Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mňaukí - díl osmý

14. 05. 2021
11
21
417
Autor
lastgasp

Mňaukí - díl osmý

       Ještě, než usnuli, přišly je pozdravit myšky ze všech závodů Madety, které měly zrovna pracovní setkání v Č. Krumlově. Ťapšlap se nepřestal divit, kolik myšek v Madetě pracuje v reklamě a jak dobře vypadají.

      Nejdříve se uklonila zamilovaná dvojice Hubert a Julie, hned za nimi bodrý Matouš s šarmantní Isabellou a jejich roztomilou dcerkou Lilliankou. Rozvážně jim podali packy myšobabička Růžena s vykutáleným dědou Pepou. Hlubokou poklonu jim složil italský myšák Fernando a pukrle střihla elegánka Brigitte s mlsnou Jacquelinou a myšoslečnou Gertrudou. Zvednutou rukou pokynul i myšák kněz Václav.

      Když vyslechly příběh myšáka Kššce, že je na cestě s Ťapšlapem, aby získal majetek a postavení pro získání souhlasu rodičů jeho vyvolené, milované Nikonoceliny se svatbou, a hlavně vítězné místo v konkursu o její ruku, poradily se a rozhodly, že mu pomohou.

      Druhý den byli myšák Kššc s Ťapšlapem pozváni na zasedání královské správní rady Madety. Při projednávání bodu o hospodářské situaci byla zdůrazněna jejich zásluha o příznivé ekonomické výsledky prodejem nového výrobku ve tvaru srdce. Přítomní to ocenili bouřlivým potleskem.

      Důstojný pán Václav, zpovědník a mluvčí krále Hermelína se na krátkou chvíli probudil a přednesl návrh ředitele Heromalína von Houdy královi s doporučením za veleúspěšný odbyt nového výrobku Kardiokamadet, o který se zasloužil v plné míře myšák Kššc se svým průvodcem, skřítkem Ťapšlapem.

      Král sýrů Hermelín sedlčanský z Krumlova a Přibyslavi na návrh ředitele Madety Heromalína von Houdy povýšil myšáka Kššce do šlechtického stavu s právem nosit titul Myšopán Kššský, vévoda Jindřichohradecký z Plané nad Lužnicí a právem zasedat v Zemském sýrařském sněmu. K titulu pak dostal smlouvu na pěti procentní zisk z výnosu hospodaření a právo zvolit si svůj dědičný erb. Ťapšlap si hrdě pročísl vousy, když se dozvěděl, že bude povýšen do stavu člena družiny vévody jako vrchní komoří.

      Když se ostatní uchazeči o ruku Nikonoceliny dozvěděli, že se do výběru přihlásil Myšopán Kššský, vévoda Jindřichohradecký z Plané na Lužnicí, začali svoji účast z různých smyšlených důvodů odvolávat. Posílali po poslech omluvy, že je jim velmi líto, že se nemohou konkursu na nápadníky zúčastnit. Myšák z Velhartic spadl do výkopu hradního příkopu a zlomil si packu. Velkomyšák z Vimperka se omylem napil čističe skvrn a má střevní potíže. Šedomyšák ze zámku Kratochvíle má neodkladné úkoly v archivu vyřazených historických knih.

      Další a další myšáci se uctivě omlouvali. Zbyl tedy jediný kandidát, kterému bylo dopřáno konkurs vyhrát. Kdopak to milí posluchači a čtenáři asi byl?

       Zatímco Kššc, nyní Myšopán Kššský, vévoda Jindřichohradecký z Plané na Lužnicí hrdinně bojoval o svou vyvolenou, seděla Mňaukí doma v křesílku, zabalená v dece s nohama na bobíku před krbem a s mlíčkem na stolku v hrnku s koťátky a vzpomínala, jak se té dvojici ve světě daří.


21 názorů

lastgasp
19. 05. 2021
Dát tip

Jendo, zdravím. Já jsem na tom ausgerechnet stejně. Dřu to těžce, už to není ta lehkost bytí.


zeleda
18. 05. 2021
Dát tip

Přemku, promiň, já to od začátku nesledoval a nyní na to nemám čas. Potřebuji psát a na čtení moc času nemám. 


lastgasp
17. 05. 2021
Dát tip

Okamžik - díky za přečtení a hodnocení.


Zdravím....doufám, že už jsi se pročetl k závěru....aaa....zapojíš se do dalšího "Spolupsaní"...... mně se to moc líbí...a hlavně...hlava při tom šrotuje:-)):-)):-))


lastgasp
16. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Ivi stále ještě si čtu jednotlivá pokračování, která mám v tištěné podobě a ve kterých si čmárám. Pokud jde o jména a názvy, vyšel jsem z pokračování Terezy o Madetě a použil jsem těch 12 myších postaviček z jejich reklamy. Z celého příběhu máme k dispozici vlastně výborný scénář. Někdy je těžké najít přiléhavé názvy jmen, aby odpovídaly příběhu, době a formě těxtu. Držíš se dobře.


my děkujeme za parádní díl.....už také dychtíme po dalším...:-)))):-)))):-))))

P.S. .....jo a.....jen abys věděl......abych alespoň trošku dostihla tvé bravurní myšojmenosloví.........pěkně jsem se zapotila při hledání jmen pro myšoupíry....:-))))

 


lastgasp
14. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Všem přátelům pohádek děkuji za vévodu Kššiského a komořího Ťapšlapa, kteří vás pozdravují a těší se na pokračování.


vesuvanka
14. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Přemku, mně se Kardiokamadet i celý příběh líbí :-))), TIP


Kočkodan
14. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

 

Já tedy sýry (až na žervé) nejím, ale ani po tomhle dílu mi nebylo špatně. Řadím se do množiny čtenářů, které zaujal (samozřejmě mimo jiné) název úspěšného produktu.

 

A doufám, že aspoň nebyl myšák něz Václav malý. ;-)


Jamardi
14. 05. 2021
Dát tip

To je tedy síla! :) Ten Kardiokamadet bych přejmenovala, ale když se tak veleúspěšně prodává, nemůžu nic říkat. :)


blacksabbath
14. 05. 2021
Dát tip Já Lucie píšu..., dievča z lesa

Jásná zpráva....už bruslím.....zatím sice na tenkém ledě....ale přituhuje:-)))):-)))))


Black, věřím Ti! Ty z toho určitě nějak elegantně vybruslíš :)


dievča z lesa
14. 05. 2021
Dát tip Gora

elegantne a precízne vykreslený dej s nádychom amerického myškosna ... a čo si o tom myslia rozprávkoví škriatkovia? ... tí písmáckí milujú zvraty, obraty, výkrutky a preinačenia ... tak HOR SA! do ďalších prekvapení


blacksabbath
14. 05. 2021
Dát tip Gora

Žejo Irčo...a to mám psát po něm další díl já.....ááááááááá!!!....jdu z toho nějak vybruslit:-)))):-)))):-))))))


Gora
14. 05. 2021
Dát tip

No, Přemku, nasadil jsi laťku velmi, velmi vysoko!!!! Dobré je to:-)


bixley
14. 05. 2021
Dát tip blacksabbath, Gora

Zase díl k dýrosežrání! Přemku, hezky jsi s tím zamíchal! To je dobře, že byl K33c povýšen do šlechtického stavu. Kromě úžasných jmen postav mě zaujal i název nového výrobku - Kardiokamadet! 

 


Já Lucie píšu...
14. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

To vím, ale už ve Tvém dalším díle se může konat konkurz, nebo možná ne... To je na Tobě :) Ale samozřejmě na vyvrcholení si necháme Goru :)


Lucííí....co Black.????....závěr má Gora!!!!!!.....ještě to můžu pořádně zamotat:-)))))))))))


Také jsem to zhltla na jeden jediný sýreček! Supr trupr dílek :) Jsem ráda, že se jim to teda už snad podaří... Líbilo se mi, že si zapojil nové postavy, které mu pomohou, dobrý nápad!

Jsem zvědavá, jak se bude odehrávat samotný konkurz a jestli Nikonocelína Kššce vůbec pozná... To je už na Black, tak se těším, hehe :)


Já jsem to zhltla na jeden zátah.....první dojem?......PARÁDA-BOŽÍ!!!!!! Král sýrů Hermelín sedlčanský z Krumlova:-)))))...ředitel Madety Heromalína von Houda:-)))))).....trošku tě potrápím....mně tam chybí....myšoasistentka ředitěle..... Krkna z Jelčan a Sedlčan...že ona právě dělala kaféééé?????

nasadil jsi lať vysoko!!!!.....*/*****************************

jdu číst znova:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru