Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Náhlé prozření pravicového politika v dopravním provozu

10. 05. 2021
4
10
376
Autor
PavelK

Tenkrát na křižovatce

zastavil jsem všechny
co mě následovali

Ty, kteří měli svůj cíl
ve stejném směru
jako já

Kvůli rozhodnutí
uhnout doleva

a dát přednost

protijedoucím.


10 názorů

Kamamura
12. 05. 2021
Dát tip

PavelK - Jasňačka! Držím se pravidla - čím kratší báseň, tím delší musí být kritika a komentáře. 


PavelK
12. 05. 2021
Dát tip

Kdysi v roce 1991 jsem byl s kolegou v práci pověřen přivézt z Krkonoš do Prahy naviják na kabely. Neměl funkční světla, táhly jsme ho vejtřaskou, ta měla na místě spolujezdce poklop. Skutečně jsem na každé křižovatce z poklopu sygnalizoval, kam budeme odbočovat. Byla to docela prča. Dík blacksabbath.


PavelK
12. 05. 2021
Dát tip

Opět  si nezklamal Kočkodane. Dík.


PavelK
12. 05. 2021
Dát tip

Já mám laciné auto Evženie. Problém jsem mě s Tím, že po té co jsem za sebou zastavil kolonu aut při odbočování vlevo se mi hlavou začala honit tahle báseň. A jako muž (prý) nezvládám dvě věci najednou, věnovat se řízení vozidla a tvořit báseň. Dojel jsem bez nehody. Dík.


PavelK
12. 05. 2021
Dát tip

Dík za vyčerpávající komentář kamamuro.


blacksabbath
11. 05. 2021
Dát tip Gora

nemaje blinkr....mával rukama...:-))))))

Manželka na sedadle spolujezdce křičí na křižovatce na manžela: „Zatoč do prava!” „Neboj,” odvětí chlápek, „doprava, ta je všude.”


Kočkodan
11. 05. 2021
Dát tip Kamamura

 

Jako nevidomý a dokonce i nemotorista do dílka nevidím, ale vzhledem k osobe autora predpokládám, ze to zádná blbost nebude. ;-)


Hlavně nezapomenout na blinkr. Ta drahá auta ho nemají. Bezpečnost především. 


Kamamura
10. 05. 2021
Dát tip

Především je nutno ocenit na básni její náročnost na prostorovou představivost. Modelový čtenář může být jen stěží nemotorista (nemotora?!) - musí znát alespoň rudimentárně pravidla silničního provozu, a musí si představit, kdo odkud jede kam, kdo má mí přednost a jako rozhodnutí je ve shodě, nebo naopak proti zákonem vynucené normě.

Osobně jsem nikdy auto nevlastnil ani neřídil, řidičák nemám, ale báseň dokážu konzumovat díky hodinám stráveným ve hře Euro Truck Simulator 2, kde jsem si za volantem virtuálního kamionu vyzkoušel, co to je, když váš mnohatunový kolos naložený až po okraj návěsu želatinovými medvídky mířícími spěšně do Istanbulu zablokuje u Brna nějaká obstarožná škodovčička, jejíž řidič nepochopil, kdy má přednost v jízdě. 

Nakonec docházíme k závěru, že hrdina básně dává přednost obecné slušnosti před vlastními ideologickými cíli a dobrovolně fakticky i metaforicky "zastaví" - což z něj sice dělá kladnou postavu z pohledu obecně apolitického, ale jak ho asi bude hodnotit ideově zapálený spolustraník - stojící za ním v metaforické koloně aut? A to už je otázka, na kterou si bude muset podle svého vkusu, zkušenosti a světonázoru odpovědět čtenář sám!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru