Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

2x senrjú o dětství

Výběr: snake_01, Gora, Můra73
16. 05. 2021
21
28
1532
Autor
PavelK

 

 

 

klučičí oči –
na půdě za trámem
starý bajonet

 



na cestě dívka –
v ohradě se oddělil
od stáda hřebec


28 názorů

PavelK
03. 07. 2021
Dát tip

a2a2: excelentní komentář děkuji za něj. Obě mají reálný základ, obraz s dívkou jsem zahlédl, jestli to byl hřebec nevím. V haiku jsem nucen pracovat s omezenou slovní zásobou. Na svoji obranu mohu říct, že slovo hřebec může nést i jinou symboliku, např. nespoutanost či energii, což může ve spojení s mládím (mladou) dívkou posouvat význam i mimo erotické asociace které se nabízejí.

Ještě jednou děkuji.


a2a2a
03. 07. 2021
Dát tip

Přečetl jsem si komentáře, včetně tvého, vysvětlujícícho. První je pro mne naprosto skvělé, naprosto dostačující v pojetí kluk a jeho vize dobrodružství, žádné další asociace, např. ve vztahu k pojmu válka zde nevidím a ani by se vidět nemělo, jiný pohled však patří klukům, kteří na konci války vyrůstali a zde to sedí.

U druhé mám problém. Působí inscenovaně zejména díky spojení ....dívka... a ...hřebec... a navozuje dominující erotický podtext namísto vztahu zvířete a člověka. A to zejména asociacím, které pojem hřebec vyvolává.


PavelK
22. 05. 2021
Dát tip

Ono je někdy nejlepší nechat se nést...

Díky moc ukrytá v máku.


PavelK
21. 05. 2021
Dát tip

Díky Radmilo Marie.


PavelK
21. 05. 2021
Dát tip

Díky Kočkodane.


PavelK
21. 05. 2021
Dát tip

To jsem to napsal tak špatně, že po mě chceš střílet, jo?

:-D

Dík


Obé sú parádné, díky. 


Kočkodan
19. 05. 2021
Dát tip

 

Zase jsem si dovolil… ;-)

 

Kousla ho čivka

hnát od krve prostě byl

pes není světec


V rohu vzduchovka.

Kam jsem jen dala ty diabolky.

Zatracená skleróza.


snake_01
17. 05. 2021
Dát tip

Díky, Pavle, za komentář. Tu ambivalenci bajonetu vidím v té klukovské radosti na jedné straně a v účelu bajonetu na straně druhé. Te článek o haiku jako fotografii mohl být ode mě - viz sborník Šálek dál hřeje dlaně (úvodní studie publikovaná i zde na Písmáku), ale o téhle paralele se zmiňuje už Higginson (Haiku Handbook), mně osobně to přijde velmi trefné jako vstup do haiku pro začínající autory. S tím, jak se znalost formy prohlubuje, metafora s fotografií sice přestává stačit, ale myslím, že to jí neubírá na kráse. 


PavelK
17. 05. 2021
Dát tip

Díky Andělko1.


PavelK
17. 05. 2021
Dát tip Gora

Líbí se mi Tvůj postřeh o použití dvou idejí. Myslím, že máš pravdu. Co se týče formy, zastávám názor(nejen u haiku), že by se ji nejprve měl autor snažit zvládnout a teprve potom porušovat. Já se teprve pokouším zvládnout. Díky moc i za přání Jitko.


PavelK
17. 05. 2021
Dát tip

Dík annnie...


PavelK
17. 05. 2021
Dát tip

Dík Lucko!


PavelK
17. 05. 2021
Dát tip

Theo díky moc.


PavelK
17. 05. 2021
Dát tip

Gora: Ano máš pravdu, výstižný komentář.


PavelK
17. 05. 2021
Dát tip

Snake_01: Děkuji moc za komentář tip i výběr. ...velmi silně mi evokuje konkrétní obraz. Ano nevím jak mi ten obraz vznikl v mysli, dalo by se říct fotografie velké rozřázené oči kluků, kteří našli poklad, dalo by se říct na zlatém řezu v úhlopříčce s bajonetem. Kdysi jsem v nějakém článku nalezl citát, že hajku se podobá fotografii. Velmi mě zaujal. Mohl být i od Tebe nevím. Motiv bajonetu není pro mne ambivalentní. Inspirací byly vzpomínky na dětství. Jako kluci jsme tady na vesnici prolejzali staré stodoly a hledali schované zbraně z války, v jedné opuštěné jsme skutečně za trámem našli německá bajonet. Taky jsme vyráběli nejrůznější výbušniny (kupodivu mám všechny prsty), když jsem o Tvém komentáři přemýšlel uvědomil jsem si že podobně na svá dětská léta vzpomínal Zdeněk Svěrák v Obecné škole. Druhé haiku bylo napsáno nezávisle. Jel jsem domů z práce autem, po cestě šla dívka. V ohradě se oddělil od stáda kůň a radostně popoběhl jejím směrem. Evidentně ji poznal. Je o vztahu člověka a zvířete. Spojením se mi naskytla příležitost ukázat jak se svět chlapců a dívek jiný.


Andělka1
16. 05. 2021
Dát tip

LÍBÍ.


atkij
16. 05. 2021
Dát tip

P. S. Přepočítáno. Omluva:)


atkij
16. 05. 2021
Dát tip a2a2a

Předkládáš jinak, než jsem zvyklá. Líbí se mi zde zřetelné použití dvou ideí. V prvním jsou více provázané. V druhém více vedle sebe, kdy je souvztažnost (náhodná) spíše nabidnutnutá. 

Slabikově přesně dle 5 - 7 - 5. Ano. Nemůžu se však zbavit dojmu, že  působí až moc dokonale, snad až strojeně. Což se omlouvám. Nemá vyznět v negativním významu. Jen mě bere nutkání, jak by ještě bylo možné. V lásce k h/s. Stále věřím na autentičnost.Věřím ve Tvé uvidění a přeji krásný večer. Zdraví Jitka.


annnie
16. 05. 2021
Dát tip

Výmluvný obrazy, tip a.


Thea mi mluví z duše :) Oba jsou supr a silně představitelné! Nejvíc se mi líbí, že každý si do nich dosadí svou asociaci! 


Obě skvělé! Jasně pochopitelné a dráždící mou představivost :)


Gora
16. 05. 2021
Dát tip Radmila Marie

Pavle, výborné... obě. Z prvního cítím napětí chvíle, druhé je pro mne symbolem dospívání.


snake_01
16. 05. 2021
Dát tip

Jen ještě dodatek: název souboru textů je zavádějící, vnucuje určitou interpretaci a vnáší do textu dějinné uvažování ve smyslu vývoje jedince. Není třeba to nutně měnit, samotné texty názvy nemají, takže to není až takový problém - ale s ohledem na méně zkušené čtenáře jsem chtěl na věc raději upozornit.


snake_01
16. 05. 2021
Dát tip

Oba texty jsou povedené, ale víc mě zaujal ten první, velmi silně mi evokuje konkrétní obraz - a zároveň vytváří nespočet asociací spojených se (zde ambivalentním) motivem bajonetu. Například se mi živě vybavila zkušenost vypravěče z Na západní frontě klid (vč. přerodu z dítěte do dospělého).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru