také něco po cestě naučil...když nic jiného...tak postarat se v nouzi o sebe...vydělat si na sejra.....super díl!!!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru