Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mňaukí... díl šestý

12. 05. 2021
14
28
838

Všechny pohádkovofamózní předchozí díly v klubu Písmáckých Hyzdilů.

Ťapšlap se nemohl přestat dívat do jejich očí. Ta blyštící se jiskra v nich byla tak silná, že se jen obával, aby ho nezačala honit. Ale to se asi nestane, protože byl sám omámený, nebo možná i trošku vypadá, jako kdyby se právě bouchl do hlavy. Přesně tak se i cítil. Terka se na něj neustále dívala, to jsou přesně ty upíří triky, které tak ráda praktikovala. Najednou oběť Terky něco ucítila v malých myších kalhotách...  a věděla i co to je. „Takového poseru nechci!” vykřikla na něj a on pelášil úplně stejně jako Kššc, do města. A tak končí shledání se s myšoupírkou.

„Snad už ji nikdy neuvidím. Teď už jen najít toho Kššce a pěkně mu vytmavit ten dopis pro Mňaukí.” říkal si zadýchaný Ťapšlap. 

Jen co vběhl do města uviděl Kššce jak leží jako rozpláclá žába na silnici a sluní se. Také měl v ruce poslední kousek sýra, díval se na něj tak lítostně, že ani sám Ťapšlap neměl na to, aby mu řekl, co to vyváděl. Pomalu tak došel k němu a povídá: „To se nám ta naše cesta do světa pěkně zkomplikovala.” 

„Jeee, kde se tu bereš? Já už myslel, že tě ta skoro upírka sežrala.” pozdravil ho s údivem.

„To víš, mám své tajné zbraně a naděláno v gatích.” v jeho hlase byl slyšet smích. „A co měl být ten dopis pro Mňaukí? To bys jí vážně udělal? Ještě abych byl psycholog… Nestačí, že jsem vůdce výpravy? Teda na Dračí výpravu nemám, ale i tak si myslím, že jsem dobrý.” zeptal se ho ještě a přitom se chválil.

„Samochvála smrdí, Ťapšlape! Celý dopis i to s Terkou nebylo pro mě, byl to omyl. A musím ti říct, že pořád stojím o moji Nikonocelínu… Ach, jak ta je krásná, když se směje... A ty její ďolíčky ve tváři.” rozplýval se.

„To vážně? Ale teda nevím, jestli ona pořád stojí o tebe, podívej!” ukázal na tyč, která podpírala stánek vedle.

„To neee, její rodina vyhlásila konkurz na nápadníky. Prý, že zvítězí jen nejbohatší. Vždyť jsem jí slíbil, že si ji vysloužím já. To je teda pěkný podraz. To je konec...” pověděl a se vzlykem spolk poslední sousto ementálu.

„Musíš si ji získat ty a hotovo! Co třeba se převléct za chrabrého myšáka Sýrouše, který si ruku Nikonocelíny zaslouží.” A to byl nápad, který byl doopravdy k sežrání. Už už vymýšleli, jak celý tento plán zrealizovat. „Na plakátu stojí, že se to koná už zaaa...  čtyři dny!” řekl vyděšeně Kššc alias myšák Sýrouš. 

„To stihneme, musíme! Jen je škoda, že výprava už dlouho nepotrvá.” zamrzelo Ťapšlapa, ale zase měl rád každou dobrodružnou akci. Takže měl chuť jít i do této. „Je dobré si ale někde pořídit hodně sýru a příslušné šactvo, aby nám uvěřili. Já budu tvůj rádce, aby to vypadalo ještě honosněji.” podotkl.

„Musíme se jít někde nechat zaměstnat, jinak to nepůjde.” řekl Sýrouš nebo také ještě po staru Kššc (záleží na vás). 

A tak šli dál. Prohlíželi si různé domy, obchody, restaurace,... ale nic. Až se ozval škrtavý zvuk, který trhal až uši. Bylo to břicho Kššce. Měl strašný hlad! Je zajímavé, jak se i od tak malé myšky může ozvat takový zvuk. 

„A co tak pracovat v mlékárně Olma?” napadlo Kššce. 

„Ani náhodou! To už mluvíš asi z hladu. Ty nevíš, že Olmu vlastní jeden nehorázný člověk co všechno skupuje a ani neumí po našemu.” řekl mu na to rázně Ťapšlap, který věděl dobře o všem. 

„Jasně, tak co mamama… mám na mysli Madetu? Jsme tady kousek od Jihočech a někde jsem viděl, že hledají myšky do reklamy. Představi si, že bychom říkali to jejich pověstné:

Nenajdete ve světě, sýry jako v Madetě! 

Nebo bychom mohli říkat:

Jdeme si pro pár sýrů, abych byl s Nikonocelínou v míru!" a zasmál se.

„To nezní jako špatně! Tak honem, ať tam jsme co nejdřív! Cíl: Madeta za účelem Nikonocelína!” Oběma se rozzářila jejich malá, korálková očička a vyšli rázným krokem.

A co dělá asi Mňaukí? Ta si doma hezky odpočívá (ale je jí i smutno, tolik si to ale zase nepřipouští) a říká si, co asi ti dva v tom světě zase vyvádějí. A to ani netuší, že jen co si trošku sýra vydělají, tak je tu má jako na koni. Budou to dva fešáci Sýrouši, ale o tom zase až příště…

 

Sluníčko už zapadalo za oblaka a Kššcovi se zdálo, jak budou společně papat, třeba zrovna romadur… A myslím, že od toho není daleko!

Roztomilý páreček, ne? Jak říká Kššc (nebo to už možná někdo vymyslel před ním): Pravou lásku musíš cítit :)


28 názorů

Okamžiku, jojo :) Díky za pochvalu a jsem ráda, že se líbilo!


Já Lucie píšu...
13. 05. 2021
Dát tip Jamardi

Luboši (a dávám si pozor :D), jsem ráda, že se dílek líbil!

Moc díky za upozornění, ale naprosto se teď řežu :D Veřejně se tedy Jamardi omlouvám za špatné oslovení. Vůbec jsem si toho nevyšimla a prostě to byl překlep. 


Kočkodan
13. 05. 2021
Dát tip

 

Lucko, na rozdíl od ťapšlapa jsi ty ve svém dílu nic nepodělala.

 

Jenom se nám tu nějak začínají množit alternativní jména. I Jarmila není už jenom Jamardi... (pobavený smajlík)


Já Lucie píšu...
13. 05. 2021
Dát tip Gora, blacksabbath

Tej, věřím, že to pro Tebe bude hračka! Na zítra se už moc těším :) 

Psaní zdar zdar zdar !!!


Já se těším......psaní zdar!


Tej
12. 05. 2021
Dát tip blacksabbath, dievča z lesa

Teda Luci, ty jsi to tak pěkně začmodrchala:) a nelehký úkol mi připravila! Poperu se s tím jako Kššc o svou Nikonocelínu:). Takže psaní zdar a všem příznivcům avizuji, že další díl bude nejspíše v pátek.


Lastgasp, jsem ráda, že si četl! Ano, nelehký úkol to teda je, ale oni to určitě zvládnou! Na obrázku jsou spíš Kššc s Nikonocelínou :)

Měj krásný večer.


lastgasp
12. 05. 2021
Dát tip Gora, blacksabbath

Děj se vyvíjí pohádkově dobře a zajímavě. Rychlou stolicí Ťapšlap zbavený triků Terky šťastně nalézá Kššce. Stojí před nimi nelehký úkol (hlavně před Tejem), zbohatnout a získat souhlas rodičů Nikoceliny. Madeta je slušný podnik s více jak patnácti sty zaměstnanci a dvě místa pro marketingové oddělení se určitě najdou. Mají na to málo času, doufejme že něco praktického vymyslí. Obrázek k pohádce určitě patří. Jenže na něm Ťapšlap, skřítek s velkýma nohama vypadá spíše jako Myšťapšlap a ne jako skřítek s vousy.  


Já Lucie píšu...
12. 05. 2021
Dát tip blacksabbath, Gora

Goro, ahoj! Jeee, jsem moc ráda, že jsem díl nakonec vyšperovala o slogany a napsala je tam. No,... snad tady nikdo není z Madety :) Jinak se o mě poperou :D

Je super, že si četla!


Vesuvanko, jsem ráda, že se dílek líbil! Taky věřím v jejich šikovnost :) Vím, obrázek je perfektní :)


Řediteli, asi vážně je,... také mě to překvapilo :)


Gora
12. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Lucie, doufám, že někdo z Madety tady v ČK nečte Mňaukííí:-)... ty slogany jsi vymyslela trefně. Chtěli by tě zaměstnat...

Dobrý díl!


vesuvanka
12. 05. 2021
Dát tip

Pěkné, určitě si peníze vydělají. Obrázek nemá chybu :-))), TIP


Jamrdi, čauvec! Myslím, že to dokážou :)

Obrázek je, myslím, výstižný!


Jamardi
12. 05. 2021
Dát tip

Jestli dokáží rychle vydělat peníze, tak to by rodiče Nikoncelíny mohli ocenit. :)

Je fajn, že si našla vhodný obrázek. :)


Zdravím, dievča! Ano, mám ten stejný pocit :) Třeba dojdou na chuť i tvarůžkám... 

Velice mě těší, že se líbilo!


dievča z lesa
12. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

príbeh krásne syrovo rozvoniava ... vyjasňuje sa, zamotáva, prepletá ... no ÚŽASNÉ! ... vo vzduchu neustále visí zmena ... a za rohom číhajú ďalšie dobrodružstvá a nové vône, možno syrečky z Olomouca alebo žinčica od baču


Já Lucie píšu...
12. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Věřím, že to půjde bez komplikací. Je to přeci pohádka :) Ale i tam jsou nečekané zvraty... Necháme to na nich :)


Jóóhoho....to je právě to co se může zvrtnout....myšomáma si může zlomit nohu....Nikonocelínu můžou rozbolet zuby.....kdoví co vymyslí další píšící:-))))


Já taky, protože tomu obrázku prostě nejde odolat :) Také už mají jen čtyři dny !!!


JJJJJ...Luci......Budu bedlivě rekognoskovat okolí sýrárny i prodejen.....držím jim palce, aby je do té reklamy vzalíííííí


Black, ahoooj! Jsem nadšená, že se líbilo!

Ano, tak se pořádně porozhlédni po okolí, jestli tam nedělají neplechu :) No... Terka se mi až tak nepozdávala :) Ona to určitě zvládne, třeba se tam ještě staví... Už bylo na čase, aby Kššc dospěl, je to velký myšák! 

Moc moc moc se těším na díl od Tej!!!


Renato, díky za bleskové čtení! Jsem ráda, že se díl líbil. Snad to Madeta nebude brát jako reklamu :)


Lucko...to je povedené!!!!.....Teď jsou tedy tady u nás!!!....Rozhlédnu se po Madetě....jestli nedělají v sýru díru....:-)))))....tak Kššc už má dvě jména...no dospěl nám chlapec dospěl.....a už ví co chce....ale ta Terka nebyla až tak zlá....a teď tam zůstala opuštěná a sama....Lucí...ty máš jedničku s hvězdičkou a teď...Ke startu připravit..Pozor...Teď!!!.......nastupuje se svým dílem Tej!!!!!


bixley
12. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Lucie, super nápad s tím konkurzem a Sýroušem! Jenom si nejsem jistá, jestli to Madeta nebude brát jako skrytou reklamu... :-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru